Foto: Pavel Jiřík st.
Meteor ve finiši zachránil nepovedený podzim. Nejhůře jsem se cítil po Aritmě, přiznává kouč Fíček

Meteor ve finiši zachránil nepovedený podzim. Nejhůře jsem se cítil po Aritmě, přiznává kouč Fíček

Dvanácté místo v tabulce divizní skupiny B není pro Meteor nejlepší vizitkou. Tým trenéra Jana Fíčka myslel na lepší umístění, což ani bývalý kanonýr neskrývá. „Podzim hodnotím jako nepovedený, bylo to špatný. Byl to nejhorší půlrok za dobu, co jsem u áčka,“ konstatoval Fíček. Ve vyrovnané tabulce jeho tým ztrácí na čtvrté místo pět bodů, takže útok na vylepšení současného postavení není žádnou utopií.

Je současný podzim důsledkem toho, že jste v Meteoru pokračovali v omlazovací kůře týmu?
To, že sázíme na mladší hráče, jsme si dobře uvědomovali, ale stejně jsem předpokládal, že budeme mít víc bodů. Myslel jsem si, že budeme v tabulce hrát někde do pátého místa, prostě nahoře, jako jsme byli v předchozích letech zvyklí. My jsme se s těmi nejstaršími hráči - Frohnou a Radou - rozloučili už loni na konci roku a omladili jsme v zimě. Myslel jsem na to, když máme dost bodů, že mladí kluci naskočí na jaře a bez nervů, protože jsme měli bodů dost. Jenže se nehrálo a my jsme vlastně s mladými začínali od nuly.

Vstup do soutěže jste ale zvládli velmi dobře. Po třech kolech jste měli pět bodů. Ukolébalo to váš tým?
Měli jsme za sebou dobrou přípravu, dařilo se nám i v přípravných zápasech. Pak přišel první mistrák v Ostrově, kde jsme hráli na jednu bránu. Byly pasáže, kdy jsme soupeře nepustili za půlku, jenže jsme nedali žádnou z šancí a skončilo to 0:0. Hráli jsme ale dobře. Pak jsme vyhráli nad Chomutovem a přišel třetí zápas s Louny. Novotný odjel na mistrovství světa v malém fotbale, trefili jsme hned na začátku tyč, nedali stoprocentní šance. A ve výsledku to zase skončilo bez gólu.

Ve čtvrtém kole přišla i první porážka se Slaným. A následoval takový nepovedený střed podzimní části...
Tahle pasáž se nám nepovedla. Bylo tam dost zranění, v jednu chvíli jsme měli na střídačce hlavně dorostence. To je jeden z důsledků covidu, kdy hráči po dlouhé pauze podstupují zatížení a zranění prostě přicházejí. Potýkají se s tím všude, vím to, ale na nás to hodně dopadlo. K tomu nám v tom utkání se Slaným vypadl ze sestavy Frantl, který povýšil ve Spartě, byl tam i další zraněný stoper. Prohráli jsme 3:4. A odstartovala prostřední část podzimu, kterou jsme měli hrůzostrašnou. V té chvíli mi přišlo, že na hřišti nebyl nikdo, kdo by zvedl prapor. Když jsme dostali první gól, tak nás položil.

Do téhle fáze zapadá i porážka v derby na Aritmě, kde jste dostali pět branek. Mrzela prohra o to víc, že šlo o jediné derby?
Po tom utkání jsem se cítil na lavičce asi nejhůře. To mě napadala spousta věcí... Třicet minut jsme hráli výborně. Vedli jsme 1:0, měli další stoprocentní šance, ale nedali jsme je. Místo toho přišel gól na 1:1 a obrat o sto osmdesát stupňů. Ten zápas byl hodně o hlavě, soupeře trefa nakopla, a nakonec zaslouženě a vysoko vyhrál. Mrzelo to, jde o jediné derby, i když jsou za něj stejné tři body jako v jiném utkání. Taky doufám, že se bude snad hrát i na jaře a my si s Aritmou zahrajeme taky doma. V posledních letech se stíhal vždy jen zápas u nich. Tak bychom jim to všechno doma rádi oplatili.

