Foto: Pavel Jiřík st.
Se začátkem soutěží odstartuje nová pražská tipovačka. Zapojte se také!

Se začátkem soutěží odstartuje nová pražská tipovačka. Zapojte se také!

Probíráte s kamarády možné výsledky Pražská teplárenská přeboru a dalších metropolitních soutěží? Pak máte šanci zapojit se do nové tipovačky, kterou s Pražským fotbalovým svazem připravila platforma Tipeeto, za níž stojí záložník Podolí Václav Hruška. Kromě všech zápasů Pražská teplárenská přeboru budou v nabídce i vybrané šlágry nižších soutěží. "Nechceme konkurovat sázkovým kancelářím, jsme ucelenější řešení klasických tipovaček, které známe všichni z práce nebo z fotbalových kabin. Je to tipování bez rizika," vysvětluje Hruška.

Co je Tipeeto za projekt?
Tipeeto je především o zábavě a hře. Jako většina sportovců rádi fandíme, hecujeme se, hrajeme mezi sebou různé hry nebo tipujeme na zápasy. A tipovačka na fotbalové nebo i jiné zápasy je právě jádrem celého projektu. Odmala hrajeme fotbal i další sporty a dlouhodobě nám tady chyběla platforma, která by nabídla jednoduché tipování s kamarády třeba v hospodě nebo v práci, kdy se domluvíme u stolu, každý si tipne výsledek, a kdo se trefí, tak něco vyhraje. Zjistili jsme, že existuje víc lidí, kteří by takový model ocenili, a ti nás motivovali k přenesení téhle myšlenky do on-line prostředí. Nechceme konkurovat sázkovým kancelářím, kde je nutné se složitě registrovat, vybrat si z nabídky, orientovat se v kurzech. My cílíme na ty, kteří si chtějí tipnout rychle, jednoduše, pro zábavu a bez rizika.

Jaký je princip a fungování celého herního systému?
Tipujete vždycky přesný výsledek a sbíráte body. Náš tým vytváří hry, kde bývá cca 10 zápasů – může to být třeba jedno kolo Fortuna ligy, Premier League, Pražská teplárenská přeboru, ale vymýšlíme i zajímavější témata jako třeba zápasy týmů, které dávají nejvíc gólů, nebo zápasy týmů, za které nastupoval Maradona. Takových her zveřejňujeme několik do týdne, v každé z nich je možné vyhrát odměny. Hry se zúčastníte tak, že natipujete všechny zápasy, a pak sbíráte body podle pravidel, které máme zde. Vaše umístění vám automaticky přijde e-mailem, včetně informace, jestli jste dosáhli na výhru. Momentálně připravujeme taky speciální hry, kde sbíráte body dlouhodobě. První test jsme udělali v rámci celého EURA a nyní pokračujeme právě s Pražským fotbalovým svazem a pražskými soutěžemi, kde chceme hrát celý podzim.

Co je potřeba k registraci?
Stačí jen jméno, e-mail a heslo. Přes e-mail standardně kontaktujeme výherce, abychom jim mohli poslat odměnu. Všechny hry je možné hrát zdarma bez omezení. Provoz aplikace ale není samozřejmě zadarmo, kdo by nás chtěl podpořit, tak má možnost si pořídit VIP členství s lepšími funkcemi (kompletní porovnání je tady) a přispět tak k dalšímu rozvoji aplikace. Plánujeme další zajímavé věci jako třeba možnost se zúčastnit měsíčních her, nebo sledovat kámoše a porovnávat se s nimi. Chceme do rozvoje Tipeeta zapojit i uživatele, proto máme kompletní plány na webu (tady) a kdokoli nám tam může navrhnout, co vylepšit nebo přidat.

Proč by se lidé, nejen z pražského fotbalu, podle vás měli zapojit?
Historicky už se v Praze tipovačka na webu hrála, takže věřím, že je tady dost lidí, kteří by si zahráli znova. Nyní mají možnost si tipnout pohodlně třeba ze svého telefonu. Redakce fotbalpraha.cz také dělala každý týden tipovačku s expertem z okruhu lidí působících v pražských soutěžích, a i to mělo ohlas. Chtěli bychom v tom pokračovat.

