Foto: Pavel Jiřík st.
Divoký závěr v Cholupicích: šlágr I. A třídy se Slivencem nebyl dohrán kvůli inzultaci rozhodčího
25.10.2021

Divoký závěr v Cholupicích: šlágr I. A třídy se Slivencem nebyl dohrán kvůli inzultaci rozhodčího

Měl to být jeden z hlavních podzimních šlágrů B skupiny I. A třídy. O utkání mezi prvními Cholupicemi a třetím Slivencem už také mluví celá Praha. Ovšem ne kvůli výsledku ze hřiště, na kterém byl v 87. minutě stav 1:4 pro hosty. Pak byl inzultován hlavní rozhodčí Vojtěch Hejma a utkání bylo předčasně ukončeno. Dohrávat se bude u disciplinární komise.

Cholupice chtěly v neděli odpoledne před svými fanoušky napravit nečekaný výprask 0:7 ze Zbraslavi, který byl pro ně první porážkou v soutěži. Proti Slivenci prohrávaly o poločase 0:1 a cítily křivdu, když ještě za stavu 0:0 odvolal hlavní rozhodčí po konzultaci s asistentem Özerem původně nařízený pokutový kop.

Po pauze srovnal cholupický kanonýr France, ale hostující Vyhnal v 71. minutě svou třetí brankou v utkání poslal hosty už do dvoubrankového náskoku. To už hráli domácí bez vyloučeného Soukala, který dostal v 67. minutě druhou žlutou kartu.

„Od 80. minuty se zápas změnil v divočinu,“ píše se na webu Slivence.

Nejprve dal hostující Novák na 1:4, ale o klidném dohrání nemohla být řeč. Domácí se několikrát pokusili rozehrát, podle zápisu o utkání neúspěšně, protože sudí nedal pokyn ke hře. Opakující se rozehrávky podle všeho neunesl Schwank a po „kritice rozhodčího v přerušené hře s hanlivým (urážlivým) výrazem,“ jak stojí v zápise, dostal rovnou červenou kartu.

Největší spouštěč problémů podle všeho následoval, když po chvíli dostal France žlutou kartu, podle očitých svědků svou první v zápase, ale rozhodčí ho omylem vyloučil, protože se přehlédl a myslel si, že je to jeho druhá žlutá karta v utkání.

V tu chvíli vběhl na hřiště domácí kouč Jiří Brabec (na fotografii), sám bývalý výborný záložník, a podle zápisu rozhodčího inzultoval, když hlavou vrazil do hlavy sudího, který upadl na zem. Na ležícího Hejmu pak měl podle zápisu ještě šlápnout domácí hráč Srba.

„Přiznávám, že jsem vběhl na hřiště a nadával jsem rozhodčímu, který mě začal slovně provokovat. Přistoupil jsem k němu dost rázně a dotkl se ho čelem na čelo. Následoval jeho teatrální pád. Pokud by to byla inzultace, jak jsem slyšel, že jsem mu dal hlavičku, tak by se určitě za dvě vteřiny nezvedl na nohy,“ popsal svou verzi Brabec, který nepotvrdil, že by jeho svěřenec Srba šlápl na rozhodčího, jak stojí v zápise. „Drželi mě pořadatelé a táhli ze hřiště, tohle jsem neviděl.“

Hlavní rozhodčí Hejma nechtěl situaci komentovat před tím, než ji popíše před komisí rozhodčích, která se sejde v úterý odpoledne. „Momentálně se k ničemu vyjadřovat nebudu. Celou věc budeme řešit na komisi rozhodčích, tam se domluvíme na dalším postupu,“ reagoval na žádost o vyjádření hlavní sudí.

Svůj pohled nabídl trenér Slivence Aleš Majer. „Od začátku zápasu jsem vnímal ze strany hlavního trenéra Cholupic výtky směrem k rozhodčímu. Ten ale za mě zápas zvládl, co viděl, to pískal. Cholupice protestovaly kvůli jedné situaci, my jsme také měli výhrady k jednomu momentu na hraně vápna, ale opakuji, z mého pohledu utkání rozhodčí odpískal nad moje očekávání,“ uvedl. „Ze strany Cholupic tam pak byla viditelná frustrace. Jsem hrdý na svůj tým, že jsme vše ustáli bez emocí a sledovali v hloučku u střídačky to, co se děje. Bylo to nechutné. Na zápas jsme vzali děti, co u nás hrají, s rodiči a oni to všechno viděli. Rozhodčí couval před trenérem Cholupic, vyhýbal se střetu, nakonec se ale zastavil a přišel direkt. Rozhodčí ležel na zemi a hráč soupeře, tuším, že číslo 11, na něj šlápl. Byl to pro nás zápas podzimu, kluci ho zvládli, ale tohle nám ho pokazilo,“ pokračoval Majer.

Brabec přiznává, že přestřelil. „Je to moje chyba, za kterou si ponesu důsledky. Na výboru v Cholupicích nabídnu svůj post. Nejvíc mě mrzí, pokud na to doplatí Cholupice. Jsem fotbalový nadšenec, dávám do klubu i nějaké peníze z mého podnikání, u lidí budu teď asi za blázna a těžko je přesvědčím, že je to jinak,“ tuší.

Zároveň se vrátil k tomu, co u něj spustilo gejzír emocí. „Hlavní rozhodčí byl od první minuty arogantní, pískl penaltu, která byla z mého pohledu tisíciprocentní, ale pak ji odvolal. Za stavu 4:1 nás nechával několikrát rozehrát, že jsme přešlápli čáru, nebo něco takového, nedával hostům karty za surovou hru a na konci se šel poradit s asistentem, jestli má France jednu, nebo dvě žluté karty. Asistent mu řekl, že je to jeho první žlutá karta v zápase, což jsem slyšel, ale přesto ho hlavní rozhodčí vyloučil. To mě rozčílilo a moje trpělivost přetekla. Vím, že by se to nemělo stávat, a už vůbec ne z mé strany. Lituju toho, na druhou stranu trvám na tom, že výkon rozhodčího byl tragický a na zápas o postup by měl být nasazený jiný, mnohem zkušenější,“ řekl Brabec.

Jen pro doplnění: Hejma patří mezi mladé rozhodčí, nedávno mu bylo 21 let.

O osudu utkání i trestech pro hlavní aktéry závěrečné potyčky bude rozhodovat Disciplinární komise Pražského fotbalového svazu. Dá se očekávat, že zápas bude kontumován ve prospěch Slivence a trenér Brabec s obráncem Srbou nebudou nějakou dobu moct na lavičku, respektive na hřiště.

Na rozhodnutí se ale bude muset nějakou dobu počkat. V obdobných případech je standardem, že komise nejprve zahájí řízení, pozve si všechny zúčastněné, aby si je vyslechla, až poté vynese verdikt. Ten tak může být známý nejdříve příští týden, možná i později.