Foto: Pavel Jiřík st.
Motorlet se chce ve třetí lize na jaře doma polepšit. Trenér věří mladíkům. Gólů snad bude víc, přeje si

Motorlet se chce ve třetí lize na jaře doma polepšit. Trenér věří mladíkům. Gólů snad bude víc, přeje si

Sedmé místo, vyrovnané skóre 22:22. Motorlet se ve třetí lize na podzim neztratil. Mladý tým pod vedením kouče Martina Poustky překvapivě více bodoval na hřištích soupeřů, v tomhle směru má co napravovat. „Třiadvacet získaných bodů ale dává mírnou spokojenost,“ ohlédl se za první částí sezony kouč týmu z Jinonic.

Mluvíte o mírné spokojenosti. Tu vašemu týmu zajistily výsledky ve venkovních zápasech, proč to doma nešlo?
Je pravda, že skoro každý to má opačně a většinu bodů si uhrává doma. My jsme to měli opačně a byli úspěšnější venku. Aspoň jsme jezdili domů s veselou, to byla velká radost... Samozřejmě nám víc vítězství doma schází, pak když sedíte u oběda s týmem a bavíte se o zápase, není to ideální. Bereme to určitě jako výzvu pro druhou část třetí ligy.

Hřiště nezměníte. Co zkusíte vylepšit, aby byl tým doma úspěšnější?
Když se podíváte na skladbu soupeřů, tak na jaře nás doma budou čekat spíš celky ze spodní poloviny tabulky. Tak se dá třeba čekat, že se proti nim bude dařit víc. Pochopitelně, těžší soupeře budeme mít pro změnu venku. Tak uvidíme, jakou budeme mít bilanci. Kdyby mi před sezonou někdo řekl, že budeme mít teď třiadvacet bodů, bral bych to všemi deseti.

Můžete to rozvést?
Nešli jsme do soutěže v ideálním rozpoložení. Zranění hráčů a výpadky v sestavě se nás vlastně držely celý podzim. Přivedli jsme do týmu mladé kluky, v ofenzivě jsme měli dva zahraniční fotbalisty. Ti ale skvěle zapadli a odvedli dobré služby.

Vidíte, 22 nastřílených gólů mně přijde jako málo. Čekal bych víc. Vždyť kanonýr Vltavínu Pejša dal sám jednadvacet branek, a to mluvíme jen o těch třetiligových... Jak na to nahlížíte vy?
Gólů jsme dali málo, s tím spokojený nejsem. Nezbývá nám než dál pracovat s pokorou a zlepšovat se. Že dal Pejša tolik branek samozřejmě vím, byla to v jeho podání ojedinělá část sezony. Proti našim mladým klukům už je ale ostřílenější. My máme v útoku dva devatenáctileté kluky, co se rychle učí. Mají po pěti, šesti gólech, k tomu měli další šance. Věřím, že jaro bude lepší.

Mladí hráči v sestavě, to byl jeden z rysů podzimu v podání Motorletu v ČFL.
Byly zápasy, kdy jsme měli na hřišti čtyři devatenáctileté a dva dvacetileté kluky v základní sestavě. Vedli si slušně a je to cesta, kterou půjdeme i dál.

Takže se nepokusíte přivést během zimy nějakého kanonýra?
Motorlet není jen fotbal. Klub musí uvažovat jako celek a vnímat zvyšující se náklady na všechno. Musíme se pohybovat v rozmezí možností, jaké budou.

Jak jste spokojený s výsledky v derby? Vzpomínám si, že po duelu se Slavií B jste byl hodně nespokojený, proti Vyšehradu jste sice v závěru zachránili bod, ale mrzel vás neuznaný gól.
Derby jsou samozřejmě zvláštní zápasy a nám se dařilo střídavě. S Vyšehradem jsme třeba odehráli vyrovnaný zápas, kdy jsme v poslední minutě z penalty vyrovnali. Před tím ale neplatila podle všeho naše regulérní branka. S Vltavínem jsme prohráli zaslouženě, tam nám zápas nevyšel podle představ. A Slavia B? To byl v našem podání absolutně nejhorší zápas podzimu.

Přitom bych čekal, že na Slavii bude každý maximálně vyhecovaný a bude ji chtít porazit. Proč to bylo jinak?
Ten zápas se nám nepovedl po všech stránkách. Když jsem trénoval Slavii, tak to bylo přesně tak, jak jste říkal. Každý se chtěl na nás, nebo na konkurenční Spartu, vytáhnout. A bylo to tak v dorostu i v kategorii dospělých. Slavia B navíc proti nám hrála výborně. Obecně jsou pak derby zápasy, které mají náboj. Jednu věc jsem ale hodně postrádal.

Copak vám chybělo?
Diváci. Vážně jsem čekal, že po té dlouhé době, kdy se nehrálo, tak bude chodit daleko víc fanoušků. Hraje se v sobotu dopoledne, říkal jsem si, že jim bude fotbal chybět. Přijdou, dají si párek a pivo, podívají se na fotbal. To je další výzva pro jaro, byl bych rád, aby zase našli cestu na zápasy.

To je jistě negativní zpráva, zaznamenal jste na podzim v ČFL i něco vyloženě pozitivního?
Určitě. Změnil se trend, co se týče řízení zápasů ze strany rozhodčích. V tomhle směru má soutěž teď úplně jiné parametry. Určitě ty změny fotbalu prospěly a doufám, že to vydrží i pro jarní část. I díky tomu se vrátí větší důvěra fanoušků.

Kladem jistě je, že se podzim dohrál, že?
Určitě ano. Ale možná je škoda, že se na podzim neodehrála ještě třeba další dvě, tři kola. Počasí bylo fajn, myslím, že by se dalo hrát. Stejně týmy nešly na dovolenou. My třeba budeme nějak trénovat až do půlky prosince, tedy pokud to situace dovolí. Čísla ohledně covidu zase rostou. Chtěli bychom ale odehrát třeba tři přípravné zápasy.

A v novém roce se začnete chystat na jaro. Dostanou šanci někteří mladí hráči z rezervy?
Co se týče jarní části, tak uvidíme, jak to bude. V posledních letech jsme se vždy na soutěž chystali, a nakonec se nehrálo. Samozřejmě budeme chtít být připravení. Co se týče kluků z béčka, už na podzim jich vždy pár chodilo za odměnu s námi. A myslím, že někteří dostanou šanci ukázat se i teď v zimě. Otázkou je, zda budou dva, tři, čtyři. Každopádně jsem rád, že se béčko v tabulce vyšvihlo výš. To je určitě dobrá zpráva.



Související články