Foto: Pavel Jiřík st.
Podzim v podání Aritmy? Zápasy plné gólů, kouče Proška těší vysoká výhra v derby i tečka v Chomutově

Podzim v podání Aritmy? Zápasy plné gólů, kouče Proška těší vysoká výhra v derby i tečka v Chomutově

Umístění v první polovině tabulky a k tomu třiadvacet získaných bodů. Vokovická Aritma na podzim v divizní skupině A rozhodně nenudila a přezimuje na osmém místě tabulky. „Asi to bylo všechno tak, jak mělo být. Třiadvacet bodů je při vyrovnanosti soutěže velmi dobrých, je to dobrý základ do jarní části divize,“ ohlédl se za podzimním vystoupením svého celku kouč Ladislav Prošek.

Chápu to správně, že když se ohlédnete za podzimem v divizi, převládají pozitivní pocity?
Ke zlepšení je určitě vždy prostor. Měli jsme tam pasáže jako na houpačce. Dvakrát jsme vyhráli a pak se nám nepovedlo tu minisérii protáhnout, přišla porážka. Takhle se to opakovalo. A taky jsme některé dobře rozehrané zápasy nedotáhli do vítězného konce.

Copak tým sráželo, docházely v závěru fyzické síly?
Stačí se podívat třeba hned na první zápas v České Lípě. Vedli jsme 1:0, soupeře jsme zaskočili, Lípa tápala. Jenže jsme udělali hloupé chyby a dostali jsme tři branky po standardních situacích. Domácí nakonec vyhráli 4:3 a my jsme honili v závěru aspoň bod, ale nedosáhli jsme na něj. O fyzičce tohle nebylo. Spíš se opakovalo to, co při utkání v Lípě. V Neratovicích i ve Štětí jsme také vedli 1:0, domácí zjednodušili hru a zase nás potrestali ze standardních situací.

Takže problémem byly defenzivní standardní situace?
Dostali jsme pětadvacet branek a čtrnáct z nich padlo po standardce. Na druhou stranu, během této sezony jsme byli víc plodní směrem dopředu a dali jsme jednatřicet branek. Standardní situace jsou zkrátka při té vyrovnanosti alfou a omegou dobrých výsledků. Samozřejmě jsem o všem přemýšlel. Nějakou dobu se nehrálo kvůli covidu, přemýšlel jsem, zda je tam dostatečná soustředěnost v dané chvíli. Určitě se tím budeme zabývat i dál.

Na podzim se mezi tyčemi vystřídali oba brankáři. Byl to důsledek vyššího počtu inkasovaných branek?
Na brankářském postu jsme s tím museli trochu šachovat. Stareček byl jedničkou, ale nakonec v téhle pozici končil Roub. Třeba když vezmu zápas s Ostrovem, kdy se nám jedinkrát stalo, že jsme na podzim nedali gól. Tak ten zápas jsme měli zvládnout, byly šance, soupeř šel do deseti, my jsme byli v poslepované sestavě. A nakonec měl dvě minuty před koncem Ostrov velkou šanci a Roub nás tady podržel. Nakonec soutěž dochytal zase Stareček a byl oporou. Třeba v posledním utkání v Chomutově.

Řada trenérů měla obavu, jak to bude po nedohraných covidových sezonách vypadat. Patřil jste do téhle skupiny?
Všichni jsme se těšili, až se zase bude hrát. V pauze před soutěží se nám při utkání s Admirou zranili dva klíčoví hráči, s nimiž jsem počítal do základní sestavy. Udělali si zkřížené vazy a teď zase budou na rok pryč... Ale snažili jsme se být na situaci, kdy přijdou zranění, připravení. Chtěli jsme mít široký kádr. Víme, že to není o jedenácti hráčích, na sezonu jich musíte mít osmnáct. Na zranění se tedy nebudu vymlouvat, navíc, když už pak u nás někdo zraněný byl, šlo o nakopnutí, výpadky byly i kvůli pracovním povinnostem, ale svalová zranění jsme neměli. Dokázali jsme na vše reagovat, dostávali šanci hráči, co třeba neměli na začátku takové herní vytížení v áčku. Poctivě nastupovali ze rezervu a jejich šance přišla. Dostali se do základní sestavy áčka. Kvituji, jak na sobě hráči makali.

Radost můžete mít jistě z výsledků v domácím prostředí. Pět výher, jediná porážka s Českým Brodem. Těší vás, že byl areál Aritmy tím, odkud se moc body nevozily?
Domácí bilance je příjemná, ale přiznávám, že se to nerodilo lehce. Mnohdy rozhodovaly i detaily. A když si vezmu třeba zápas se Souší, která je pro mě jasným favoritem na postup, tak ti nás tak 65 minut na hřišti doslova šikanovali. V 70. minutě jsme prohrávali 0:2 a nikdo by na nás nevsadil, ale po dvou standardkách jsme vyrovnali. Tým to nakoplo, zvedl si sebevědomí.

