Foto: Jiří IPSER
Nejsem Zidane, každý zápas takhle střílet nebudu, směje se Podvín po trefě z půlky hřiště

Nejsem Zidane, každý zápas takhle střílet nebudu, směje se Podvín po trefě z půlky hřiště

Vyhlášený bombarďák úřadoval. Za Uhříněves nejdřív Tomáš Podvín zazvonil z trestného kopu na břevno, aby čtyři minuty před koncem napřáhl z poloviny hřiště a parádní ranou překonal Jana Nováka v brance Hájů. Gólman hostů viděl o dvě minuty dříve červenou kartu, mezi tyče tak musel právě útočník Novák. To ale nijak neubralo na kráse gólu a radosti střelce. „Byl to můj první gól v sezoně, vyšlo to parádně,“ usmíval se Podvín po vítězství 3:0.

Dost hráčů se schovává za fráze, že nejdůležitější jsou tři body. Co řeknete po výhře 3:0 vy?
Člověk je rád za každý gól, tenhle byl za tři body. Vedli jsme 1:0 a tohle byla pojistka. Nebudu lhát, když to tam spadlo, měl jsem velkou radost. Už v minulosti jsem to zkoušel takhle trefit, ale teď poprvé to vyšlo.

Na první gól v sezoně jste čekal docela dlouho. Byl jste z toho nervózní?
Šance jsem měl i v tomhle utkání, z trestňáku jsem trefil břevno. Tak doufám, že jsem to tímhle gólem prolomil. Jsem rád, že se ten gól povedl, že nepřišel třeba za stavu 5:0, nebo nebyl v přáteláku. To by sice bylo taky pěkný, ale tady, když se hrálo o body, to pro mě znamenalo víc.

Co se stalo, že vám to tam teď z trestných kopů nepadá?
Co jsem v Uhříněvsi, tak se mi trestné kopy tolik nedaří, a že jich pár bylo z opravdu hodně slušných pozic. Teď z toho bylo břevno, v Dolních Počernicích mě skvěle vychytal brankář.

Věřil jste si na vaši ránu o to víc, že v brance soupeře stál hráč z pole?
Do brány šel po vyloučení jejich gólmana Honza Novák. On má snad dva metry, Háje vsadily na hru na riziko, on hrál hodně vysoko. Co bylo vtipné, že za mnou chvíli před gólem přišel spoluhráč Matěj Hrubý a povídal mi, že brankář hraje hodně vysoko, jestli by nestálo za to zkusit ránu z dálky.

A za chvíli už byl míč v síti...
Martin Kovařík mi hodil aut, viděl jsem, že je gólman hodně venku, tak jsem to rovnou zkusil. Právě Martin Kovařík pak po utkání vzpomínal, že dal podobný gól v přípravě Vršovicím a říkal mi, že mě konečně něco naučil. (směje se) Ale pozor, Honza Novák asi minutu a půl před gólem měl vynikající zákrok, kdy na něj šel jeden z našich hráčů sám. On se roztáhl a skvěle ho vychytal. To byl parádní zákrok.

Háje nejsou daleko od Uhříněvsi, znáte se s Janem Novákem?
Osobně se nějak víc neznáme, párkrát jsme ale proti sobě hráli. Tak mi jen po utkání ke gólu gratuloval.

Zkoušeli jste pak pálit ze všech pozic?
To ne, už jsme se k ničemu podobnému nedostali.

Blesklo vám hlavou, že jste napodobil trefu Patrika Schicka z EURO?
Mně tedy ne, ale po utkání podobné narážky přišly. Padalo tam toho hodně, třeba, že na Twitteru zkusíme, aby měl ten gól deset tisíc shlédnutí, což se tedy povedlo.

Klubový pokladník se asi třese, až vás zkasíruje, co?
No, když jsem se objevil ve Sportovních zprávách na Nově jako Borec na konec, tak padaly hlášky, že takhle velké médium zaslouží zvýšenou sazbu. Teď se k tomu přidá tenhle rozhovor...

Jak se o vás na Nově dozvěděli?
Nešlo to úplně samo. Seděli jsme po zápase a někdo ze srandy řekl, že by ten gól mohl být jako Borec na konec na Nově. Můj spoluhráč Filip Sobota v téhle televizi pracuje, říkal, že nedávno tam podobný gól měli, tak ho zkusil do televize poslat.

Jaké byly ohlasy?
Psala mi spousta lidí, tak jsem si uvědomil, jak sledované Sportovní noviny pořád jsou. Co mě potěšilo, že mi psala taky spousta kluků ze starších a mladších žáků, které vedu. Aspoň vidí, že do toho trenér umí kopnout.

Co jim předvedete příště?
Už bych byl rád, kdybych dal taky gól z trestňáku. Co se týče rány z dálky, klidně to zase někdy zkusím, ale je jasné, že to nejde dělat v každém zápase. Na hřiště s podobným plánem určitě nejdu. Nejsem Zidane, takže pravděpodobnost, že se zase takhle z dálky trefím, není úplně velká. Navíc přece hraju stopera, ale je pravda, že aspoň občas chci přispět nějakým vstřeleným gólem. Teď to tam ale nepadalo a já vidím šanci, co jsem měl po rohu hlavou proti Tempu. Kdybych dal gól, vedli bychom 2:0, třeba bychom ten zápas zvládli vyhrát. To mě pořád moc mrzí.

Víte o tom, že nedávno se ještě z vlastní půlky, trefil v Pražská teplárenská přeboru Daniel Urban z Přední Kopaniny a před ním i ve třetí lize Michal Douděra z Admiry?
Je docela vtipný, že teď podobné góly začaly padat. Nevím, jestli je to tím, že trenéři chtějí, aby brankáři plnili roli dalšího obránce a hrají vysoko... Každopádně u Dana Urbana mě nepřekvapilo, že takový gól dal. On má v levačce šílenou ránu.

Vy prý ale raději vyhrajete 1:0 než 5:3. Je to pravda?
Sice těsně, ale máme nejlepší obranu v soutěži. (usměje se) Je pravda, že rád vyhrávám s čistým kontem. Moc rád mám výsledek 2:0. Teď jsme vyhráli dvakrát 3:0, ale pořád je základ vycházet z dobré defenzivy.

A co zatím říkáte na vyrovnanou tabulku vaší skupiny I. A třídy?
Takhle vyrovnané jsem to nečekal (čtyři týmy mají po 16 bodech, pátá Uhříněves má 13 bodů). Pražské soutěže hraji dlouho, ale takhle našlapané si to nepamatuji. Nemám rád klišé, ale tady je fakt každý zápas jiný a může dopadnout jakkoliv. Co se týče našich výsledků, mrzí nás prohra v Troji, jinak docela jedeme podle plánu.

Na parádní trefu Tomáše Podvína se můžete podívat ZDE

A takhle ji oslavil!

Zdroj fotografie: SK Čechie Uhříněves