Foto: Jiří IPSER
Žák předpověděl, že dá gól. Jen jsem nevěděl, jestli nebude vlastní, směje se zličínský kapitán po parádní trefě

Žák předpověděl, že dá gól. Jen jsem nevěděl, jestli nebude vlastní, směje se zličínský kapitán po parádní trefě

Vítězná tečka za podzimem v Pražská teplárenská přeboru se počítá. Fotbalisté Zličína ji udělali divokou přestřelkou s Hostivaří. Výhru 4:3 zařídil parádním zásahem kapitán Lukáš Žák. A měl tak dvojnásobnou radost. „Chtěli jsme tu výhru moc urvat, věřili jsme, že i když prohráváme 2:3, že jsme schopní dva góly dát. Tím, že byla moje trefa vítězná a ukončili jsem podzim úspěšně, je radost pochopitelně větší,“ hlásí dlouholetá opora Zličína.

Podzimní část přeboru z pohledu Zličína skončila. Jste 13 bodů od sestupového pásma, s jakými pocity se kouká na tabulku, kde jste v jejím klidném středu?
Upřímně jsem čekal, že to bude ještě o trochu lepší, že budeme čelu tabulky trochu blíž. V týmu je dost starších kluků, k tomu se přidává mix extrémně mladých. Dalo se čekat, že to ve středu tabulky bude hodně vyrovnané.

Proti Hostivaři jste rychle vedli, pak jste dvakrát prohrávali. Jak to, že to byla taková divočina?
To neumím vysvětlit. V posledních zápasech podzimu to u nás bylo výsledkově nahoru dolů. Mívali jsme špatné vstupy do poločasů, ať už šlo o Kolovraty nebo třeba Přední Kopaninu. Tam to bylo extrémní, to jsme dostali gól ve druhé a sedmačtyřicáté minutě.

Tady jste ale rychle vedli...
To je pravda, vstup se povedl, jenže pak jsme nechali soupeře vstřelit laciné branky. Dostáváme dost gólů po standardních situacích. Naštěstí máme vepředu Ivana Mertu, který těmi góly naše chyby sanuje...

V posledním utkání podzimu bylo i docela hodně nervozity, bylo znát, že jsou ve hře důležité body?
Řekl bych, že ano. My jsme si říkali, že ten zápas chceme určitě uhrát za tři body. Poslední sezony ovlivnil covid, nikdo neví, co bude na jaře. Tu nervozitu bych připisoval tomu, co se dělo z naší strany v posledních kolech, kdy jsme dostávali dost laciných branek.

V klíčové chvíli vás podržel gólman, před vaší brankou na 3:3 zneškodnil tutovku. Byl to klíčový moment?
Je pravda, že tohle se povedlo. Soupeř byl před ním sám a Petr Mareš nás v tomhle důležitém okamžiku podržel. Dobře víme, že v defenzivě máme co napravovat, někdy je tam i problém v komunikaci.

Za stavu 3:3 jste pak zápas rozhodl parádní trefou po nedůrazu obrany soupeře, kdy se k vám snesl míč. V podobných situacích buď hráč pálí daleko vedle, nebo jsou z toho krásné góly, tak jako ve vašem případě...
V takových chvílích si vždycky vzpomenu na slova Bagiho Vígera, se kterým jsem hrál. Ten mi vždycky říkal, že hlavní je trefit bránu. Tak jsem se o to snažil a dopadlo to parádně. Proti Hostivaři se mi navíc povedlo dát gól i minule, tam jsem ale jen snižoval rozdíl ve skóre. Tady šlo o vítězný gól. Já jsem ale už před utkáním klukům v kabině říkal, že se trefím. Jen jsem je upozorňoval, že nevím, jestli to bude vlastní gól, nebo ho dám soupeři. (usmívá se) Ale cítil jsem, že to tam spadne.

Dal jste ho exligovému brankáři. Potěší to o to víc?
Samozřejmě jsme věděli, kdo proti nám v bráně bude stát. Martin Slavík sice dostal čtyři branky, ale předvedl i neskutečné zákroky, kdy to tam vytáhl Ivanovi Mertovi. Ohledně mojí trefy převažuje nejvíc radost, že to byl vítězný gól. Já totiž nejsem nějaký extrémní střelec.

