Foto: Pavel Jiřík st.
Nastoupit v poli? Klidně do toho půjdu i proti Kopanině, směje se exligový gólman Slavík

Nastoupit v poli? Klidně do toho půjdu i proti Kopanině, směje se exligový gólman Slavík

Hostivař si užívá povedenou sezonu Pražská teplárenská přeboru. Do druhé třetiny nejvyšší pražské soutěže vstoupila výhrou 1:0 na půdě Podolí. Na poslední desítky sekund pak na hrot sestavy naskočil i Martin Slavík, gólman se zkušenostmi z nejvyšší soutěže. „Mohl jsem mít i asistenci,“ usmíval se při hodnocení výkonu v pozici útočníka 42letý gólman.

Vypadá to, že jste si v útoku i tu chvíli užil. Už jste v poli někdy hrál?
Párkrát jsem už v útoku nastoupil. Třeba v rámci akce Kopeme za fotbal jsem jednou v Teplicích dal i čtyři góly. Na to si pamatuji moc dobře, protože jsem měl sázku s asistentem trenéra. Šlo o šampaňské, které jsem měl vyhrát, když dám hattrick. Nakonec jsem dal ještě víc gólů a šáňo stejně nedostal. (směje se)

Věděl jste o tom, že si v zápase o mistrovské body na půdě Podolí zahrajete?
Bylo to spontánní. Bylo to v nastavení a je jasné, že šlo i o taktické střídání. Co se týče pozice v brance, tak se s Lukášem (Provazníkem) střídáme. On si zaslouží, aby chytal, maká na všech trénincích. Tak jsem to i řekl, že nechci chytat všechno, v zápřahu musí být i on.

Takže na lavičce nijak netrpíte?
Vůbec. Všichni v Hostivaři ví, že máme dobré gólmany. Teď chytá pár zápasů on. Co se týče hry v poli, šel bych klidně na plac i dřív, ale takhle to v dané chvíli bylo nejlepší.

Jak tedy hodnotíte své působení v roli útočníka?
Byla tam jedna akce, co jsme nezakončili. A pak po rohu soupeře jsem přihrávkou poslal do šance spoluhráče, který z půlky naší půlky šel na prázdnou branku Podolí. Skončilo to střelou vedle.

Kdyby se trefil, měl byste asistenci. Mrzelo vás to?
Asistenci jsem mít mohl. (směje se) Ale všichni jsme rádi, že jsme udělali dobrý výsledek. Za klandrem je každý chytrý, dobře se to radí, jak tu kterou šanci zakončit, vypadá to jednoduše, ale realita je daleko složitější. A my jsme fakt rádi, že jsme vyhráli. V kabině jsme to ani neřešili, ale je pravda, že kdybych měl asistenci, zápas by to z mého pohledu vyšperkovalo.

Mluvil jste o výsledcích, v tomto směru asi vládne v Hostivaři spokojenost, že?
Určitě ano. Jsme nadšení, že máme tolik bodů, a ještě k tomu se dostalo docela málo gólů. Co si můžu vyčítat, že jsem zavinil penaltu proti Žižkovu B. Byl to gól na 3:0, o ničem to nerozhodovalo.

Kouká se vám na tabulku příjemně? Jste šestí s dvoubodovým odstupem od třetího místa.
Bodů máme dost. Hlavně, že jsme zašlapali výsledkově soupeře, co jsou v tabulce pod námi. Máme díky tomu určitý bodový polštář. Týmy, co jsou v tabulce kolem nás, jsme dokázali porazit. Minulou sezonu se to nedařilo.

Vypadá to, že jste na defenzivní hře hodně zapracovali. Čemu připisujete to zlepšení?
Myslím, že hodně pomohl příchod zkušeného Tomáše Rady. Ten to hodně zvedl, dal tomu i fotbalovost. K tomu je u nás Honza Penc, osa v poli je hodně zkušená, okolo nich jsou bojovníci, srdcaři a všechno šlape. Svůj díl na úspěších má pochopitelně i trenér Procházka. Stejně tak se hodně zvednul můj brankářský parťák Lukáš Provazník.

V tomhle rozpoložení se asi nastupuje i brankáři do pole příjemně, že? Zahrajete si na hrotu i příště?
Klidně bych do pole zase šel. Uvidíme, jaký bude plán na Přední Kopaninu, jaká bude k dispozici sestava. Na základ to nevidím (směje se), ale připravený budu.

Blíží se zima. Zaznamenal jste informaci, že si váš brankářský kolega Petr Čech chce zatrénovat s hokejovou Spartou? Jak jste na tom s tímhle populárním sportem vy?
Hokej mě vždycky bavil, jako dítě jsem dokonce chtěl být spíš hokejovým brankářem. Ale zatím se mi tahle zkušenost vyhýbá, ani nemám žádnou výbavu. Vím, že fotbalisti si hokej chodí rádi zahrát, ale zatím mě to minulo. Když už jsem šel v jiném sportu, tak to byl florbal. Tam nemá brankář chrániče a věřte, že tam létají na gólmana taky pořádné šlupky.



Fotografie

Související články