Foto: Jiří IPSER
Nic nebalíme, o záchranu budeme bojovat. Věřím, že to dopadne, prohlásil hrdina Uhelných skladů Šafránek

Nic nebalíme, o záchranu budeme bojovat. Věřím, že to dopadne, prohlásil hrdina Uhelných skladů Šafránek

Na tváři mu hrál spokojený úsměv, z plechovky upíjel pivo. Ofenzivní eso Uhelných skladů, Vojtěch Šafránek, měl důvod k radosti. Hattrickem pomohl svému týmu k druhé výhře v sezoně Pražská teplárenská přeboru. Újezd nad Lesy si odvezl debakl 1:7. „Snad je to impulz, od kterého se odrazíme,“ věří Šafránek.

Do rozhovoru se vám nejprve úplně nechtělo, to jsou tak drahé příspěvky do klubové kasy?
To nevím. (směje se) Máme tam ceník, ale netuším, kolik to je. Sazebník jsem ještě neviděl.

Tak to pojďme zkusit. Máte dobrou náladu, smějete se. Říkáte si, konečně to přišlo?
Minule proti Třeboradicím to bylo smolné. Měli jsme tam udělat alespoň bod, tak tentokrát jsme zaslouženě vyhráli. Když soupeř dostal červenou kartu, tak jsme se trošku rozehráli. Doufám, že to bude impuls směrem k dalším zápasům.

Brali jste to jako klíčový zápas, kdy už se prostě musí vyhrát?
Chtěli jsme zvládnout i ten předchozí souboj s Třeboradicemi. Tak jsem rád, že jsme zvládli tenhle. Chtěli jsme mít z Motorletu, Třeboradic a Újezdu nad Lesy aspoň šest bodů, což se nepovedlo. Udělali jsme tři, ale můžeme to brát jako impulz k záchraně.

Odstup od míst znamenajících záchranu byl velký, vnímáte i proto velkou důležitost těchto bodů?
Malinko jsme ten rozdíl ztenčili a můžeme se připravovat na další utkání. Pohoda v týmu po takovém utkání bude o trošku lepší.

Možná jste mohli dát i víc gólů než sedm a vyladit záporné skóre...
Jo, to asi jo. Stačí taková výhra, jsem takový, že nechci soupeře nějak ztrapnit za každou cenu a dát jim, co se do nich vejde. Ale i sedm nastřílených gólů je dost. To stačí.

Možná byste radši třikrát vyhráli 1:0, co?
Základ je, že jsme vyhráli. Ale samozřejmě vyhrát několikrát 1:0 by bylo lepší. Všechny svoje góly bych vyměnil za výhry.

Váš spoluhráč Steinocher dal dva góly, ale hattrick byl pro něj zakletý. Až si fanoušci dělali legraci, ať mu ho pokladník stejně zapíše, že zahodil tutovku. Co vy na to?
Nevím, jestli ho dát chtěl, nebo nechtěl. (směje se) Na konci zápasu jsem si v šanci ani neřval a chtěl jsem ho v klidu nechat, aby ten hattrick udělal, aby to měl drahý jako já. (směje se) Nevyšlo to, škoda.

Soupeři vám nabízeli góly svými chybami. Vnímali jste, jak je defenziva Újezdu nad Lesy zranitelná?
Určitě. V tomhle směru mohlo být nastřílených gólů víc. A taky naše morálka už byla během zápasu horší. Už jsme se po čtyřech gólech tolik nekoncentrovali a přišlo mi, že chtěl každý dát gól a zlepšit si náladu.

Nejvíce jste si náladu spravil vy hattrickem...
To je pravda. Ale radost jsme měli všichni, vždyť my jsme vyhráli teprve podruhé v sezoně. Na začátku sezony jsme to lepili, sháněli se hráči, abychom vůbec mohli začít. Pak nám pomohl Šenky (trenér Zdeněk Šenkeřík). Přivedl nějaké hráče, dal nám třikrát v týdnu tréninky.

Říkáte to spokojeně, přitom o Uhelných skladech se dlouho povídá, že tréninková morálka rozhodně není příkladná. Změnilo se to?
Jestli si pamatujete, tak my jsme vyhrávali bez toho, aniž bychom trénovali. Pro nás tohle byla změna, ale změna hodně důležitá. Abychom začali fungovat.

Čím vás trenér Šenkeřík přesvědčil?
On nás nemusel přesvědčovat. Já i kluci to chceme, chceme Uhelky zachránit. Byla by škoda, abychom spadli do I. A třídy. To tady nikdo nechce, ani ti noví kluci, co zapadli do party suprově, takže to cítí stejně. Každý bere, že je třikrát na tréninku.

Někdy to musí být složité, když máte svá zaměstnání. Má někdo výjimky?
Já trénink stíhám jednou, takže se to týká mě. Já to všechno kazím, ale kvůli práci to fakt jinak nejde. Práce je pro mě na prvním místě. Ale na hřišti se snažím dát Uhelkám všechno, dokud to pošlape, tak tady budu.

V utkání jste mířili za vysokou výhrou, přesto v jednu chvíli určitě i vám zatrnulo, když ošklivě upadl mimo hřiště váš spoluhráč Lukáš Zilvar. Hrklo ve vás?
Malinko jo. Hlavně jsme apelovali na pana Sýkoru, ani už přesně nevím, jakou tu má pozici, ať tam ten plot spraví. A nestalo se. Takže došlo k tomu, co se stalo, a bylo to hodně nebezpečné. Měl jsem dát Lukášovi lepší balon a nestalo se to. Oddechli jsme si. To, co tady v klubu je, je vlastně díky Lukášovi. On s Vencou Klánem udělali ohromný kus práce. Vzal sem Šenkyho, dovedl další hráče, stará se o to, aby to šlapalo. Těm patří obrovský dík. Jinak už jsme možná ani nemuseli hrát.

I v tomhle směru se po Praze povídalo ledacos. Prozradíte něco na tohle téma?
Po Praze toho povídá hodně, ale měli jsme namále. Přišli noví hráči, díky nim jsme šli nahoru - a díky trenérovi. Podepsaly se na nás i ty dvě sezony, co se nedohrály.

Uhelné sklady jedou dál. Je i tahle výhra signálem, že nic nebalíte a porvete se o záchranu?
Na úterním tréninku jsme si všechno řekli. Šenky k nám mluvil s asistentem Šimánkem, že se nic nebalí. Nikdo nikam neodchází. Do konce sezony budeme bojovat o to, abychom se zachránili. Určitě hrajeme dál a myslím, že budeme tabulkou stoupat. Chceme se zachránit, věřím tomu, že to dokážeme.

Na tabulku jste teď asi raději nekoukali, co?
Zrovna David Belán se mě ptal na stejnou věc, jestli koukám na tabulku. Tak jsem mu odpověděl, že ne. Tak teď to snad bude o fous lepší.



Fotografie

Související články