Foto: Jiří IPSER
Válec jménem Mezinárodní Svaz Mládeže. Tým drtí soupeře v I. B třídě, remizoval i s reprezentací Kazachstánu do 19 let

Válec jménem Mezinárodní Svaz Mládeže. Tým drtí soupeře v I. B třídě, remizoval i s reprezentací Kazachstánu do 19 let

Hraje divizi za Poříčany, studuje, pracuje, ale budoucnost vidí v roli fotbalového funkcionáře. Tomáš Valín funguje jako vedoucí Mezinárodního Svazu Mládeže (MSM), který v hlavním městě válcuje I. B třídu skupinu A. Soupeře poráží jako na běžícím páse. Ze 13 utkání má 13 výher a skóre 87:9. Naposledy slavil MSM tři body po vítězství 3:1 nad Prague Raptors, druhým týmem tabulky. „Majitel klubu to s MSM myslí opravdu vážně, chtěl by ho dostat výš,“ říká Valín, jenž pro MSM pracuje třetí měsíc.

Plány dostat se výš jsou jedna věc, ale co kádr? V něm jsou hráči ze zemí mimo EU a jejich počet omezují fotbalové řády. Co s tím budete dělat?
O tom omezení samozřejmě víme a zatím jsme mohli jít do vyšší soutěže na základě výjimek. Je jasné, že to nebude trvat věčně, takže pracujeme na projektu, kdy by do mužstva mohli naskočit i fotbalisté z Česka a zemí EU. Zatím to je tak, že majitel MSM má vzdělávací agenturu, takže sem jezdí kluci a holky. Náš trenér má pro změnu vynikající vztahy na Ukrajině, takže se mu daří dostat k nám i kluky, co třeba zkoušeli štěstí v devatenáctce Šachtaru nebo Dynama Kyjev.

Však se také snažíte nalákat hráče na to, že může být MSM odrazovým můstkem výš...
Někdo z kluků už se chytil ve třetí lize, další se vrátili domů na Ukrajinu a podepsali smlouvu v tamní nejvyšší soutěži. Zatím šli třeba hostovat do ligy druhé, ale smlouvu tam podepsali. Je samozřejmé, že když bychom s MSM byli ve vyšší soutěži, bylo by to lepší. Je to na nás, co s tím uděláme.

O kvalitě MSM svědčí i to, že hraje přípravné zápasy třeba proti rezervám prvoligových klubů, které hrají ČFL. Zrovna v úterý jste nastoupili proti béčku Mladé Boleslavi. Jak to dopadlo?
Prohráli jsme 1:4, ale kvalitou jsme určitě nepropadli. Samozřejmě si v tom utkání kluci musejí zvyknout na rychlost a důraz, který je pochopitelně jiný než v B třídě. My jsme v tom utkání trefili břevno, jednou pro změnu náš hráč nezakončil do prázdné branky. Byl to dobrý zápas, mohlo to klidně skončit 3:4. I trenér Mladé Boleslavi nás chválil.

Máte v plánu i další podobná měření sil?
Hrát bychom měli s béčky Liberce, Příbrami, Teplic a možná i proti rezervě Dukly. Také zápasy znamenají obrovskou změnu. V B třídě narazíte na soupeře, který má zkušené hráče, ti si jdou třeba udělat žízeň, no a kluci jim dají sedm gólů, nebo i víc. Trenér je motivuje, že musí hrát pořád dál. Maká se devadesát minut, asi proto nejsme i tolik oblíbení.

Teď proti Raptors vám musela stačit „jen“ výhra 3:1. Byl to nejtěžší soutěžní zápas?
Asi byl nejkvalitnější. Ještě proti nám béčko Spojů poslalo hráče z prvního týmu, ale tenhle zápas s Raptors byl hodně zajímavý. Když jste se podíval na fanoušky, byl to i takový střet kultur, kdy tam bylo hodně národností. Bylo to fakt celé zajímavé.

Netradiční byl jistě zápas proti reprezentaci Kazachstánu do 19 let. To se povedlo dojednat jak?
To byla zase věc vztahů našeho majitele klubu. Když jsem na to utkání zařizoval rozhodčí, tak jsem mluvil s panem Ulrichem a ten byl hodně překvapený. Devatenáctka tady hrála kvalifikaci s Českem, přijeli dříve a dopadlo to tak, že si s námi zahráli. Skončilo to 3:3, bylo vidět, že na straně soupeře jsou profesionální hráči. Pro kluky to byl zápas za odměnu. Kolikrát si zahrajete proti reprezentaci... Bylo jen dobře, že se kluci potkali s takovou kvalitou, bylo to pro ně takové zrcadlo.

MSM má první tým, k tomu rezervu. Kolik hráčů tedy v klubu máte?
Registrovaných je víc než čtyřicet lidí, ale ne všichni aktivně hrají fotbal. Tam třeba někdo přijede studovat a zjistí, že je to náročné a neskloubí to s tréninky. Takže je zhruba patnáct lidí v áčku a patnáct v béčku.

Když jsem viděl video, které propaguje klub, mluví se tam o tom, že trénujete pětkrát v týdnu a o víkendu máte zápas. Vážně jedete v tomhle rytmu?
Přesně tak, trénuje se pětkrát týdně od deseti do dvanácti hodin, opravdu se maká na hřišti na Podvinném mlýně. Tréninky a zápasy budou až do 4. prosince, kdy bychom měli hrát proti Teplicím B.

Mluvil jste o tom, že by do klubu mohli přijít i čeští fotbalisté. Když bude mít zájem, co musí udělat?
Stačí se ozvat mně nebo trenérovi a určitě dostane každý šanci se ukázat. Kontakty jsou třeba na webu PFS. Nikdo nemusí mít strach, když to nebude na áčko, je tu přece rezerva, dokonce se zvažuje, že bychom třeba mohli mít i céčko, uvidíme.

Jako možný problém vidím ty vaše dopolední tréninky.
Je pravda, že když je někomu třeba třicet let a má práci, tak tenhle program asi úplně nebude pro něj. Nebude zvládat časově dopolední tréninky, takže je to spíš pro studenty vysoké školy, co třeba mají přednášky tak, že to stíhat budou. Ale záleží na každém, jak si udělá čas.

A co vy? Hrajete za Poříčany divizi, nekopnete si jednou za MSM?
Já jsem v Poříčanech spokojený. Někdy si s kluky z MSM zatrénuji a vidím, že výkonnost v klubu je nadstandardní. Abych se tady třeba ještě neztrapnil a oni si neřekli, že úroveň divize je... (směje se) Ve fotbale se vidím do budoucna jako funkcionář.

V hlavním městě jste působil třeba v Třeboradicích, jak by dopadlo měření sil MSM například s tímhle přeborovým klubem?
Situace je asi v Třeboradicích teď úplně jiná, ale když si vzpomenu na to, jak jsme tam tehdy trénovali. Asi by kluci z MSM vyhráli. Na tyhle myšlenky je ale brzy, spíš se připravuje projekt, jak do klubu dostat české hráče. S trenérem jsem kvůli tomu docela často v kontaktu. Uvidíme, kdy se povede něco realizovat.



Fotografie

Související články