Foto: Jiří IPSER
Na penaltu proti Admiře klidně půjdu, ale gól bych neslavil, má jasno posila Újezdu Praha 4

Na penaltu proti Admiře klidně půjdu, ale gól bych neslavil, má jasno posila Újezdu Praha 4

Nečekaný přestup. Zkušený fotbalista Jakub Štefan mění po osmi letech působiště v hlavním městě. Adresu v Kobylisích, kde byl hráčem třetiligové Admiry, střídá ambiciózní Újezd Praha 4 v Pražská teplárenská přeboru. „Těším se na přebor, když jsem hostoval v divizi C v Benátkách, měl jsem pocit, že tam jsou některé zápasy lehčí než tady v přeboru,“ hlásí osmadvacetiletý ofenzivní záložník. Věří, že bude v novém dresu hrát na špici tabulky.

Co se stalo, že jste po tolika letech dal Admiře sbohem?
Tak nějak to vyplynulo ze situace, vliv měla práce i cestování, směřovalo to k tomu, že bych byl v Admiře hráčem béčka. Nemyslím to nijak ve zlém, ale takhle jsem si to nepředstavoval. Odvedl jsem pro Admiru nejlepší služby, jaké jsem mohl, angažmá tam mi dalo spoustu kamarádů i zkušeností, ale rozhodl jsem se udělat změnu.

Zmínil jste zaměstnání, prozradíte, čím se živíte?
Práce je důležitá a já se snažím budovat kariéru. Věnuji se projekční činnosti, projektujeme rodinné domky, mám možnost dělat Kolbenovu čtvrť, což je výzva. K tomu si vezměte náročné cestování. Z Anděla jsem jezdil na tréninky na půl šestou do Kobylis. Občas jsem tam dorazil jen tak tak a na tréninku čekala řada mladších kluků, kteří byli odpočatí a člověk musel vážně makat, aby se jim vyrovnal.

Co jiné nabídky? Byly ve hře i jiné soutěže než Pražská teplárenská přebor?
Byla tam jedna ČFL, mohl jsem i pokračovat v divizi v Benátkách. Nabídku k odchodu jsem měl už před rokem, ale došlo na to definitivně až nyní. Admira má nové mladé hráče, měl jsem a mám s trenérem Peřinou dobrý vztah, tak věřím, že to všechno vezme v pohodě.

Jdete do týmu k jeho velkému kamarádovi. Hrálo roli, že Újezd Praha 4 vede Karel Jeřábek, kouč, který prošel i Admirou?
Trenéra znám, kluci mi o něm hodně říkali, takže i to hrálo roli. Hodně jsem mluvil s Petrem Jacklem, který už za Újezd Praha 4 hraje. Hned jsem byl rozhodnutý. Doufám, že budeme hrát o čelo tabulky, vždyť Újezd je poslední oficiální vítěz soutěže, pak to vždycky narušil covid. Vím, že Admira B hrála taky nahoře, byla i první.

Chtěl byste s Újezdem nejvyšší pražskou soutěž vyhrát?
Samozřejmě bych ho chtěl vyhrát. Vůbec by mi nevadilo, kdybychom skončili první a Admiře B by se taky dařilo a skončila by druhá, za námi.

Admira B se netají touhou po divizi...
Třeba by jim to klaplo ze druhého místa. Vím, že kluby z Prahy se do divize nehrnou. Ani nevím, zda by Újezd Praha 4 mohl doma na umělce tuhle soutěž hrát, nezkoumal jsem to. Jinak se klubům ani nedivím, že se jim do divize nechce. Ne nadarmo se přeboru říká tramvajová liga. Navíc, když jste v divizi, stojí vás to i další peníze.

Už jste se díval, kdy vás čeká zápas s Admirou B?
Narazíme na sebe ve 13. kole. Vím, že kdyby se mi podařilo dát gól, tak bych ho neslavil. Na znamení toho, co jsem v Admiře prožil a z úcty k ní.

Útočník Robert Jůzek se po odchodu z Podolí do Třeboradic nechal slyšet, že by nejraději kvůli rivalitě podzimní zápas těchto soupeřů nehrál. Z vás cítím, že tohle problém není. Ale co kdyby se kopala penalta, šel byste jí zahrávat?
Na penaltu bych klidně šel, ale gól bych neslavil.

Co umělá tráva, na které Újezd Praha 4 hraje domácí zápasy?
Tím, že jsem v mládí působil v Ústí nad Labem, kde se na umělce hrálo vlastně celou mládež, tak to problém není. Samozřejmě, v létě je to zvláštní. Ale vím, že Újezd trénuje většinou v Průhonicích na přírodní trávě. Ale na konci podzimu už je umělka výhodou, nenastupujete na rozbahněném hřišti, kde vám v kombinaci brání drny. Bude to v pohodě.

Polepšil jste si ohledně cestování? Nepřijde mi, že je to do Újezdu Praha 4 blíže než do Kobylis.
Jízda je o pět minut rychlejší. Navíc tréninky v Újezdu jsou od půl sedmé, takže i tohle mi vyhovuje více. Musím říct, že jsem fakt spokojený, tréninky jsou kvalitní, dobře připravované. Co se týče kádru, taky není problém, známe se, s řadou z kluků jsme proti sobě i hráli.

Když přišla řeč na Roberta Jůzka, ten se trefil za Třeboradice ve dvou úvodních zápasech. Vy jste byl ještě úspěšnější, co?
Dal jsem hattrick Braníku (Újezd vyhrál 7:2) a od začátku jsem myslel, že voláte kvůli tomu. (směje se) V tom zápase hrál Braník pořád na tři stopery, hodně nám to v tomhle ulehčil. Taky se hned po utkání hlásil pokladník, ale tyhle tři stovky moc rád zaplatím.

Pomáhá Pražská teplárenská přeboru to, že v něm působí řada exligistů?
Určitě ano. Za Újezd kopal Tomáš Pešír, teď je tam Tonda Rosa. Takových hráčů je v soutěži víc.

Podle tónu hlasu se mi zdá, že se pořádně těšíte, až si zase zahrajete o body. Jak těžké bylo překonat koronavirovou pauzu?
Z pohledu práce se mi zadařilo, měl jsem více času na projekty. A z pohledu fotbalu jsme v Admiře měli individuální tréninkové plány, sdíleli jsme v aplikaci, jak jsme je plnili. Všechno se zvládlo. Uznávám, že to bylo daleko horší pro starší kluky, kteří mají rodiny, práci, zvykli si nějakým způsobem na víkendy bez fotbalu. Takže se stalo, že třeba teď skončili Vosický a Majer. Určitě by si zasloužili jiný konec, pro ně to je hrozné, končit takhle.