Problémem Zličína se ale jevila spíše defenziva. Dostali jste 39 gólů, horší je v tomhle směru jen poslední čtyřka. Tady asi spokojení být nemůžete, co?
Co se týče defenzivy a inkasovaných branek, poměrně často to řešíme. Hodně gólů nám dala Dukla Jižní Město, na inkasovaných gólech je vidět i nevyrovnanost našich výkonů. Je pravda, že dostat 39 gólů, to je na můj vkus dost. Naštěstí hodně gólů i dáváme. Tady je zajímavé, že se mě po utkání někdo ptal, jestli vím, jaké máme skóre.

Vy jste to nesledoval?
Já nejsem úplně ten, kdo by hlídal statistiky. Ale řekl jsem, že 37:37, takže jsem nebyl daleko... (skóre Zličína je 39:39)

Před sezonou hledal Zličín stopera, trenér za něj nabízel v nadsázce řečeno pomalu půl království. Řešení tohohle problému vypadalo jako klíčové, že?
Tady jsme potřebovali posílit. I já jsem na stoperu zaskakoval. Nakonec jsme získali Martina Uvíru, který tam hraje s Markem Hovorkou, což je zkušený tandem. Když jsou kluci zdraví, plus jsou v pořádku krajní beci, tak to jde. V posledních kolech ale měli Hovorka i Adriano Ibraimi problémy s koleny. Věřím, že přes zimu si snad všechno ještě lépe sedne.

Sám jste zmínil, že na druhé straně hřiště v útoku září Ivan Merta. Zaznamenal dva hattricky a na kontě má třináct gólů. Co na tu bilanci říkáte?
Že to je útočník od Pána Boha, je to útočník jiné než přeborové kategorie. Všichni ho známe, víme, co umí. A to ještě při těch jeho zdravotních problémech. Ptal jsem se ho, kolik operací kolen má za sebou. Má třikrát operovaná obě kolena, je obdivuhodné, kolik má za sebou pádů a vzestupů.

Čekal jste, že mu to tam bude takhle padat?
Znám ho dlouho, takže čekal. Jakmile hraje, tak prostě dává góly. Specifické je to i v tom, že nikde jinde než na Zličíně nehrál. Je pravda, že na něj a na Dominika Vašuta bych hrát jako obránce nechtěl. (směje se) Oba jsou rozdílní, ale skvěle se to doplňuje. A ohledně Ivana: to je hráč, co nepotřebuje tolik trénovat. Po pauze se vždycky dostane rychle do pohody, umaže ten diskomfort a střílí góly. Myslím, že to tak bude do doby, než se rozhodne jednou skončit.

První dva góly mu soupeři docela nabídli. Ukazuje se, že dát Mertovi prostor se nevyplácí.
To je velká pravda, Ivan okamžitě trestá. Je to krásný pocit, když ho máte v sestavě a víte, že se třeba týmu tolik nedaří, tak že je na hřišti on a dá gól.

Třetí branku vstřelil po dlouhém výkopu gólmana, to byla nacvičená akce?
Víme, že to brankář umí poslat daleko, ale že bychom to nějak nacvičovali, to zase ne. Ivan navíc využil toho, že je rychlý a fantasticky to trefil.

A pak jste obrat korunoval další krásnou trefou vy, takže jste mohli slavit. Jaká byla dokopná?
Bylo drobné posezení, všichni jsme byli rádi, že jsme vyhráli poslední mistrák.

V neděli, když jsme si domlouvali rozhovor, jste už ale byl v práci.
Bylo to třeba. Měli jsme poradu, máme malou rodinnou projektovou firmu, takže to jinak nešlo.

Pražská teplárenská přebor hrajete dlouho, překvapil vás něčím na podzim?
Je to moje třináctá sezona, takže mě moc věcí asi nepřekvapí. Ale zaujalo mě, jakou si Dukla JM drží fazonu, jak dobře hraje. Dojem na mě udělali i mladíci ve Viktorce Žižkov, hrají pohledný fotbal. Na druhé straně Vyšehrad B nevyhrával tolik, co jsem čekal. A situace po covidu zasáhla Újezd nad Lesy. Ten nehrával špatně, teď to ale má složité. Nám se v Újezdu nad Lesy nikdy nehrálo dobře, nedařilo se nám tam bodovat, teď se to ale povedlo.

Podzim jste končil jako kapitán týmu. V čem se podle vás Zličín musí na jaře polepšit?
Musíme zlepšit bránění, abychom nedostávali tolik branek. Taky si přeju, aby zdraví drželo všem - a speciálně Ivanu Mertovi, aby hrál dál a šlo mu to pořád tak skvěle.



Související články