Foto: Pavel Jiřík st.
Penalta byla, mrzí mě neuznaný gól, říká po derby kouč Motorletu. Proč nepřišel fandit exslávista Stoch?

Penalta byla, mrzí mě neuznaný gól, říká po derby kouč Motorletu. Proč nepřišel fandit exslávista Stoch?

Věřil, že jeho tým doma zabere. V třetiligovém derby s Vyšehradem ale nakonec zachránil Motorlet remízu 1:1 až v nastaveném čase, a tak výsledný bod trenér Martin Poustka bral. „Byl to remízový zápas. Je spravedlivější, že má každý z týmů po bodu, než aby někdo šťastně vyhrál,“ konstatoval po utkání. Motorlet má po sedmi kolech ČFL na kontě 12 bodů, prohrál jen jednou a je pátý.

Bod z derby po takové koncovce tedy berete?
Vyšehrad byl o něco lepší v první půli, my jsme zase byli o něco lepší ve druhém poločase. Výhře byl blíž soupeř, to si musíme přiznat, ale hráli jsme v závěru na riziko, chtěli jsme vyrovnat. Povedlo se, i když to bylo po ruce ve vápně.

I hráči soupeře přiznali, že tam provinění proti pravidlům před penaltou bylo. Vy jste ale dali za stavu 0:0 gól, který neplatil kvůli domnělému ofsajdu. Štve vás to?
Penalta byla. Spíš mě mrzí situace, o níž mluvíte. Před brankou soupeře jsme vstřelili gól, který i dle posouzení lidí, co vše dobře viděli, i našich střídajících hráčů, nepadl z ofsajdu. Mohlo to být zase o něco šťastnější pro nás. Ale opakuji, remíza je zasloužená.

Jenže je tu další domácí zápas bez výhry. Proč se Motorletu na vlastním stadionu nedaří?
Je tu zodpovědnost hráčů, kdy musíme potvrdit doma body z venku. To je pro nás pomalu nadlidský úkol. Nechci to svádět na kvalitu hřiště, jen má zkrátka jiné parametry, než mívají hřiště venku. Myslím to tak, že prostoru pro naši kombinační hru tam může být o něco víc. Musíme se s tím poprat.

V posledních dnech se objevily informace, že dlouhé týdny trénuje na Motorletu i bývalý hráč Slavie Miroslav Stoch. Na derby proti Vyšehradu nepřišel. Trénuje v klubu dál?
Miňo s námi v pátek ještě trénoval, ale na zápas nepřišel. Minule na domácím utkání byl. Jednání o jeho novém angažmá probíhají, vypadá to, že je blízko. Dvě tři možnosti se mu otevírají, tak mu držíme palce, aby mu vše vyšlo.

Jak se vůbec na Motorlet hráč takového formátu, který byl ve slovenské reprezentaci, hrál třeba i za Chelsea, dostal?
Miňův agent Milan Lednický využil přátelských vztahů v našem klubu a požádal nás, zda by u nás nemohl trénovat. Hráč s námi trénuje od 13. července, chodí na všechny tréninky, je to pro nás ohromné plus.

Mít takového hráče v týmu je pro mnohé trenéry snem. Slušela by mu sestava Motorletu?
Samozřejmě bych si přál takového hráče mít, byl by ohromným přínosem. A kdyby cítil, že by to pomohlo i jemu, určitě bych se nebránil. Ale hrát za nás nebude. Když ale přijde na trénink, je to jízda. Kluci se mu chtějí aspoň trochu přiblížit. Každý míč od něj je neskutečně přesný, technicky je na tom skvěle.

Máte představu, jak dlouho se zdrží?
Je možné, že doděláme tohle povídání a přijde mi smska, že u nás končí. Ale není pod žádným tlakem, protože je volným hráčem. Nabídky určitě má, zvažuje možné destinace. Ale jednou, až ukončí profi kariéru a bude v Praze, tak by to vyjít mohlo.

Vy jste v minulosti trénoval Slavii, nesáhne po něm mistr z Edenu?
Ve Slavii ho sice dobře znají, ale klub má momentálně dost hráčů. Potřeba udělat takovou posilu v klubu není. Ale pokud se podívám napříč ligou, tak pro Jablonec nebo Liberec by mohl být zajímavý. Jablonec čeká pohárová Evropa, Liberci by se jeho zkušenost také hodila. I vzhledem k situaci, v jaké je.

Nemůže všechno brzdit pověst bouřliváka, která Stocha předchází?
Divočejší období, to je minulost. Teď si užívá života se synem. Je to zkušený hráč a táta. Poctivě odmaká každý trénink. Pracuje na sobě i sám. Vidím na něm, jak se každý týden fotbalově zvedá.

Už vám předvedl i svou kopací techniku a vstřelil nějaký parádní gól? Na kontě jich má více než dost...
Je pravda, že si s ním naši brankáři dost užijí. (usměje se) Jeho střela je fantastická. Vždyť je to hráč, který dával góly týdne, měsíce i celé sezony. (V roce 2012 obdržel Cenu Ference Puskáse za nejhezčí gól roku. Podívat se na něj můžete ZDE).