Foto: Jiří IPSER
Rozhodčí a delegáti se připravovali na novou sezonu na tradičním semináři
27.07.2021

Rozhodčí a delegáti se připravovali na novou sezonu na tradičním semináři

Pražští rozhodčí soutěží Pražská teplárenská přebor, I. A třídy i I. B třídy, a současně i delegáti Pražského fotbalového svazu, se před startem nové sezony sešli na svém pravidelném semináři rozhodčích, který se konal v neděli 25. července na Praze 4. Celkem se semináře účastnilo 63 rozhodčích a 12 delegátů.

Komise rozhodčích bude zasedat nadále pod vedením Jiřího Ulricha, avšak v inovované a omlazené sestavě. Novými členy komise rozhodčích se stali Ondřej Černý, Richard Hlaváč, Kryštof Mencl a Pavel Sýkora. Ti nahradili v komisi Bohuslava Slavíka, Josefa Poučka, Patrika Tomšů a Petra Petříka. Posledně jmenovaný se od nové sezony přesunul na pozici předsedy komise rozhodčích Řídící komice pro Čechy.

V rámci dopolední části semináře si účastníci nejprve poslechli přednášku člena komise rozhodčích PFS a pravidlové komise FAČR Jana Hory na téma Pravidel fotbalu – změny a doplňky. Přednáška se týkala hlavně novinek v aplikaci pravidla hry rukou, ale zmínila i další nové méně výrazné změny pravidel a upřesnění jejich výkladů.

Následně proběhl krátký příspěvek člena komise rozhodčích PFS Jana Lávičky na téma Porada rozhodčích před utkáním, která měla návaznost i na předzápasovou přípravu rozhodčích. Dopolední část semináře pak byla zakončena tradičním pravidlovým testem.

Odpolední část byla hlavně ve znamení řešení konkrétních herních situací ve formě videoukázek, kterou prezentoval předseda komise rozhodčích PFS Jiří Ulrich. Tato část semináře je bližší praxi a má za cíl pokud možno co nejvíce sjednotit hodnocení jednotlivých situací všemi rozhodčími. Na závěr byly rozhodčím a delegátům sděleny podstatné informace a pokyny před zahájením nového soutěžního ročníku.

„Ze semináře jsem měl trošku obavy. Po dlouhé covidové pauze ve fotbale jsem o většině rozhodčích neměl zprávy. V tom se mé obavy naštěstí nepotvrdily. Účast byla dobrá, a chuť do pískání neztratili. Na semináři jsme probrali zejména změny pravidel, na videoklipech jsme si sjednotili řešení různých herních situací. Věřím, že nabyté znalosti rozhodčí uplatní v nové sezoně! Doufáme, že po dvou nedohraných a předčasně ukončených sezonách se konečně dočkáme všech utkání a nadcházející sezona proběhne hladce, řekl Ulrich.