A co tedy zápas s Českým Brodem?
Tam jsme začali špatně a po dvaceti minutách jsme prohrávali 0:2. Sice jsme do půle snížili, byly šance i na vyrovnání. Ale soupeř to ubránil. Z toho utkání bychom i remízu brali všemi deseti. Byly tam ale i zápasy, kdy jsme v závěru rozhodli o výhře. Třeba s Březovou. Tam jsme vedli 2:0, soupeř dokázal mezi 65. a 75. minutou srovnat. My jsme nakonec ale rozhodli v 89. minutě třetím gólem o výhře, to byl nádherný pocit a moc důležité tři body.

Musíte tedy nyní každopádně zapracovat na bránění standardních situací. Je to největší zimní úkol?
Nedokážu si vysvětlit, proč nám tohle nejde. Trápí mě to, protože tyhle situace rozhodují zápasy. Hráči mají za úkol osobní bránění soupeřů, stejně ale góly dostáváme. Je pravda, že na tohle se budeme zaměřovat. Jde o to, že hráči musí být soustředění a zároveň ochotní podstoupit souboj, být odvážní a odehrát třeba i ve složitější situaci míč. Zlepšit a posunout se ale chceme ve všech směrech. Snažíme se sázet na týmové pojetí, kdy maká jeden za druhého, aby se tým semknul. O to víc mě těší, že jsme zvládli poslední zápas v Chomutově. Tam se na krásném stadionu vyhrál zápas o důležité body pro klidnou zimu. Všichni byli šťastní, že se taková tečka za podzimem udělala.

Mluvíte o třech bodech důležitých pro klidnou zimu. Kdo vás vidí při koučování zápasů, tak ví, že vy tedy rozhodně klidný při zápasech nejste...
To plyne z mojí povahy, byl jsem takový i jako hráč. Je to styl mého koučování. Třeba se to s přibývajícím věkem všechno změní. (směje se) Ale už teď byly zápasy, kdy jsem na lavičce klidný byl. Věděl jsem, že to dobře dopadne.

V klidu jste si užil i konec derby s Meteorem, které jste vyhráli 5:1. Těšila vás tahle výhra víc než jiná vítězství?
Měli jsme dát ve čtvrté minutě z jasné šance gól a bylo by to jednodušší. Jenže přišlo podskočení jednoho míče, soupeř dal gól a měl dalších dvanáct minut navrch. Dostali jsme facku, ale pak se zvedli a rozhodli. Myslím, že to mohlo - a asi i mělo - skončit daleko větším rozdílem. Radost jsem měl velkou. Je to jediné pražské derby. Navíc jsme s Meteorem předtím dvakrát těsně prohráli, podle mě to byly remízové zápasy. Tentokrát to vyšlo nám a vyhráli jsme rozdílem třídy.

Mluvil jste o širokém kádru, máte v plánu během zimy nějaké posílení či doplnění?
Už teď v mezibloku jsme zkoušeli hráče z dorostu, kteří si vedli skvěle ve své soutěži, stejně jako hráče z béčka. Na zkoušku přijdou i další kluci v dorosteneckém věku. Jdeme cestou, kdy chceme dát šanci mladým prosadit se ve výkonnostní kopané, která je ale na nějaké úrovni. Jdeme cestou, že chceme dávat šanci mladým, ambiciózním hráčům, co se chtějí zlepšovat a jít hrát do budoucna vyšší soutěže. Máme v hledáčku i zkušené hráče, co by v případě dohody měli zapadnout do základní sestavy.

Už mají hráči volno, nebo se ještě připravujete?
Po podzimu jsme měli týden volno, pak přišel blok s přípravnými zápasy proti třetiligovým soupeřům. Hráli jsme proti Karlovým Varům (1:2), Písku (2:1) a Vyšehradu (2:2). Teď trénujeme dvakrát v týdnu, zahrajeme si hokej i florbal. Takhle pojedeme až do 17. prosince, pak bude na měsíc volno, ale hráči pochopitelně dostanou tréninkový plán, aby bez problémů naskočili do přípravy. Uděláme maximum, abychom byli dobře připravení na jaro. V rámci přípravy budeme mít i minisoustředění. Co se týče zimních turnajů, na Aritmě se oba tradiční hrát budou. Áčko ale bude hrát přípravné zápasy. Cílem bude pokračovat v tvrdé práci s tím, abychom se posunuli na jaře tabulkou výš. Na závěr bych chtěl všem popřát krásné Vánoce a hodně zdraví do nového roku.



Související články