Foto: Pavel Jiřík st.
Újezd nad Lesy přišel o opory i maséra. Konec Blažka byl plánovaný, Jarolímové jsou hráči klubu, říká kouč

Újezd nad Lesy přišel o opory i maséra. Konec Blažka byl plánovaný, Jarolímové jsou hráči klubu, říká kouč

Újezd nad Lesy platil v posledních letech za štiku v Pražská teplárenská přeboru. Slavná jména doplňovalo dravé mládí a tým trenéra Josefa Šimka dokázal trápit i favority. Dvě uplynulé sezony se ale kvůli pandemii koronaviru nedohrály, a tak na startu přípravy hlásí tým pořádné změny v kádru. „V době covidu jsme přišli o velkého sponzora, takže se v klubu změnily podmínky. I proto je hráčských změn tolik,“ přiznává kouč Šimek.

Je pravda, že někde bouchne do očí zajímavý výsledek z přípravy. U Újezdu nad Lesy je to seznam odchodů. Svítí na něm třeba zkušený Jaromír Blažek. To je rána, že?
Co se týče Jardy Blažka, to byl konec tak nějak plánovaný. On má svoje aktivity, má jich hodně, takže nám o všem řekl a já jsem ho pochopil. I daleko mladší gólmani už nemají chuť sebou mlátit o zem. Už to, jak dlouho u nás působil a byl oporou, je pecka. Taky jsme mu za jeho služby poděkovali. Teď se bude věnovat třeba své brankářské akademii a jsme moc rádi, že mu frčí.

Jenže pro vás to znamená, že musíte řešit hodně citlivý post, že?
To je pravda, gólmany řešíme a variant je v tuhle chvíli víc.

Můžete oživit někdejší brankářskou oporu, Dana Hlubučka. Myslíte i na tuhle variantu?
Dan má také hodně aktivit. Pokud by se v bráně objevil, tak spíš jako alternativa za béčko a spíš ve chvíli, kdyby se něco pokazilo. Je to pořád trenér gólmanů ve Slavii. Taky všichni vnímáme, že když nastoupí v poli, tak ho to tam hodně baví, je plný elánu, běhá, má chuť hrát. Takže hledáme jiná řešení. Ale musíme ho najít, máme pro áčko a béčko jednoho gólmana, ideálně by bylo fajn získat dva další.

A co zbytek odchodů? Po covidové pauze už se zkušeným pardálům nechtělo?
Už jsem to říkal. Spíš je to dané tím, že klub přišel v covidové době o významného sponzora a nebudeme si nic nalhávat, i tady je to o podmínkách. Kluci šli prostě za zajímavějšími nabídkami.

Mezi odchody jsou hráči jako Snop, Kučera, Křivánek, Kovář. Bratři Jarolímové zůstávají?
Ti přišli do klubu kvůli dobrým kontaktům s vedením, takže Lukáš i David jsou dál hráči našeho klubu. I když mají své aktivity v nejvyšších soutěžích, které jsou poměrně obsáhlé, takže se nedá moc počítat, že by za nás chodili hrát. Ale když přijdou, budeme vždy rádi, ta šance tady existuje. Hráči Újezdu nad Lesy jsou dál.

Na seznamu odchodu je i masér Lukeš. Jak velká je ztráta?
Pozice maséra je asi to nejmenší, co by nás v současnosti trápilo, ale na druhou stranu, on nám nabízel služby, které byly na úrovni třetí, možná i druhé ligy. Ukázal klukům kvalitu, jaká se dostává hráčům ve vyšších soutěžích. Viděli, že to není jen o tom, že masér udělá pití na zápas. Ale jak jsem řekl, mít maséra, to je zastupitelná věc.

Seznam odchodů je dlouhý. Vystačíte si do sezony z vlastních zdrojů, nebo je podmínkou výrazné posílení?
Odešli kluci ze základu. Takže zkoušíme nové hráče. Tři kluky do pole plus dva brankáře. Všechno je v jednání, uvidíme, jak to dopadne. Musíme na to všechno koukat v širším kontextu. Trénujeme dohromady áčko a béčko. Když bych si pomohl hráči z rezervy pro první tým, tak by bylo málo hráčů v béčku. Tak zase mohu doplnit nějakými dorostenci, ale potřeba doplnit kádr tady během léta prostě je.

Počítám, že kopačky máte připravení i vy osobně. Budete nachystaný naskočit?
Další rok v covidu se na mně podepsal a musím přiznat, že si neumím představit, že bych se v přeboru na hřišti objevil. Spíš bych to viděl na nějakou výpomoc v béčku. První tým, to by musela být opravdu nějaká velká krize.

Je vás v přípravě méně, cítíte z hráčů elán a chuť?
Tyhle věci tam vidím, ale taky trenér pořád musí myslet na to, že děláme fotbal na nižší úrovni, kde mají hráči na prvním místě rodinné věci, práci. To je pro ně přednější a nemohu prostě jako trenér čekat, že budou na všech trénincích.

Někde totiž trenéři naříkají, že u mladých chybí větší zápal a chuť.
To je asi stejné. Chuť tam je, ale chuť rvát se o místo, ta tam u mladých tolik není. Když si vzpomenu na dobu, kdy jsem hrál, tak mladí vlčáci čekali na moment, kdy zaváhám, aby mohli naskočit místo mě. Teď je to jinak.

Možná je straší fakt, že se dvě sezony nedohrály a podobný krach může přijít znovu. Což, kdyby nastalo, považuje řada trenérů za obrovský průšvih.
V tomhle s nimi souhlasím. Ale na to se nedá myslet, to by se člověk zbláznil a nemohl by dělat nic. Já se těším na to, že začala příprava, budeme hrát přípravné zápasy, že se všichni vidíme. Samozřejmě, že vnímám i datum prvního srpna, kdy hrajeme první mistrák. Teď se ale musíme soustředit na to, abychom byli dobře připravení. Příprava bude krátká. Řeším věci, které mohu ovlivnit. Chci, abychom byli všichni zdraví, odehráli jsme přáteláky a dál se uvidí.