Foto: Pavel Jiřík st.
Za inzultaci rozhodčího trest na dva roky a 10 tisíc korun. Ta pokuta mi přijde přestřelená, reaguje trenér Cholupic
15.11.2021

Za inzultaci rozhodčího trest na dva roky a 10 tisíc korun. Ta pokuta mi přijde přestřelená, reaguje trenér Cholupic

S vysokými tresty odešli od Disciplinární komise Pražského fotbalového svazu Jiří Brabec a Lukáš Srba z Cholupic. Trenér Brabec nesmí na lavičku do 25. října 2023, obránce Srba si nezahraje do 25. dubna 2023. Oba navíc musí zaplatit pokutu 10 tisíc korun. Zápas I. A třídy z 24. října byl kontumován 3:0 ve prospěch hostujícího Slivence.

A to všechno kvůli incidentu při emotivním závěru utkání, kdy Slivenec vedl na půdě lídra soutěže 4:1. Po třetí červené kartě pro hráče Cholupic vběhl trenér Brabec na hřiště a podle zápisu o utkání pak hlavou inzultoval hlavního rozhodčího Vojtěcha Hejmu, který upadl na zem. Tam na něj ještě šlápl obránce Lukáš Srba. O událostech, které provázely jeden z podzimních šlágrů B skupiny I. A třídy, jsme psali ZDE.

„Z výše trestu překvapený nejsem,“ řekl Brabec. „Spíš jsem byl překvapený z jednání komise, kdy se její člen, pan Beneš, při mé řeči díval do mobilu a pak mi začal kázat. Odvolávat se nebudu, ale vadí mi, že místo toho, aby řešili příčinu, proč k takovým situacím dochází, trestají nás,“ uvedl Brabec.

Disciplinární komise si za výší trestů stojí. „Tohle byl extrémní prohřešek. Nechtěli jsme trestat klub, ale ty, kteří se neudrželi a nezvládli emoce,“ řekl Martin Procházka, šéf pražské disciplinárky. „Byl to opravdu velký prohřešek a chtěli jsme, aby to viníci pocítili.“

Brabcovi se nelíbí hlavně finanční postih 10 tisíc korun pro něj i Srbu. „V amatérském fotbale je to neuvěřitelná částka. Že dva roky nemůžu trénovat, ok, ale tohle je za mě obrovský přestřel,“ řekl Brabec.

„Za nevhodné chování vůči rozhodčím disciplinární komise pokuty běžně uděluje, takže to není neobvyklá věc,“ reagoval Procházka. „Opakuji, že tohle byl extrémní případ. A taky jasný signál, že pokud někdo inzultuje rozhodčího, budeme to opravdu tvrdě trestat, protože takové věci do fotbalu nepatří.“

I přesto, že Brabec nemůže dva roky vykonávat funkci trenéra, jako kouč vedoucího celku B skupiny I. A třídy nekončí. „Minimálně do konce sezony zůstanu, pak si řekneme, co dál. V týdnu povedu tréninky, ale jako trenér bude tým v zápasech koučovat můj asistent Aleš Burda,“ prozradil Brabec. „Horší je to pro Lukáše Srbu. Je z toho špatný. Předpokládám, že občas přijde na trénink, ale rok a půl nemůže hrát, což je dlouhá doba a v jeho věku je to víceméně konec,“ zmínil 36letého obránce.

Ač v trestu, chce Brabec s Cholupicemi opět po letech vybojovat pro klub Pražská teplárenská přebor. Jeho tým jako nováček I. A třídy zaujal v prvních dvou třetinách soutěže, kdy v 11 kolech ztratil pouze za remízu v Nebušicích, k níž připsal deset výher. Pak ale tým výsledkově úplně zkolaboval: na Zbraslavi padl 0:7, o utkání se Slivencem už byla řeč, následoval další výprask 3:7 na Libuši. Až v posledním kole Cholupice zabraly, když vyhrály na hřišti 1999 Praha 1:0.

Z luxusního náskoku tak zbyl bod k dobru na Slivenec, tři na ČAFC a čtyři na Zbraslav. Boj o dvě postupové pozice bude na jaře nesmírně napínavý.

„Po těch výhrách jsme trochu usnuli na vavřínech. Přestalo se trénovat, ostatní týmy se na nás snažily vytáhnout, každý chtěl skalp prvního týmu tabulky. Měli jsme spoustu zraněných, nastupovali kluci z béčka, trochu se nám to rozpadlo,“ ohlíží se Brabec. „Já chci ale postoupit. Už jsem oslovil čtyři hráče, dva mi řekli, že budou hrát za Cholupice. Když v zimě dobře potrénujeme, máme na to, abychom hráli o postup. Vedení na nás netlačí, ale my s Alešem (Burdou) do toho dáme všechno, aby se tenhle cíl splnil.“