Foto: Jiří IPSER
Přísná penalta? Merta prozradil, proč ji nekopl vedle. Třeboradice zničil hattrickem

Přísná penalta? Merta prozradil, proč ji nekopl vedle. Třeboradice zničil hattrickem

Je zpátky a v plné parádě. Kanonýr Zličína Ivan Merta (na fotografii v červeném) dal o sobě po návratu do sestavy týmu z Pražská teplárenská přeboru konečně pořádně gólově vědět, když hattrickem pomohl k důležité výhře nad Třeboradicemi 5:2. „Zápas jsme měli ve svých rukách, pak jsme si ho trochu před půlí zkomplikovali, ale nakonec jsme ho zvládli. Dali jsme do toho všechno a máme důležité body,“ oddechl si Merta, kterého v kariéře brzdí vážná zranění.

Věřili jste si víc, když Třeboradice nejsou v optimální pohodě?
Před zápasem jsme brali, že je to moc důležitý zápas, že do toho musíme dát všechno a získat tři body. Jsme rádi, že se to povedlo. Věděli jsme, že musíme. Jen jsme si to zkomplikovali. Před poločasem jsme si nechali dát červenou kartu a pak ještě dostali gól na 3:2. Takže byla druhá půle otevřená.

Střelec soupeře Robert Jůzek asi zlobil, i když se trefil i do vlastní sítě...
Před zápasem jsem mu říkal, že vyhrajeme 3:0. Ale to nebyl tip, spíš takové moje přání. Říkal jsem mu, že nevěřím, že nám dá gól. A on ho dal. Trefil se ale pak i do vlastní sítě. Ve druhé půli jeho další trefa neplatila, mohlo to být 3:3. Všichni víme, že je to gólový hráč, těží ze své výšky. Byl tam hodně znát.

Jaká byla nálada v kabině o poločase?
Bylo to docela bez emocí, uklidnili jsme se. Změnil se způsob hry, věděl jsem, že na hrotu budu sám. Museli jsme se soustředit na dobré bránění a sázet na brejky. Bránili jsme docela dobře a Třeboradice jsme skoro do ničeho nepustili.

Hrát o deseti celou druhou půli asi nebylo nic moc, že?
Bolela mě kolena, s fyzičkou to také není žádná sláva. Ale dal jsem tři góly, vyhráli jsme, tak to snad docela šlo.

Prý jste chtěl v utkání střídat ještě před vaším druhým gólem. Je to pravda?
Měl jsem toho docela dost, takže kdyby mě trenér vystřídal, tak bych se na něj nezlobil. Ale potřeboval mě na hřišti, takže nic podobného nebylo ve hře.

Hodně emocí vzbudila v závěru penalta. Vypadala, řekněme, přísně. Z hlediště se ozývalo, ať ji kopnete vedle. Vnímal jste to? Zvažoval jste tohle řešení?
Na hřišti jsem si říkal, že to penalta určitě nebyla. Na videu po utkání už to tak jasně ale nevypadalo. Toho člověka, co to křičel, ať to kopnu vedle, znám. Byl od nás. Penaltu jsem proměnil, protože pár minut před touhle situací byl ve vápně moment, kdy si myslím, že byl na mě faul. Tam jsem se zlobil, že ji rozhodčí nepískl.

Jste rád, že právě tahle penalta nebyla rozhodujícím okamžikem zápasu?
To tedy ano. Mohla jím být červená karta chvíli před poločasem. Tam jsme se zlobili, mysleli jsme, že mohla stačit karta žlutá. Když jsem to pak viděl na videu, tak musím uznat, že to na vyloučení bylo a chci se rozhodčímu omluvit.

Každopádně jste vyhráli 5:2 a odskočili soupeři v tabulce. Je sice odehraných deset kol, ale na sestupové příčky máte náskok devíti bodů. To je příjemné, že?
Je moc důležité, že jsme udělali tři body a odskočili Třeboradicím. Teď nás ještě čeká Újezd nad Lesy, kde to musíme zvládnout a potvrdit dalšími třemi body. Pak už přijdou zápasy, kdy může každý porazit každého...

Co na svou bilanci osm zápasů, pět gólů říkáte?
Ještě tam byl jeden gól v poháru a taky za béčko, ale není to žádná sláva. Tímhle hattrickem jsem to sice vylepšil, ale já jsem hlavně rád, že hraju. Snad jsem to teď střelecky protrhnul a budou i ty góly přibývat.

Pražská teplárenská přebor hrajete dlouho, jak se podle vás za ty roky mění?
Hraju ho od sedmnácti let, bude mi čtyřiatřicet, samozřejmě jsou tam ty moje přestávky... Myslím, že se přebor mění. Hrají ho pořád mladší a mladší kluci, ale možná se mi to jen zdá tím, jak stárnu. Taky jsem před pár lety slyšel, že šla dolů jeho kvalita. A já si třeba myslím, že se v poslední době zvedá. Jsou vyšší nároky na fyzičku. Ta soutěž má i skvělou prezentaci. Když jsme byli v I. A třídě, tak to bylo úplně něco jiného. O důvod víc, proč se v přeboru udržet. (směje se)



Související články