Foto: Pavel Jiřík st.
Hrdlořezy obraly favorita, slaví nejlepší víkend sezony. Nenechali jsme se zmlátit, těšilo kouče

Hrdlořezy obraly favorita, slaví nejlepší víkend sezony. Nenechali jsme se zmlátit, těšilo kouče

Nečekanou ztrátu v boji o postupová místa nabraly v I. A třídě Spoje. O body je v jejich areálu obraly poslední Hrdlořezy, když si odvezly remízu 1:1. „Vím, že někdo řekne, že hrajeme hnusný fotbal pro soupeře, ale snažíme se odmakat to, na co máme. Pro kluky je bod obrovská odměna a smekám před nimi,“ říkal Vladimír Liška, trenér Hrdlořez.

Pro mnoho lidí je výsledek ohromným překvapením. Tři body jste uhráli jen v prvním kole a teď přidali další proti aspirantovi postupu. Co se stalo, že jste zastavili sérii porážek?
Vrátili jsme se ke kořenům, že prostě musíme bojovat jeden za druhého, soupeři nedat ani metr zadarmo, odpracovat zápas. A čekat na to, že budeme mít jednu, dvě, tři šance a nějakou z nich proměnit. My si uvědomujeme, že technickou kvalitou nemůžeme řadě soupeřů konkurovat, jsou zkušenější. Hrajeme to, na co máme.

Je remíza 1:1 z pohledu vašeho týmu výsledkem snů?
Tak to ne. My jsme jeli na Spoje vyhrát. Samozřejmě s tím, že jedeme zazdít obranu a čekat na svoji šanci, odmakat to vzadu na morál. Pro fanouška to asi není nic moc fotbal, je to boj.

Plán v první půli vycházel, šli jste do vedení. Nálada v kabině musela být excelentní, co?
Měli jsme jednu šanci, tu jsme proměnili. Takže přišla pochvala, ale bylo jasné, že při kvalitě Spojů nás čeká těžká druhá půle, že nám mohou odejít síly. Říkali jsme si, že i bod bude úspěchem. Nebudeme si nic nalhávat, víme, jak šikovné a zkušené hráče mají Spoje, nezbylo nám nic jiného, než hrát dál poctivě zanďoura.

Byl soupeř ve chvíli, kdy prohrával, z vašeho pohledu psychicky nalomený?
V tomhle směru to podle mě Spoje nedaly. Jejich hráči se začali hádat, hledali chyby jinde, nejspíš si to podělali sami. Čekali, že při jejich kvalitě zápas jasně vyhrají, nebudeme si nalhávat, že to bylo jinak, byli obrovským favoritem. Ale my jsme bojovali a nenechali jsme se zmlátit. Musím před všemi našimi hráči smeknout.

Byla nějaká drobná oslava?
Někteří kluci šli pak hrát za béčko. My trénujeme pohromadě, jsme banda, kde maká jeden za druhého. Je to pro nás určitě nový impuls. Hodně nám pomohlo, že jsme získali z Královic zkušeného gólmana Marka Grůšu, co má zkušenosti z přeboru. To je osobnost, pomáhá s organizací hry, ale zároveň bere, že je jedním z kamínků naší mozaiky. My nejdeme cestou, kdy vezmeme hráče, kterým budeme na téhle úrovni platit. My koupíme hráče, co chce u nás opravdu hrát, s tím nemáme problém, ale jinak se snažíme sázet na naše mladé kluky. My raději dáváme peníze do dětí. Kluci mají po domácích zápasech jídlo, na tom si zakládáme. Utkání se tam rozebere, dělá se parta.

Po Spojích jste i vy spěchal na zápas béčka, to nakonec vyhrálo...
Je to náš první čtyřbodový víkend. V tomhle směru je to TOP, zatím byly naším maximem tři body. Je to pro všechny ohromně důležitý pocit, že práce, kterou na tréninku odvádíme, má smysl. Na nic si nehrajeme, fotbalu se věnujeme po práci, do ní musíme, ať se vyhrává, nebo prohrává. A tohle je odměna.

Tři body jste získali třeba hned v prvním kole ve Vršovicích. Jak tu výhru s odstupem týdnů hodnotíte?
Myslím, že nám ta výhra asi uškodila. Je pravda, že Vršovice čekaly, že vyhrají. Místo toho jsme udělali tři body my a najednou se začalo mluvit o tom, že si to můžeme s každým rozdat na férovku. Ty další zápasy nás vrátily na zem. I já měl z výhry na Vršovicích radost, stejně jako ostatní. Možná bych byl raději, i když to vyzní zvláštně, abychom první zápas třeba těsně prohráli... Trochu se to klukům dostalo do hlavy.

Po tom utkání jste jeli na soustředění. Co to mělo znamenat?
To bylo domluvené dlouho dopředu, původně mělo být pro dorost, ale bylo to dohromady s muži a bylo to fajn. Jen pak přišly porážky a dopad zpátky na zem byl tvrdý. Moc si ale vážím toho, jak kluci makají na tréninku. Parta je tady ale skvělá, to je základ. Nemusíte se milovat, ale když jdete na hřiště, tak musíte vědět, že jeden za druhého kdykoliv zaskočí. Na tom stavíme.

Asi jste ale čekali, že další body získáte dříve, že?
Byly zápasy, kdy k nim nebylo daleko. Třeba na Pragovce, tam jsme dostali gól z penalty chvíli před koncem. Tak jsme se dočkali na Spojích, věřím, že to kluky nakopne. Jak přicházely porážky, dostávali jsme hloupé góly, přicházely chyby, kluky to sráželo, měli hlavy dole. A všechno vyvrcholilo v Počernicích, kde jsme mohli dostat gólů třeba deset. Jsme realisté, nemá cenu na kluky nějak ječet. Máme to jasně nastavené, maká se na tréninku, kdo nechodí, tak prostě nehraje. To platí pro všechny.

Teď vás čeká Tempo. Nepřijde po bodovém zisku opět půst?
Budeme se snažit, aby si Tempo neotevřelo střelnici. Odmakáme to, ať to dopadne jakkoliv, tak půjdeme druhý den ráno do práce. Pokud nás Spoje nějakým způsobem třeba podcenily, tak Tempo už asi nic podobného neudělá. Určitě zápas odbojujeme a uvidíme, jak to dopadne.