Foto: Jiří IPSER
Vyhrát jediné derby? O to je všechno sladší, říká Cseh z Aritmy. Bohemku si dává už jen jako divák

Vyhrát jediné derby? O to je všechno sladší, říká Cseh z Aritmy. Bohemku si dává už jen jako divák

Bylo ho plné hřiště. Přehled, s jakým dirigoval defenzivu Aritmy, praštil do očí na první pohled. K tomu exligista Martin Cseh přidal i jeden z gólů a pomohl týmu z Vokovic k důležité divizní výhře nad Meteorem 5:1. „Určitě jsme chtěli z derby tři body, protože jsme v předchozích dvou zápasech naplno nebodovali,“ shrnul dobře naladěný stoper.

Cítili jste speciální důležitost derby?
Potřebovali jsme vyhrát, abychom se odlepili ze spodku tabulky do jejího středu. Věděli jsme, že nás čeká malé pražské derby, jediné divizní, co máme. O to je konečná výhra sladší.

Aritma měla soupeři co vracet, v minulých sezonách s Meteorem prohrávala. Ale ani tentokrát jste nerozjeli zápas nejlépe, překvapil vás Meteor?
Nemyslím si, že jsme do zápasu vstoupili úplně špatně. Ale je pravda, že byl Meteor u míče v úvodu prostě dřív, ale postupem času jsme se s tím vším srovnali a nakonec, když se nám povedlo vyrovnat, tak jsme se uklidnili a od té chvíle už jsme byli lepším týmem.

Z tribuny mi přišlo, že rozhodla zkušenost, kdy mladí hráči Meteoru pod tlakem chybovali. Naopak vy a Jan Štohanzl jste vysoko čněli nad ostatními...
Určitě nám Honza Štohanzl moc pomohl. Ale celkově vůbec nechci vyzdvihovat jednotlivce, všichni to odpracovali, celý tým hrál dobře. Je ale pravda, že zkušenost nám v určitém směru pomohla.

Dokázali jste uplatnit důraz před brankou, v gól jste proměňovali dorážky, kdy defenziva Meteoru nereagovala dobře.
My jsme za tím šli. Určitě jsme si v kabině říkali, že nepůjdeme ve druhé půli výsledek bránit. Chtěli jsme být dál aktivní. Jinak by to bylo čekání na gól. Meteor vstoupil do zápasu aktivně a mohlo se stát, že to zkusí podobně i ve druhé půli. Hodně nám pomohl gól na 2:1 do šatny. Ale řekli jsme si, že nejdeme bránit a odrazilo se to na výsledku.

Váš spoluhráč Pivrnec byl na správném místě a zblízka doklepl míč do sítě. Byl to nejjednodušší gól Aritmy v sezoně?
Nejjednodušší byl možná pro něj. (směje se) My jsme tam všichni v té situaci skákali po míči jako blázni, abychom ho za čáru dotlačili.

Po odraženém míči jste skóroval i vy.
Viděl jsem, jak plyne akce, zůstal jsem vepředu. Šajtlí tam přišel centr, jeden z našich hráčů podstoupil souboj a míč vypadl. Obránce to překvapilo, tak jsem po tom skočil a naštěstí to skončilo v bráně.

Váš výkon se mi líbil a řekl bych, že by se neztratil ani ve vyšší soutěži. Nemáte choutky posunout se ještě výš?
Já už určitě výš nechci. (směje se) Když mi bylo osmadvacet, tak jsem se rozhodl, že je s profesionální kariérou konec. Trvalo to deset let, bylo to fajn, ale bylo toho dost. Jsem rád za to, co je dnes.

Takže místo zelenobílé Bohemky, za kterou jste hrál, máte proti sobě zelenobílý Meteor a jste šťastný?
Bohemku samozřejmě sleduji, zrovna ve čtvrtek jsem byl s Danem Krchem na kafi. Říkal jsem mu, že je blázen, že se mu tam ještě chce běhat.

Divize ale není soutěží, která by šla hrát zrovna v chůzi...
Určitě není. Dneska ti kluci všude trénují pravidelně, umí se připravit. S Honzou Štohanzlem si vždycky říkáme, jestli se nám tohle ještě chce. (směje se) A asi chce, když sem chodíme každou sobotu a hrajeme zápasy.

Mimochodem, v úplném závěru jste vyčinil svému spoluhráči Pivrncovi za ostrý zákrok. Vadilo vám, jak fauloval?
Určitě to byl zbytečný zákrok. Za stavu 5:1 v devadesáté minutě a na půlce. Musíte mít přece úctu a respekt vůči soupeři. Nám by se to také nelíbilo, kdybychom prohrávali venku 1:5 a ještě bychom čelili takovým zákrokům. Pivo dává do hry něco, co je pro nás moc důležité, on je buldok, chodí do všeho i v devadesáté minutě naplno. Jen je třeba, aby si uvědomil, že to v tomhle momentu to bylo zbytečné.


Derby očima trenéra Aritmy Ladislava Proška
Po úvodu utkání je výsledek pro Meteor až krutý. Na začátku měl tři šance, zaslouženě šel do vedení, kdyby byl produktivnější, asi bychom se teď bavili trochu jinak. Ale mladý tým soupeře to nezvládl, za mě v hlavě. My jsme zaslouženě vyrovnali, zaslouženě šli do vedení, ve druhém poločase už to bylo v naší režii. To už Meteor nezvládal po všech stránkách. Mohli jsme přidat nakonec ještě víc branek. Jako to mohlo být z našeho pohledu na začátku 0:3, tak pak to mohlo být třeba 8:1 pro nás. Byly tam šance po hezkých akcích. Soupeř úplně odpadl, jeho mladí hráči to nezvládli. U nás zahráli opět skvěle zkušení Štohanzl a Cseh, je pro nás moc důležité mít takové hráče. Makají pro tým, chtějí vyhrát. A Honza s Martinem jsou příkladem i na tréninku, jsou skvělí. Dobře jsme věděli, že jsme poslední dvě derby s Meteorem prohráli, tak jsme jim to vrátili se vším všudy. Důležité je to i proto, že jsme my i Meteor nebyli v tabulce v komfortní pozici. Tabulka je moc vyrovnaná, oba týmy šly do derby s osmi body, proto je pro nás tenhle výsledek nesmírně důležitý.



Fotografie