Foto: Pavel Jiřík st.
Neumíme bránit, tak musíme dávat góly, směje se kouč nejproduktivnějšího týmu přeboru Světlík

Neumíme bránit, tak musíme dávat góly, směje se kouč nejproduktivnějšího týmu přeboru Světlík

Dvakrát soupeři během podzimu nasypali devět gólů, jednou svítila na ukazateli skóre u Dukly JM osmička. Nikoho tedy asi nepřekvapí, že tým trenéra Josefa Světlíka byl na podzim v Pražská teplárenská přeboru nejproduktivnější s 69 trefami a prostřílel se i do čela tabulky. „Už minulá nedohraná sezona nasvědčovala tomu, že se nám bude v ofenzivě dařit. Ale všechno bereme s pokorou,“ komentoval vystoupení svých svěřenců Světlík.

V produktivitě jste byli nejlepší, tabulku také vedete. Když se za podzimem ohlédnete, jaký byl v podání Dukly JM?
Když se ptáte na produktivitu, tak jsem nečekal, že to bude až tak povedené a bude se tak dařit. Pokud jde o tým, tak jsme těžili i z toho, že se k nám vrátili Brabenec a Markuzi, byly to další střípky do týmové mozaiky. Všechno si sedlo a my si díky tomu dál žijeme svůj sen.

Mluvíte o snu, kterým je konečné první místo. Zatím jste ale v čele jen o skóre, stejně bodů má Újezd Praha 4. Čekal jste, že budete v trháku?
Takhle jsem na to nekoukal. My jsme se soustředili na sebe, chtěli jsme udělat co nejvíce bodů. Co se týče Újezdu Praha 4, tak ten patří každý rok tradičně k favoritům přeboru a dalo se čekat, že bude hrát nahoře.

Mluvil jste o týmové mozaice, máte v plánu v zimě doplnit už tak skvěle složený tým o nějakou posilu?
V hledáčku žádnou posilu nemám. Snad bych mohl brát jako posilu Adama Trávníka, kterého vyřadilo na dlouho zranění a na jaře se nám vrátí do sestavy. Já jsem jinak s týmem, který v Dukle mám, spokojený. Kluci se po boku hráčů jako jsou Kristen, Janoušek, Bičaník nebo Vrzal, vyhráli. Vyspěli herně i lidsky. Teď je z nich generace tahounů.

Když se na tabulku podívá i člověk, který přebor nesleduje, všimne si, že Dukla JM nastřílela 69 branek, o 21 více než Újezd Praha 4. Odpovídá produktivita týmu vašim představám?
Je to důsledek toho, že neumíme bránit, tak prostě musíme útočit. Samozřejmě bych si já i Márty Tlustý přál, abychom udrželi víc čistých kont. Jenže když máte sedm lidí vepředu, tak je to pro tu trojku vzadu složité... Chceme dávat góly, bavit se hrou a až často spoléháme na to, že to vzadu brankář pochytá.

Nechybí střeleckým galapředstavením nastřílených deset gólů jednomu soupeři?
Nad tím určitě takhle nepřemýšlíme. Na začátku sezony jsem na klucích viděl ohledně střílení gólů velkou hladovost, chtěli dát gólů co nejvíce, ale zdálo se mi, že s blížícím se koncem se to malinko vytrácelo. Takže doufám, že na jaře zase navážeme na tu první fázi.

Však jsem si také všiml, bylo to slyšet i během přenosů na videu, že občas máte svým svěřencům po zahozených šancích co říct...
Šance na víc gólů byly, ale taky tam byla někdy laxnost v zakončení, tak je pochopitelné, že jsem dal najevo, že se mi to nelíbí, když přehráváme některé situace. V tomhle směru mám jistotu v osobě Ondry Kotlíka, když má šanci, tak prostě zakončuje a je vyřešeno. Třeba Brába (Brabenec) to má jinak.

Takže jste mohli dát třeba sto branek?
Kdyby se nám povedlo všechno, tak nejsme v Dukle JM, ale v Barceloně. Třeba gólů mohlo být i sto, ale my jsme pokorní, jsme rádi za to, co nám tam napadalo.

