Foto: Pavel Jiřík st.
Přeborový podzim v číslech: góly, penalty, žluté karty i vyloučení
22.11.2021

Přeborový podzim v číslech: góly, penalty, žluté karty i vyloučení

Šestnáct odehraných kol, 128 zápasů, 66 výher domácích, 45 výher hostů, 17 remíz. Dále 550 vstřelených gólů, 509 žlutých karet, 30 červených karet a 41 nařízených pokutových kopů. To jsou ta nejdůležitější čísla podzimní části letošního ročníku Pražská teplárenská přeboru. Po dvou nedohraných sezonách se naplnil plánovaný program. Tedy včetně předehraného prvního jarního kola. Tento stav tak umožňuje, v případě třetího zásahu epidemiologické situace do fotbalu, vyhlásit přeborníka a čtyři sestupující. V seriálu našich statistických šetření se postupně k jednotlivým statistikám vrátíme podrobněji.

Kořením fotbalu jsou góly a přeborová soutěž byla v tomto směru tradičně hodně pikantní: na podzim padlo 550 branek. Brankový průměr na zápas se přehoupl opět přes číslo 4. Na podzim padalo v průměru 4,29 gólu v utkání.

Rekordní počet branek v jednom kole přineslo hned úvodní kolo, pak také kolo patnácté, které se předehrávalo jako čtvrté v pořadí. V obou jsme zaznamenali 40 gólů, tedy v průměru rovných 5 branek na zápas. Tomuto rekordnímu číslu se těsně přiblížilo předehrávané 16. kolo, ve kterém padlo jen o jednu branku méně.

Nejméně branek jsme naopak zaevidovali v kole pátém, jen 26. Méně jak 30 branek padlo už jen ve dvou dalších kolech, ve druhém a třináctém.

Poslední hrané kolo, tedy to s číslem 16, přineslo rekordní počet branek pro střelce domácích celků, kteří si připsali 27 přesných zásahů. Pouhých devět branek dokázali střelci domácích mužstev nastřílet ve 2. kole. Hosté měli nejpřesnější mušku v 1. a 5. kole, kdy domácím celkům nasázeli 25 branek. Jen sedmi góly se do brankové statistiky zapsali kanonýři hostů v 5. kole.

Počet udělených žlutých karet se zastavil na čísle 509 - 264 si jich nafasovali hráči domácích celků, 245 hráči hostů. Přesněji řečeno, nejen hráči. Žluté napomenutí na lavičce vidělo i pět trenérů a dva vedoucí mužstev. Trenér Uhelných skladů Zdeněk Šenkeřík byl napomínán během podzimu dvakrát.

Nejvíce žlutých karet v jednom kole:
41 - 7. kolo
38 - 11. kolo
37 - 3. kolo

Nejméně žlutých karet v jednom kole:
25 - 6. kolo
27 - 2. kolo
28 - 8. a 13. kolo

Pro červenou kartu sáhli na podzim rozhodčí celkem ve třiceti případech. Bez vyloučení se odehrála jen dvě kola. Čtyři červené karty tahali z kapsičky rozhodčí celkem ve třech kolech: v 15., 5. a 7.

Dvanáctkrát tasili rozhodčí červenou kartu pro hráče domácích celků a osmnáctkrát pro hráče hostů. Červenou kartu viděli čtyři trenéři, paradoxně ze dvou klubů. Jakub Slezáček z Kolovrat ji viděl dvakrát, pak trenéři Třeboradic Pařízek a Klíma.

Pokutových kopů bylo nařízeno celkem 41. Ve prospěch domácích 27, ve prospěch hostů 14. Domácí neproměnili čtyři, hosté dvě. Čtyři penalty byly nařízeny v 15., 7., 10. a 12. kole.

Ani jedno kolo se neobešlo bez penalty.

Hvězda zápasu Pražská teplárenská přebor - stav po podzimní části soutěže
Podzimním lídrem naší ankety o hvězdu zápasu se stal Ivan Merta ze Zličína. Nastoupil ve čtrnácti zápasech a trenér Vašut jej vybral jako nejlepšího hráče svého týmu celkem pětkrát. O jednu nominaci méně získal Jakub Pěnkava z Újezdu Praha 4. Ten odehrál o jeden zápas méně.

Admira B: 2 - Stanislav Komínek, Daniel Šindelář, Tomáš Pavlata. Deset hráčů nasbíralo po jedné nominaci.
Dukla JM: 3 - Damián Farkaš, Martin Inneman. Dva hráči mají dvě, šest hráčů jednu nominaci.
Hostivař: 2 - Viktor Žampa, Tomáš Rada, Jan Penc, Jan Kučera, Lukáš Lehner, David Macháček. Dalších čtyři hráči získali po jedné nominaci.
Kolovraty: 3 - Milan Bébr, Tři hráči mají dvě nominace. Dalších sedm hráčů získalo po jedné nominaci.
Královice: 3 - Alexandr Krivosheev. Dva hráči mají dvě, šest hráčů jednu nominaci.
Motorlet B: 3 - Martin Filip. Jeden hráč má dvě, osm hráčů jednu nominaci.
Podolí: 3 - Mikoláš Bartoš. Dva hráči mají dvě, osm hráčů jednu nominaci.
Přední Kopanina: 3 - Zdeněk Vávra, Dominik Škarda, Pavel Šultes. Dalších sedm hráčů má jednu nominaci.
Radotín: 2 - Jakub Pavel, Jiří Doležal, Jan Bártl. Dalších deset hráčů má jednu nominaci.
Třeboradice: 3 - Petr Viktorin. Jeden hráč má dvě, šest hráčů jednu nominaci.
Uhelné sklady: 3 - David Belán, Jakub Sainer. Jeden hráč má dvě, sedm hráčů jednu nominaci.
Újezd nad Lesy: 2 - Lukáš Vávra, Daniel Hlubuček, Daniel Pecho, Petr Příhoda. Pět hráčů má po jedné nominaci.
Újezd Praha 4: 4 - Jakub Pěnkava. Tři hráči mají dvě, šest hráčů jednu nominaci.
Viktoria Žižkov B: 1 - Jakub Urbanec. Trenéři mužstva vybrali nejlepšího hráče jen v úvodním kole. Poté se rozhodli tento výběr nedělat.
Vyšehrad B: 2 - Tadeáš Madej, Dominik Gerža, Petr Melíšek, Matyas Mlejnek. Osm hráčů má po jedné nominaci.
Zličín: 5 - Ivan Merta. Jeden hráč byl nominován třikrát, jeden dvakrát a dalších pět hráčů jednou.