Foto: Pavel Jiřík st.
Admira byla na podzim v ČFL remízovým králem. Střelce jsme neprobudili, stačilo by nám půl Pejši, směje se kouč

Admira byla na podzim v ČFL remízovým králem. Střelce jsme neprobudili, stačilo by nám půl Pejši, směje se kouč

Fotbalistům Admiry patří po třetiligovém podzimu ve skupině A osmé místo. Tým trenéra Františka Peřiny byl remízovým králem, v první půlce sezony nebodoval jen třikrát. Kouč, který je známý tím, že jeho celky sázejí na atraktivní útočný styl, překvapil: s devatenácti inkasovanými góly patří ohledně defenzivy Admira mezi nejlepší mužstva soutěže. „Myslím, že patříme mezi první pětku, a když na jaře vylepšíme koncovku, tak jsme schopní to uhrát,“ věří Peřina.

Co tedy na osmou příčku po podzimu říkáte?
Přiznávám, že jsem čekal lepší umístění. A mohlo se to povést. Cíl byl skončit v první polovině tabulky, jsme osmí, což je bohužel poslední místo v té první polovině...

Proč se nepovedlo skončit výš?
Od prvního do posledního kola se nás držela zranění. Nešlo o jednotlivce, ale mimo hru bylo třeba sedm kluků. A někde kolem devátého kola už jsem si říkal, že to snad budeme muset hrát s většinou kluků z béčka nebo dorostu. Tahle zranění vám samozřejmě naruší tréninkový proces a hra pak pochopitelně nebyla taková jako třeba v minulé sezoně.

Tým ale neprohrával. Sedmkrát skončil zápas nerozhodně. Předpokládám, že pozice remízového krále vás netěší...
V Domažlicích a v Písku jsme dokázali vyrovnat, měli jsme štěstí, tam jsem ten bod získali. Ale ve zbytku to byly spíš ztrátové zápasy - jako třeba s Rakovníkem, Karlovými Vary nebo Benešovem. Mít teď o šest bodů víc, byl bych maximálně spokojený. Šance, abychom zápasy zvládli, byly. Jenže neproměňování šancí, a to včetně penalt, nás ty body stálo.

Neměli jste ve svém středu kanonýra typu Pejši, který vystřílel 21 góly první místo Vltavínu. Překvapily vás jeho střelecké manévry?
Stačila by nám půlka Pejši. (směje se) Dostal se do fantastické formy, nedivím se, že má nabídky z vyšších soutěží, včetně první ligy. My jsme takového střelce na podzim neměli a stálo nás to body.

Dobré střelce v týmu máte, navíc tým brzdila ta zranění. Věříte, že střelce oživíte?
U nás je to ohledně gólů rozdělené. Třeba Štěpán Zahálka měl zdravotní problémy, to je náš stěžejní hráč, ale chyběla mu větší pohoda, nedal dvě penalty. Kuba Michálek odvedl obrovské penzum práce pro tým. Jsou tu Douděra, Panýrek, Kurek. Ale je pravda, že na podzim jsme dali 23 gólů a střelce jsme neprobudili. Věřím ale, že to přijde. Nepláču, nebrečím. Kluci, co byli zranění, nebo měli nějaké problémy, se dávají dohromady. Zranění přicházela v době po pauze kvůli covidu, musíme si všechno zhodnotit a probrat, zda něco změnit v tréninkovém procesu. Máme to postavené na náročnosti, na fyzičce. Od toho nechceme ustupovat, kluci to do sebe potřebují dostat.

Na druhou stranu jste prohráli jen třikrát, to je přece dobrá zpráva, ne?
To je pravda, ale ty remízy všechno mažou. Mrzí mě porážka s Plzní B doma, to bylo nešťastné. Prohráli jsme i s Vyšehradem. Ten ale považuji ve chvíli, kdy jeho hráči mají chuť do hry, za nejlepší mužstvo v soutěži. Nechápu, jak mohli dostat čtyři góly od Písku a od Vltavínu dokonce sedm.

Při počtu nerozhodných výsledků, nechybí vám nakonec penaltové rozstřely o dodatečný bod?
Nechybí. Měl jsme z nich hrůzu. Když se hrálo s nimi, ze šesti pokusů jsme jich pět prohráli a obávám se, že z těch sedmi by to dopadlo podobně. Takže jsem rád, že nejsou. V soutěži celkově bylo těch rozstřelů moc a hodně by to zahýbalo s tabulkou.

