Foto: Pavel Jiřík st.
Schickova paráda z Eura ožila na Admiře! Výhru v derby trefil nádhernou ranou Douděra
24.08.2021

Schickova paráda z Eura ožila na Admiře! Výhru v derby trefil nádhernou ranou Douděra

Paráda, na kterou se bude dlouho vzpomínat. Fotbalistům Admiry vystřelil první výhru (1:0) v sezoně záložník Michal Douděra nádhernou ranou z pětatřiceti metrů. Trefil odkrytou branku, do níž se nestačil vrátit gólman Vltavínu Patrik Štorc, jenž hasil vyběhnutím hrozící šanci týmu z Kobylis. „Hlavní je, že jsme vyhráli, je to pro nás moc důležité vítězství,“ usmál se hrdina pražského třetiligového derby.

Oddechli jste si hodně, když jste vymazali nulu z kolonky výher?
Dvakrát jsme sice remizovali, jenže pak jsme prohráli s béčkem Plzně. To jsme ve druhé půlce přejeli, ale nedali jsme šance, a nakonec jsme udělali zbytečnou penaltu. Určitě jsme mohli mít víc bodů, ale naštěstí jsme to teď zvládli v derby s Vltavínem. Urvali jsme to ve druhé půli silou a jsme za to strašně rádi.

Proti Vltavínu se vám v posledních letech daří, čekali jste, že v derby bodově nastartujete?
Naposledy jsme vyhráli 2:1, taky jsem dával gól, takže se nám daří, to je fakt. Ale gól to byl před rokem teda úplně jiný, takový, jaký se mi povedl tentokrát, už asi nikdy nedám.

Fanouškům jste dalekonosnou ranou připomněl gól Patrika Schicka z letošního EURO, kdy dával gól skoro z půlky hřiště Skotsku. Trenér říkal, že ten váš byl hezčí. Co vás to napadlo, pálit takhle z dálky?
(usměje se) Kluci na mě zakřičeli, že je gólman venku, tak jsem se podíval a prostě jsem to zkusil. Trefil jsem to asi nejlépe, jak to šlo. Takový gól jsem ještě nikdy nedal. Hned jak jsem vystřelil, tak jsem si ale říkal, že to bude gól, protože lépe to snad ani trefit nešlo.

Blesklo vám hlavou, že jste napodobil reprezentanta Schicka?
V tu chvíli vůbec, ale v poločase už o tom kluci mluvili, že to bylo jako od Patrika. Hlavně, že jsme vyhráli. Myslím, že jsme hráli dobře jako tým, výhru jsme vybojovali.

Prozraďte, zkoušíte podobné rány na tréninku?
To ne. Tohle fakt vyplynulo ze situace. Bylo tam určitě i štěstí.

Výhra je asi o to cennější, že jste uspěli i bez absentujících ofenzivních es Zahálky a Mošny. Nebudete teď za kanonýra?
To ne, to je Zahy (Zahálka), ten je jasnej. Pak se o střílení gólů dělíme, ostatní máme za sezonu tak tři, čtyři góly. Jsme rádi, když to tam padá. Tahle výhra má ale cenu, to je fakt, když jsme to zvládli i bez tolika zraněných hráčů. Každopádně ale budeme rádi, když se kluci brzy vrátí.

Vltavín měl v první půli pár tutovek. Dalším z hrdinů byl jistě gólman Keller, souhlasíte?
Brankář nás podržel. Měli dvě tutovky, jednou šli na něj i sami. On nás držel i na konci, kdy tam sbíral jistě míče. Vltavín tlačil, balony létaly do vápna, ale celá obrana hrála výborně, nedostali jsme gól, a to je hodně důležité.

Věříte, že tenhle výsledek zlomí sezonu k lepšímu a výhry začnou přibývat?
Očekávání byla jiná. Nehráli jsme špatně, ale nevyhrávali jsme. Třeba remíza v Rakovníku. Tam je to pro nás nějaké zakleté. My tam máme šance, ale nedáváme góly. Jim to tam spadne z jediné příležitosti. Teď jsme uhráli bod, před rokem jsme tam i prohráli... Příště jedeme do Domažlic, tam to bude hodně těžké. Ale po téhle výhře se nám bude koukat na tabulku lépe.

Čeká vás souboj s dalším zajímavým hráčem. Za Rakovník proti vám nastoupil v 51 letech držitel čtrnácti mistrovských titulů Jiří Novotný, teď si zahrajete proti Davidovi Limberskému, explzeňské ikoně...
Těšíme se tam, i když víme, že oni zatím neztratili ani bod. Limberský byl v reprezentaci, pár titulů taky má, chodí na něj lidi, před rokem válel v lize. My musíme každopádně odvést minimálně stejný výkon jako proti Vltavínu. Budeme se snažit, aby David Limberský neměl důvod po zápase něco slavit.


Derby očima trenérů
Tomáš Freisler, Loko Vltavín: „Rozhodlo naše neproměňování šancí. Byli jsme aktivnější, byli jsme víc na míči, ale na to se nehraje. Neproduktivita našich hráčů byla obrovská. Domácí byli houževnatí, ubojovali to. My jsme ve druhé půli nenašli cestu k pořádné šanci, byly tam jeden dva náznaky. Do přestávky jsme ale měli tři tutovky, kdybychom je proměnili, vyvíjelo by se to jinak. U inkasovaného gólu náš brankář udělal, co mohl. Tam nám propadl v souboji pravý obránce. Chtěl situaci uhrát, místo, aby dal míč do autu. Douděra to pak udělal hodně zkušeně. Potrestal nás. Když se to takhle trefí, je to hezký. I já hráče nabádám, aby to zkoušeli. Je to střela na bránu, kdy je prázdná, jsou z toho hezké góly. Tady mu to sedlo. My ale na Admiře skoro pokaždé dostaneme hezký gól.“

František Peřina, Admira: „Hodně se mi ulevilo. Kdybychom v derby nebodovali, byl by to velký problém. Jsem šťastný, že jsme to zvládli. Vltavín je obrovsky kvalitní, hrozí z brejků, má rychlý přechod do útoku, umí dát nebezpečné průnikové přihrávky. Veselý, Maione, Pejša, to jsou hráči ligové kvality. Nehráli jsme proto tak vysoko a snažili jsme se obranný blok zacpat. I tak byl ale Vltavín nebezpečný. Kluky musím pochválit, na hřišti nechali všechno. Nakonec rozhodla Doudyho specialita. On to tady po tréninku někdy zkouší. Koukám na kluky z okna a vím, co dělají, že zkoušejí podobné brikule. Nevím, zda dělá přesně tohle, ale dává balony na dálku. Tady to trefil fantasticky, má výbornou kopací techniku. Někdo se k takové ráně neodváží, on si to ale může dovolit. V poslední době mě trochu trápí, že ubral ze svých úniků, kdy umí přejít jeden na jednoho, ale teď to vynahradil, že to vzal takhle na lopatu a krásně to trefil. Byl to hezčí gól než od Schicka. Takovým gólem vyhrát, to je krása.“