Foto: Jiří Ipser
Raptors bojují doma i v pohárové Evropě. Na kluky jsem hrdý, říká šéf klubu

Raptors bojují doma i v pohárové Evropě. Na kluky jsem hrdý, říká šéf klubu

Nejen pražská S se musejí v této sezoně popasovat s náročným program v pohárové Evropě. Do bojů proti soupeřům z Německa, Itálie a Španělska nastupují také Prague Raptors. Tým z pražské I. B třídy, kde je po podzimu čtvrtý, hraje Fenix Cup. Naposledy prohrál v Edenu se španělským celkem Cuenca 0:1, ale šéf Raptors byl i tak nadšený. „Byl to úžasný zážitek, i když to nedopadlo výsledkově tak, jak jsme chtěli,“ říká Daz Moss.

Zápas se španělským soupeřem jste si hodně užili. Co jste na něj říkal?
Poprvé jsme v rámci Fenix Cupu hráli doma. Hostili jsme skvělý klub, jehož čestným prezidentem je slavný Mario Kempes. Ohledně výsledku, budu upřímný, věděli jsme, že to bude těžké. Naše áčko se potýká s mnoha zraněními, jsou tam dlouhodobé absence, kdy fotbalisté museli i na operaci. Navíc dva hráči ze základní sestavy chyběli kvůli trestu.

Věříte, že se po porážce ještě dokážete vyburcovat a zabojovat o lepší umístění ve skupině?
Neztrácíme sebevědomí a stále věříme, že dokážeme skupinu zakončit na dobré pozici pro finálovou část v Rimini v červnu 2022. (Finále se budou účastnit všechny týmy. Umístění ve skupině určí, na jakého soupeře z druhé skupiny Raptors narazí - pozn. aut.). I v tomhle posledním zápase jsme měli několik dobrých šancí, ale je fér říct, že naši noví přátelé z Valencie měli šancí více, včetně dvou střel do břevna. Myslíme si ale, že by je náš tým mohl v odvetě překvapit. Celkově jsem na kluky, kteří do zápasu nastoupili a předvedli, jak umí bojovat až do poslední minuty a svou hrou a přístupem reprezentovali celý klub, velice hrdý.

Utkání se hrálo v Edenu, co vás vedlo k přesunu utkání do areálu Slavie?
Náš hlavní trenér mužů, Jon Davies, je také hlavním trenérem jednoho z mládežnických týmů Slavie, takže to zorganizoval. Došlo ke schůzce se zástupcem Slavie a on souhlasil, že tam zápas můžeme odehrát. Byli jsme nesmírně šťastní. Pro všechny, a především pro tým hostů z Valencie, byla celá událost o to úžasnější. Na tomto turnaji je povinností domácího týmu mimo jiné také ubytovat hosty. Takže bydleli v hotelu Iris, který je součástí stadionu. Bylo to pro ně milé překvapení, když dorazili ke stadionu a dozvěděli se, že tam budou po zápase také spát.

Jaký zájem zápas vzbudil u fanoušků?
Obvykle považujeme za velké štěstí, když na naše zápasy dorazí 50 fanoušků. Tentokrát myslím, že to bylo kolem dvou stovek. Fandit přišla spousta hráčů z našich dalších týmů, z naší akademie, ale také někteří bývalí hráči a trenéři. Dokonce dorazili fanoušci až z Německa, o kterých jsme do té doby nevěděli! Myslím, že v jarních domácích zápasech přijde ještě víc lidí. Chladné listopadové počasí nám moc nepomohlo. Ale bylo úžasné, že i po porážce naši fanoušci hlasitě děkovali a tleskali nejen našemu týmu, ale i vítězům a rozhodčím.

Plánujete odehrát v Edenu i další zápasy, nebo si příště vyberete zase jiný areál?
Rádi bychom samozřejmě zůstali v Edenu, mají to tam skvěle nastavené. Hřiště není daleko od centra města, je hned vedle hlavního stadionu Slavie, což dodává kouzlo tomu celému zážitku. Ať už pro fanoušky, nebo tým hostů. Pokud to Slavia dovolí, bude naší první volbou.