Zmínil jste, že stoper Frantl, který je oporou týmu, povýšil na Spartě. Co přesně v klubu dělá?
Má kancelář hned vedle Tomáše Rosického. Třeba teď naposledy jim zařizoval letenky a hotely, když jeli na cesty, zařizoval všechno od A až do Z. Stará se o celou výpravu. Dřív stačilo, když byl na domácích zápasech Sparty, teď už musí být na všech. Má těch povinností hodně. Vím, že třeba po jednom našem zápase jel do Ostravy. Obětuje tomu hodně, na našem zápase ale nebyl jen jednou. Já mu to, kam se v životě posouvá, moc přeju. Když jsem mluvil o těch absencích, tak se nám po generálce zranil Trenkwitz, to byla další nečekaná rána.

Se zraněními musíte počítat, ne?
Jenže on se zranil, když jel po zápase domů na motorce. Přeběhla mu přes silnici kočka, on jí nechtěl trefit, tak to strhl do příkopu a zranil se.

Na druhou stranu byl v dresu Meteoru vidět střelec Novotný, dal dvanáct gólů a na hřišti se rval o každý míč. Bylo tohle jednoznačně plusem podzimu?
Na půl sezony je to slušná vizitka. Je to mladý kluk, znám ho několik let, měl jsem ho v dorostu. Vím, že má před sebou velkou perspektivu, taky je teď na přípravě v Teplicích. Chodí tam na tréninky áčka a béčka. Uvidíme, jak to dopadne, jedno vím ale už teď: musí si vybrat, jaké jsou jeho priority a taky si to musí srovnat všechno v hlavě.

Narážíte na to, že se snaží kombinovat velký a malý fotbal?
Právě. On s malým fotbalem odjel na mistrovství světa, udělali tam stříbro. Já za sebe ale moc neberu, když se malý a velký fotbal kombinují, protože tam hráči získávají úplně jiné návyky. Říkám to i přesto, že dobře vím, že mě Bomby držel svými góly nad vodou. Teplice ho dobře znají, když jsme hráli s dorostem baráž, dal jim góly. Teď se mu povedl podzim. Když o něj budou mít zájem, tak mu posun v kariéře určitě budu přát. V zápasech se na něj můžete spolehnout, odmaká je na maximum.

Musíte se připravit na to, že o elitního střelce můžete přijít...
Znamenalo by to problém, ale na druhou stranu, pokud by to přišlo, byl by to bonus pro hráče a taky odměna pro Meteor, že takového hráče měl. A taky vizitka, že se to tu dělá dobře. Určitě bych mu to přál, kdyby se posunul výš.

Když se za podzimem ohlédnete, asi můžete být rád i kvůli tomu, že se odehrála kompletní polovina soutěže, co?
Je dobře, že se to odehrálo. Teď jsme všichni zvědaví, co bude dál. Čísla okolo covidu rostou a nikdo netuší, co se stane. Každopádně další dlouhá pauza by znamenala další úbytek hráčů a to by byla hodně špatná zpráva. Úplně jsem chápal starší kluky, že už se jim třeba nechtělo zpátky znovu podstupovat tu dřinu. A to nepochybuju o tom, že všichni fotbal milují.

Vy jste měl ale hodně mladou sestavu, takže jste se bez těch zkušených pardálů obešel. Jak to máte v plánu s posilami a zimní přípravou?
Já vím, že mám v týmu dobré a hodně fotbalové kluky. Někdy se stalo, že v základu nastoupilo pět hráčů, kterým bylo devatenáct. To je cesta, kterou jdeme a chceme jít i dál. Jen je jasné, že když prohrajeme párkrát v řadě, tak těm mladým hodně klesá sebevědomí. Když budeme v tabulce v klidu, tak oni pak budou nejlepší na hřišti. Musí zkrátka nabrat zkušenosti. Takže, co se týče posil, máme už na zkoušce jednoho hráče do ofenzivy. O něj bych moc stál.

A co program na zimu, tradiční turnaj se na Meteoru hrát nebude, co?
Od něj se v době covidu ustoupilo. Nasmlouvané máme přáteláky s týmy ze třetí ligy a divize, ale nikdo neví, co situace kolem covidu umožní. Teď každopádně ještě do konce podzimu chceme trénovat, pak bychom měli začínat pátého ledna. Určitě chceme být na jaro dobře připravení, chtěli bychom  naše postavení vylepšit, stejně jako bilanci doma. My jsme doma i venku uhráli po deseti bodech. Můžeme být rádi, že se nám povedlo podzim třemi výhrami v posledních čtyřech utkáních vylepšit. Na to budeme chtít navázat.