Foto: Pavel Jiřík ml.
Exslávista Piták si splnil sen: přesunul se do branky a pro Xaverov vychytal nulu

Exslávista Piták si splnil sen: přesunul se do branky a pro Xaverov vychytal nulu

V životě se má zkusit všechno. Alespoň ve fotbale se tímhle pořekadlem řídil zkušený záložník Karel Piták. Mistr Evropy do 21 let a někdejší hvězda Slavie se v barvách Xaverova postavila v utkání I. A třídy po zranění gólmana ve 36. minutě do branky. „Vždycky jsem říkal, že si to chci jako brankář vyzkoušet. Klukům jsem dokonce říkal, že nedostanu gól,“ smál se při hodnocení svého brankářského vystoupení současný kouč dorostu Slavie. Xaverov na hřišti Vršovic vyhrál 1:0.

Celou kariéru jste hrál v poli, nebo už jste měl nějakou brankářskou zkušenost?
V ostrém zápase to bylo poprvé. Do branky někdy chodím, když hrajeme na tréninku s dorostem Slavie. Musím říct, že tam to tedy bývá o dost náročnější, protože tam jsou hodně šikovní kluci.

Když se váš gólman zranil, věděl jste hned, že půjdete mezi tyče?
Měl tržnou ránu na noze, bylo jasné, že nemůže pokračovat, musel jet do nemocnice. Většinou míváme na zápas i dva brankáře. Ale tady se to sešlo. Já jsem už dřív hlásil klukům, že si to chci v brance zkusit, takže tady byla šance a já ji využil. Hned jsem věděl, že do branky půjdu já.

Kde se ve vás vzalo to sebevědomí, že jste říkal, že nedostanete gól?
Věděl jsem to. (usměje se). Kluci v tom utkání výborně bránili, letěla na mě snad jediná střela. Spíš jsem hrál takového stopera, byl jsem skoro pořád deset, patnáct metrů venku z branky. Soupeře jsme skoro k ničemu nepustili.

Už se hlásil pokladník, čisté konto vás asi bude něco stát, že?
Asi něco padne, ale zatím se nehlásil.

Co pro vás bylo v nové roli gólmana nejtěžší?
Nenapadá mě nic, fakt tam nic složitého nebylo. Možná tam byla složitější situace v poslední minutě, kdy si soupeř myslel, že by mohl kopat penaltu, ale byl jsem u míče dřív. Penalta se nepískala.

V poslední době padlo v zápasech českých týmů, ať už jde o Slavii či českou reprezentaci, pár kuriózních vlastních gólů. Šetřili vás spoluhráči v tomto směru a nedávali malé domů?
Tak to mě tedy nešetřili. Zahrál jsem si hodně, možná jsem byl u míče víc, než když nastupuji v poli. (směje se)

Jaký ohlas vzbudilo vaše brankářské vystoupení ve Slavii? Vědí o vaší brankářské zkušenosti?
Petru Kostelníkovi, který má u nás na starosti brankáře, už jsem to hlásil. Věděl o tom, že mě to do branky táhne. A taky už tu zprávu posílal dál. (směje se)

Vypadá to, že jste si zápas i v téhle nové roli užil. Dřív jste řádil se synem spíš v ofenzivě a stříleli jste kupu gólů...
Letos má Denis problémy se zády, takže jsme toho moc spolu nenahráli. Góly jsme si užívali spíš v minulé sezoně.

A co příště, když nebude k dispozici gólman, půjdete do branky znovu?
Už jsem si to v brance vyzkoušel, tak bych si zase rád zahrál v poli. Máme dobré brankáře, takže nechám prostor zase jim.

Mimochodem, Xaverov byl před lety zvyklý na daleko vyšší soutěže, teď jste v I. A třídě. Co říkáte na to, že by se v Horních Počernicích hrál do budoucna třeba Pražská teplárenská přebor?
V týmu je řada hodně zkušených kluků, co má ke klubu vztah. Užíváme si to, že hrajeme. Uvidíme, co bude dál. Samozřejmě by bylo fajn se do budoucna třeba do přeboru posunout, ale na tyhle myšlenky je brzy.