V čem jste odlišní oproti dalším podobným projektům?
Když jde o tipování, tak se asi nevyhneme srovnání se sázkovkami. My ale nabízíme kompletně odlišný model – jednoduchou registraci, rychlé hry, tipování na přesné výsledky, žádné riziko. Podobně funguje třeba prihraj.cz od Fortuny, ale s omezením pouze na Fortuna ligu a s vytrvalým nátlakem k registraci do kurzových sázek. Naše platforma je nezávislá. Nejblíže máme asi ke klasickým „excelovským“ nebo „papírovým“ tipovačkám v práci, v hospodě nebo mezi kamarády kdekoliv. Tam právě chybí nějaké ucelenější řešení, které nabízíme my.

Jak konkrétně budou vypadat hry pro ty, kteří se rozhodnou účastnit se soutěže PFS?
Bude se hrát celý podzim a hru najdete pod „Speciálními hrami“ zde. Postupně budeme do speciálu každý týden přidávat jednotlivé hry jako kola. Převažovat bude Pražská teplárenská přebor, ale vybereme určitě i nějaké šlágry z nižších soutěží.

Budou se moci zúčastnit jednotlivci, nebo i celé kluby? Případně, bude se každý jednotlivec, třeba i fanoušek, hlásit při registraci k nějakému klubu a na konci se udělá součet, který z klubů bude mít nejvíc bodů?
Tuhle variantu zatím testujeme a chtěli bychom ji brzy vyzkoušet. Teď na podzim to ještě možné nebude, ale věřím, že bychom na jaro mohli klidně přidat i týmovou soutěž.

Jak vám v tomhle odvětví pomáhá, že jste sám aktivní fotbalista? Prošel jste Jablonec, Háje, Duklu JM, teď působíte v Podolí...
Znalost prostředí je důležitá, díky tomu jsme věděli, do čeho jdeme. Na projektu pracujeme dlouhodobě s bráchou Kubou, který hrál také odmalička fotbal. Pomáhá nám taky fotbalový bohém Jirka Janoušek, se kterým se potkáváme ještě na Hanspaulce, kde máme další známé. Oba jsme už „veteráni“ a znají nás především hráči, kteří se v Praze pohybují dlouho. Hodně z nich se ale už pohybuje jen za klandrem s pivem a klobásou v ruce, včetně bráchy. My bychom rádi oslovili i mladší generaci. Natáčeli jsme třeba video s Jakubem Kohákem, který s námi hraje v týmu. Organizovali jsme tipovačku také pro Strahovskou ligu, kde se známe s organizátory. Určitě se budeme snažit využít fotbalové zkušenosti a kontakty i dál.

Co na Tipeeto říkají spoluhráči či fotbalisté z jiných pražských klubů?
Úplně první on-line tipovačku jsme spustili ve spolupráci se Strahovskou ligou, takže nejvíc zpětné vazby jsme získávali od hráčů právě tam. I na základě jejich komentářů a nápadů jsme potom stavěli Tipeeto. Současná komunita naši práci oceňuje a jsme za tu podporu strašně rádi. Většina lidí si to neuvědomuje, ale je za tím spousta práce a nese to s sebou nemalé náklady, které musíme pokrýt z vlastních zdrojů. Celkově musíme průběžně koordinovat práci zhruba deseti lidí.

Jaké máte s Tipeetem další plány?
Nápadů na rozvoj máme dost. Nejbližší plány je možné si prohlédnout tady. Do budoucna bychom chtěli určitě i mobilní aplikaci a nabídnout nějaké další soutěže nebo zajímavý obsah. Všechno s sebou ale nese nějaké náklady a uvidíme, jestli se nám podaří je pokrýt. 


REGISTROVAT DO TIPEETA SE MŮŽETE ZDE