Specifická jsou pro každý tým z hlavního města i derby. I tady Admira ukázala dvě tváře. Co na výsledky říkáte?
Tak třeba Vltavín byl u nás asi lepší, ale my jsme zápas zvládli vyhrát. Porazili jsme ho pětkrát za sebou, a to je asi taková rarita. Naopak jsme neměli štěstí na Motorletu, kde jsme pro změnu byli lepší my a prohráli jsme 2:3. To mě hodně mrzí. O Vyšehradu a jeho kvalitě už jsem mluvil. Když derby vyhrajete, vždycky vás to potěší.

Zvláštní je, že chcete s Admirou produkovat ofenzivní styl hry a místo toho jste zvládli na jedničku spíš defenzivu. Devatenáct inkasovaných gólů je skvělou vizitkou, že?
Jsme v tomhle směru jedni z nejlepších, což je dobrá zpráva, když se snažíme hrát hodně ofenzivně. A to nám ještě vypadl na podzim ze hry důležitý stoper Čížek. Kluci to ale zvládli. Všichni víme, že nedostat gól, to je základ.

Když se za podzimem v ČFL ohlédnete. Jaká první polovina soutěže byla?
Musím říct, že mám ke třetí lize velký respekt. Je náročná po fyzické i psychické stránce. Byla k vidění řada zajímavých zápasů a hráčů, měnila se forma týmů. Domažlice do soutěže skvěle vstoupily, vyhrály pětkrát za sebou. Naopak Vltavín v úvodu ztrácel a teď je první. Uvidíme, co přinese jaro.

Vy každopádně i po skončení podzimu pokračujete v zápasovém rytmu, hráli jste s teplickým béčkem 1:1...
Nastoupili jsme bez osmi hráčů áčka a odehráli jsme dobré utkání. Pochvaloval si ho i trenér soupeře. Od nás to byla taková klasika, kdy jsme nedali šance a skončilo to 1:1. Teď bychom chtěli odehrát ještě jeden zápas. Neratovice nám ho ale na víkend kvůli covidu odřekly, tak hledáme soupeře. Pro áčko to bude poslední utkání, tedy pokud najdeme soupeře, hřiště zajištěné máme. Hrát bude i béčko. Trénovat budeme dál.

Máte už vyhlédnuté nějaké posily?
Jsou už u nás někteří kluci na zkoušku, jednoho, dva hráče bych rád získal. Plusem je, že se uzdravují naši marodi. V kádru áčka a béčka je 42 kluků, někdo z rezervy třeba odejde. Určitě bych chtěl dát šanci někomu z rezervy.

Hodně sledovaný byl Jáchym Trajhan, který do ČFL poskočil rovnou z I. A třídy, kde hrál za Tempo. Co na jeho vystoupení říkáte?
Čekalo se, jak to zvládne, za mě to zvládl. Na začátku tam určitě byla euforie, začal dobře, do týmu zapadl skvěle. Během podzimu, když přišly silovější zápasy, tak naskakoval třeba jako střídající hráč. Potřebuje ještě zesílit, ale to zvládneme. Ukázal, že na tu soutěž má a byl bych rád, aby u nás pokračoval.

Mimochodem, po nečekaném konci trenéra Gregora jste na konci podzimu působil i u rezervy a měl takový zápasový dvojboj. Jak náročné ro bylo?
Stalo se mi to už potřetí. Pomohl jsem samozřejmě rád. Tentokrát byla situace složitější v tom, že trenér Gregor skončil nečekaně. Oznámil, že končí a už nepřišel. Teď budeme pozorně zvažovat výběr nového trenéra, který musí být srozuměn a být v souladu s prioritami a filosofií klubu. Tedy, že musí částečně potlačit své osobní ego a osobní trenérské ambice ve vztahu ke klubu. Konkrétně, že hlavním cílem není postup B mužstva do divize za každou cenu, ale rozvoj a příprava mladých hráčů pro A mužstvo v ČFL. Přičemž ani první prioritu nevylučuji, pokud bude dávat pro klub ze sportovního hlediska smysl.

Hráče z rezervy jste pochopitelně znal, ale určitě jste si touhle zkušeností rozšířil ještě víc povědomí, kdo by měl dostat šanci v áčku. Nezůstanete u rezervy i na jaře?
Máme tam hodně mladých kluků, v zimě dostanou prostor, se vším se musíme poprat. Ta práce s mým asistentem Honzou Sobotkou nás baví, ale časově je to hodně náročné, takže se bude hledat trenér. Do Vánoc bychom chtěli mít jasno. Pohovory ohledně trenérů budeme mít s lidmi u nás v klubu, i s trenéry z venku. Někteří sami volají na Admiru a mají zájem.



Související články