Zmínil jste, že se váš klub musel postarat o soupeře. Co všechno jste Španělům v Praze ukázali?
Vše muselo proběhnout celkem ve spěchu. Tým přistál v Praze v půl druhé odpoledne, výpravu vyzvedl autobus a odvezl je na Pohořelec. Byli s nimi čtyři zástupci Raptors, kteří byli průvodci týmu. Výpravu provedli přes Pražský hrad, Karlův most až na Staroměstské náměstí tak, aby i v časovém presu měli šanci vidět alespoň pár ikonických míst Prahy. Vše zakončili pozdním obědem. Po zápase jsme si pronajali sportovní bar, kde nám připravili úžasný bufet a spoustu piv. Na závěr jsme soupeře vzali do jednoho klubu, aby si mohli udělat představu i o nočním životě v Praze. (směje se) Myslím, že byli ohromeni pohostinností a úrovní služeb, které se jim v Praze může dostat. Většina soupeřů byla v Praze poprvé a určitě ne naposledy.

Jak zatím hodnotíte vystoupení Raptors v pohárové Evropě?
Do turnaje jsme šli s tím, že nám budou soupeři kluby s daleko větší historií. Raptors jsou v tomto směru nejmladší a také hrají v porovnání se soupeři nejnižší soutěž. Nebyla tam přehnaně velká očekávání. Máme za sebou tři utkání, vyhráli jsme jednou. V Edenu jsme teď prohráli o gól, v minulém utkání jsme v Itálii proti Lodigiani v poločase vedli 1:0. Pak domácí otočili zápas, když jsme dohrávali bez dvou vyloučených hráčů. Myslím si tedy, že celkově můžeme být s naším dosavadním vystoupením spokojeni. Upřímně jsem se na začátku trochu bál, abychom zápasy neprohráli o šest, sedm gólů. Neměli jsme o úrovni soupeřů ani ponětí.

Skupina je v polovině, s každým se soupeřů už jste jednou hráli. Jak vidíte ambice Raptors nyní?
Stále si myslím, že až budeme kompletní, máme dobrou šanci další tři zápasy ve skupině vyhrát. Ať se stane cokoliv, tohle bude naším cílem - nejsme tým, který hraje na remízu. Právě tohle miluji, když naše zápasy sleduji. Platí to nejen pro zápasy mužských týmů, ale jde také o utkání žen. A ta samá filozofie bude přenesena i do naší rozjíždějící se akademie.

Mezinárodní konfrontace znamená ohromné plus po všech stránkách. V čem vidíte největší přínos turnaje?
Pro nás jde především o získávání zkušeností. Setkáváme se a komunikujeme s kluby, které jsou mnohem větší než my, s mnohaletými zkušenostmi. Je pro nás obrovskou zkušeností vidět, jak kluby fungují v různých zemích. Stojíme proti některým klubům, které platí svým hráčům, které vybírají peníze za vstupenky na zápasy nebo kterým každý týden pomáhají spousty dobrovolníků. My zatím v takové pozici zdaleka nejsme, ale učit se od těchto klubů nám v budoucnu jen pomůže. Z osobního hlediska je také skvělé poznávat nové lidi. Možnost přivítat ostatní v našem městě a navštívit to jejich je velkým plus.

Cítíte, že tým roste i po herní stránce?
Pro hráče je to samozřejmě plus, když mají možnost hrát proti různým typům hráčů. Španělé jsou rychlí, s vynikajícím presinkem, Italové jsou skvělí technicky, zatímco Němci byli velmi dobře organizovaní. Přesně takové věci očekáváte také od profesionálních hráčů z těchto zemí. My jsme naopak pro soupeře tak trochu neznámou, doufejme, že to bude ve zbytku turnaje naší výhodou.

