Foto: www.skuhrineves.cz
Česká rarita! Béčko Čechie Uhříněves vítězí, ještě nedostalo ani gól

Česká rarita! Béčko Čechie Uhříněves vítězí, ještě nedostalo ani gól

Každou chvíli se usměje, nemá důvod se mračit. Kapitán a obránce béčka Čechie Uhříněves Jan Hlava může dosavadní průběh sezony hodnotit jen a jen s veselou. Jeho tým zatím ve 2. třídě skupině C sbírá vítězství, navíc ani jednou neinkasoval a pyšní se impozantním skóre 29:0! V soutěžích dospělých po celém Česku, které mají za sebou alespoň pět kol, je béčko Čechie jediné, které ještě neinkasovalo. „Naposledy nám soupeř (Dolní Měcholupy) říkal, že je to ještě dobré, že prohrál jen 0:2,“ vypráví Hlava.

Co na rozjezd sezony říkáte, o tom se vám snad ani nesnilo, co?
To je pravda. Příprava nebyla z naší strany úplně kvalitní, ani výsledkově nic nenasvědčovalo tomu, že by to v sezoně mohlo běžet zrovna takhle. Měl jsem z toho spíš obavy, jak se nám povede. Výsledky jsou určitě super, co se týče výkonů, tak to vždycky může být lepší.

Uhříněves se netajila, že chce posunout rezervu výš, že?
Je to jeden z cílů, které nám zdejší trenérský tým vytyčil. Béčko bychom chtěli posunout ze druhé třídy,, áčko by se také mělo ve své soutěži dostat na určité pozice. Všichni makáme, jdeme si za tím. Je to výsledek nejen nás hráčů, ale i trenérského týmu. Je to práce pánů Vitovského, Hegedüse, Veselého, Kovaříka, Podvína. Zapomenout nechci ani na Pavla Maninu.

Pomáhá výsledkům i to, že se trénuje společně s áčkem?
Řekl bych, že ano. Trenéři nám všem vštěpují stejné věci a my se to pak snažíme naplňovat na hřišti, zatím se to daří.

To tedy, když jste ještě ani neinkasovali.
Musím přiznat, že to zatím takhle pěkně plyne a my držíme stále nulu vzadu. Na druhou stranu dáváme i hodně gólů, máme vepředu rychlé a technické kluky. Záleží na tom, jak jsme produktivní vepředu. Někdy dáme sedm, osm gólů, teď naposledy byly dva.

Jste jediní v republice v soutěži dospělých, které mají odehráno alespoň pět kol, s nulou v kolonce obdržených branek. Co na to říkáte?
Máme spolu s týmem na sociálních sítích skupinu, kde se tahle informace objevila, takže o tom vím. Je to příjemné. Je jasné, že to bude čím dál složitější, soupeři se na nás budou chystat víc a víc.

Prý se točí brankáři, až bych řekl, že chytat za béčko Uhříněvsi je za odměnu...
Práci v zápasech určitě mají. Jsme jeden tým, chceme Čechii posunout do vyšší soutěže a oni to vnímají taky tak. Zatím se do hry u nás dostali hned čtyři. Jednou se měnili i v poločase. Myslím, že je to pro ně fajn, že se takhle mění, že nečekají na svou šanci třeba týdny. Každý ví, že si brzy zachytá.

Když máte herně navrch, zapojujete je více do hry v roli falešného obránce, jak je to moderní?
Gólmani samozřejmě také umějí a hrají nohama. Chceme od nich ale hlavně, aby pomohli s organizací hry. Vidí to ze své pozice jinak, jsou to takové zadní oči týmu.

Vy jste pod touto bilancí podepsaný jako stoper, těší vás to o to víc?
Je pravda, že takhle dlouhou sérii bez obdržené branky jsem ještě nezažil. Navíc já klasický stoper nejsem. V Čechii jsem dlouho, ale na stoperu hraju první sezonu. Přišel dotaz, co bych na to říkal, já tu roli přijal. Tahle série ale určitě není o mně, nebo o druhém stoperovi, je to o hře celého týmu. Jeden zastupuje druhého, tak to funguje, bez toho to nejde. Samozřejmě se budeme snažit udržet tu sérii co nejdéle.

Dáváte i hodně gólů, tedy naposledy už jich bylo méně. Soustředil se soupeř hlavně na defenzivu?
Už jsem to říkal, že si soupeři dávají větší a větší pozor. Myslím, že to tak bude i dál. Třeba předposlední zápas, tam soupeř jen bránil. Naposledy jsme soupeře taky do ničeho nepustili, ale bylo to „jen“ 2:0. Uvidíme, jak to bude dál. Přijde soupeř, který si s námi zahraje otevřený fotbal a dá nám gól, takže ta série jednou určitě skončí.

Leckdy se stane, že tým uhraje půl sezony, nebo i celou, bez ztráty bodu. A co takhle podzim bez inkasovaného gólu?
O tomhle před sezonou nepadlo ani slovo, nikoho to ani nenapadlo. Pro nás se nic nemění. My chceme, aby byla Čechie v tabulce co nejvýš. Hlavní a jediný cíl je vytáhnout béčko do vyšší soutěže.

Kdyby se povedlo uhrát podzim s nulou, to by byla rarita, že?
Asi jo. Ale nebudeme se tím stresovat. Budeme se ale určitě snažit udržet nulu co nejdéle to půjde.

A co série bez porážky?
Dvaapadesát zápasů, co neprohrála v lize Slavia, se nám asi jen tak dohnat nepovede. Je to ten samý případ jako s udržením nuly. Budeme se snažit udržet neporazitelnost co nejdéle. Je to určitě reálnější, než že podzim dohrajeme bez inkasované branky. Určitě nepodceníme žádného soupeře, každý má svoji kvalitu.

Už se vás na sérii ptají vaši známí?
Pracuji ve sportovní firmě, takže se o tom bavíme. Je to příjemné. Ale znovu opakuji: není to o mně, ale o celém týmu.