Dá se podobný střelecký výkon zopakovat na jaře?
Kdyby se to povedlo, bylo by to super. Ale nemyslím si, že by se to opakovalo. Tenhle půlrok nám vyšel střelecky až nad očekávání. Je to i výsledek tří našich polařů. Na podhrotu hrál Dominik Farkaš, který dříve kopal na pozici Iniesty. Tady se projevilo, že má geniální zakončení i vidění. A troufnu si říct, že Ondrovi Kotlíkovi přihrál na polovinu všech gólů.

Třeba Damiánu Farkašovi to tam ale nepadalo...
Ten je na hřišti kvůli něčemu jinému, než je střílení gólů. Jeho bych přirovnal k plicím našeho týmu, možná je někdy i srdce Dukly. On je i asistentem trenéra u starších žáků, udělal si C licenci. Je to člověk postižený fotbalem.

To je vaše krevní skupina, že?
Co se týče správného fotbalového magorství, tak ano.

O nejlepší střelce bývá zájem z vyšších soutěží. Vy jste na podzim tvrdil, že nikdo neodejde. Registrujete nabídky na vaše hráče?
To, že je o kluky zájem, je zhodnocením práce, kterou odvedli. Co se týče nabídek, tak trenér Peřina volá Ondrovi Kotlíkovi docela pravidelně. Ondra si to ve vyšší soutěži zkusil, každý, kdo ví, co umí, tak je mu jasné, že to není hráč na přebor. Při troše lepšího zdraví i životosprávy by měl určitě na jinou soutěž. Věřím ale, že teď nikdo neodejde.

Ani gólman Martin Tlustý, který už během covidové pauzy naznačoval, že se blíží konečná?
Márty má prcka, bydlí v Kácově, má práci. Určitě do konce sezony bude pokračovat a pak přijde neverending story, kdy se budeme bavit o jeho pokračování.

Vypadá to, že vám na tom hodně záleží, aby byl dál v týmu.
Ať se na mě nikdo nezlobí, ale on je nejlepším gólmanem v přeboru. Fanoušek, který ho nezná a vidí ho, tak si řekne, že je jak nějaký strejda, co jde kolem hřiště. Nemá ideální výšku, možná má trochu nadváhu, ale pak se postaví mezi tyče a všechno pochytá. Navíc je skvělý charakterově, je skvělé ho v týmu mít a každý pak kouká s otevřenou pusou, co pochytá. A není po zápase nic krásnějšího, než si zazpívat vítězný pokřik.

Když jsem mluvil s hráči po posledním mistráku, tvrdili, že ještě nebyla dokopná. Už jste stihli povedený podzim dohrát i u piva?
Minulý týden jsme to stihli a opět utužili partu. Myslím, že se utužovalo bujaře až do ranních hodin.

Hráči říkají, že chodíte na akce s týmem, vydržel jste až do konce?
Při přesunu do nějakého baru s karaoke jsem končil.

Nechtěl jste týmu zazpívat?
Na to už dřív došlo. To je u nás rituál pro nováčky. Jen jsem cítil, že je správný čas pro to, abych se odpojil. Takže u finále už jsem nebyl.

I tak jste byl spokojený, že?
Jsem rád, že se odehrál celý podzim. Co se týče tréninků, tak ještě jednou týdně chodíme na fotbálek. Pak si dáme měsíc přestávku. Začíná se až v březnu, času připravit se bude dost. Vsadíme na tradiční model, kdy budeme mít i stejné soupeře.

Na podzim jste nedali gól jen Újezdu Praha 4. Přijde náprava?
Samozřejmě mě štve, že jsme nedali gól. Ale ještě víc mě mrzí, že jsme nedokázali porazit Kolovraty. Tam jsme šance měli.

A kdy se začnete bavit o postupu? Je to v táboře lídra tabulky téma?
Na tohle je pořád strašně brzy. Chceme jít - a jdeme - krok za krokem. Až to bude hmatatelný, bude to pro nás téma.



Související články