Pokud se bude hrát turnaj znovu, budete mít o účast zájem?
Bez váhání, na sto procent. Všechny kluby, které hrají první ročník Fenix Cupu, se dohodly, že budou mít jisté místo i v dalším pokračování soutěže, pokud tedy bude o start zájem. A my ho samozřejmě máme. Účast v poháru není levnou záležitostí, my ale doufáme, že se do soutěže zapojí i více týmů a poroste i zájem sponzorů, díky kterým bude pohár do budoucna finančně soběstačný. V příští sezoně je v plánu navýšit počet klubů o celky ze Skandinávie nebo jižní Evropy. Srpnový zápas třeba v Řecku by mi vůbec nevadil.

A jak hodnotíte první polovinu sezony v pražské I. B třídě?
S odstupem času si myslím, že bychom měli být šťastní, nebo alespoň spokojeni, jak jsme dosavadní sezonu odehráli. Náš B tým se drží na druhém místě a náš ženský tým dominuje své soutěži. V pohárovém zápase porazil lídra vyšší soutěže. Pro áčko mužů to vypadalo také dobře, ale v několika zápasech před koncem podzimu se to výsledkově zaseklo.

Cítíte větší motivaci ze strany soupeřů?
Víme o tom, že týmy proti nám staví spoustu hráčů z jejich A týmů, takže by nás vlastně mělo těšit, že nás vidí jako konkurenci a mají potřebu to dělat, i když nás to zatím stojí body. V současnosti máme snad třináct zraněných hráčů a nejsem si jistý, kolik týmů by se s takovou marodkou dokázalo vyrovnat. Naši kluci drží při sobě a snažíme se být pragmatičtí ohledně nedávných výsledků. Prohráváme s dobrými týmy v době, kdy nám chybí hráči. Není to něco, kvůli čemu bychom se měli cítit špatně, je to fotbal a není možné vyhrát každý zápas. Vnímáme taky velký nárůst kvality, zejména u celků z čela tabulky. Taky tím vším dost zamíchal covid. Troufnu si říct, že ve vyšších soutěžích se najdou celky, které by s některými týmy z nižších tříd prohrály.

Jaké plány mají Raptors pro druhou polovinu sezony?
Naším cílem je samozřejmě postup. Chceme, aby všechny naše tři týmy postoupily a budeme o to neustále usilovat. V minulých letech se stalo, že některé týmy dobrovolně šly o soutěž níže, takže se musíme snažit o co nejlepší pozice v tabulce, kdyby se podobná situace opakovala. Uvažujeme také o založení mužského C týmu. To ale záleží na tom, jak se bude dařit našim zbývajícím týmům. Určitě je pro nás také zásadní pokračování v hledání vlastního domova. Zličín milujeme a navždy zůstane spojený s našimi začátky, víme ale, že pokud se chceme dále rozvíjet tak, jak bychom si přáli, potřebujeme vlastní místo, vlastní domov, který můžeme rozvíjet podle našich představ. Jsme na to připraveni, jen potřebujeme najít vhodné místo. Zatím se to ale nepovedlo.

Vnímáte to jako velkou komplikaci?
V současnosti působíme na čtyřech místech, což je složité. Nikdo z toho nemá radost a je to problém třeba i pohledu fanouškovské základny. Dalším stěžejním bodem bude pokračování rozšiřování naší akademie. Nyní máme kolem padesátky hráčů, do příštího léta bychom chtěli, aby jejich počet překročil stovku. A začaly se hrát zápasy.

Povede se útok třeba na druhé místo, na které ztrácíte pět bodů?
Myslím, že Mezinárodní svaz mládeže, Tempo B a Spoje B si stojí velmi dobře a jsou tam i další dobří soupeři. My se ale nevzdáme. Kluky znám a vím, že budou bojovat dál a doufáme, že se nám podaří ve zbytku soutěže udělat zajímavou podívanou. Myslím si, že právě tohle je to, co je na fotbale nejzábavnější a nejzajímavější, když máte v soutěži kvalitní a vyrovnané soupeře, kteří mají šanci postoupit. My určitě vždycky budeme chtít být jedním z nich.



Související články