Foto: Pavel Jiřík st.
Dvojnásobná radost střelce Vltavínu. Maione slavil gól proti Velvarům, pak i titul své Itálie

Dvojnásobná radost střelce Vltavínu. Maione slavil gól proti Velvarům, pak i titul své Itálie

Pořádně kvapíkové léto prožívá Loko Vltavín. Svěřenci trenéra Tomáše Freislera už polykají tvrdé tréninkové dávky, maká se čtyřikrát v týdnu. Ambiciózní celek z Holešovic už má za sebou také první přípravný zápas. Na půdě silných Velvar vyhrál 2:1 a jednu z branek vítězů vstřelil italský rychlík Carlo Maione. „Přípravu musíme stihnout během tři a půl týdne, ale už se nemůžeme dočkat, až se začne hrát,“ vykládá italský fotbalista.

Dává vám trenér Freisler pořádně do těla?
Začali jsme před týdnem ve středu, zvládli jsme tři tréninky a hned se šlo na zápas. Po něm jsme byli vážně docela unavení. Jasně, dostáváme zabrat, trenéra už pár let známe, takže víme, že si na dobré kondici zakládá, takže nás nic nepřekvapilo.

Alespoň vás povzbudilo vítězství a vás i vstřelený gól.
No, hlavně doufáme, že už to bude všechno dobrý a bude se normálně hrát o body. Poslední dvě sezony se nedohrály, nebylo to dobrý. Jasně, teď se na jaře stihlo odehrát pár přátelských zápasů, ale to není ono. Zápas o body vám to nenahradí. A taky se pořádně netrénovalo, ale v tom jsme na tom byli všichni stejně. Snad pomůže očkování a všechno bude lepší.

Už máte za sebou očkování?
Chtěl jsem jet domů do Itálie, byla to podmínka, tak jsem si nechal píchnout Johnsona. Aspoň to byla jen jedna dávka. (směje se) Ale kluci v týmu jsou většinou očkovaní také, věříme proto, že se snad všechno zlepší do té míry, že se bude normálně hrát.

Jak vypadal zápas s Velvary?
Oni toho měli natrénováno víc, o to větší jsme měli z výhry radost. Já samozřejmě ještě o to větší, že jsem dal gól. Dostal jsem od našeho stopera krásnou přihrávku, pohlídal si, abych nebyl v ofsajdu a šel jsem sám. Pak už jen stačilo dát gól. O to větší chuť máme a těšíme se na mistráky. Začínalo se vždycky pohárem, teď to bude jinak. Přijede Písek.

S tímhle soupeřem doma berete skoro tradičně tři body, a naopak na začátku jara většinou prohráváte u nich. Takže se mohou fanoušci těšit na vítězný start?
Byla by to paráda, nic na tom začátku měnit nechceme. Ale na jaře by to v Písku mohlo dopadnout lépe a mohli bychom taky vyhrát. (směje se)

Vypadá to, že týmu věříte. Bude hrát Vltavín nahoře?
Určitě tam chceme hrát. Víme, že máme ve skupině silné týmy. Je tam béčko Slavie, Plzně, Domažlice, právě Písek. A taky nevíme, jak na tom bude po sestupu Vyšehrad. Věřím, že nahoře budeme i my.

Zvládli jste vítězně vstup do přípravy, co vás čeká během léta dál?
Kromě čtyř tréninků týdně teď budeme hrát s béčkem Teplic, pak si zahrajeme proti devatenáctce Sparty. Její béčko šlo do druhé ligy, s tím se už nepotkáme, takže tam jsme o jednoho silného soupeře přišli...

Prozradíte, zda nastal v kádru po těch dvou nedohraných sezonách velký hráčský pohyb?
Jedeme asi v tom složení, co jsme byli v červnu, když minulá sezona končila. Dobré je, že je u nás zase krajní obránce Wesley (David Šnajdr). Prošel Spartou, zkoušel to v Dukle a teď je zpátky ve Vltavínu. Početně je nás docela dost, ale jak to bude s dalšími posilami, to fakt nevím. Netuším, jaké mají plány trenéři.

Trenérský tým se po odchodu Martina Frýdka rozrostl o Aleše Foldynu. Má něco speciálního v přípravě na starosti?
On je hodně přátelský, kamarádský. Hodně dohlíží, když trénujeme střelbu. Kondičku a taktiku si hlídá hlavní trenér Freisler, ale myslím, že oni to stejně všechno spolu konzultují.

Kromě toho, že jste dal gól, musíte být šťastný i kvůli tomu, že vaše Itálie ovládla EURO. Fandili spoluhráči i kvůli vám právě Itálii?
Myslím, že já i kamarádi jsme byli šťastní, že slaví právě Itálie. A třeba i kvůli tomu, co se stalo v semifinále. Tam se mi Anglie vůbec nelíbila.

Jak jste si užil finále?
Byl jsem u kamarádových rodičů, jsou Italové. S tátou jsme si volali až druhý den, po zápase byli všichni v centru, slavil se titul.

Věřil jste, že Itálie může získat titul?
Na poslední mistrovství světa se neprobojovala... Vzpomínám si na tu dobu, kdy trenér Mancini řekl, že chce vybudovat hlavně dobrý tým. Možná v něm nemáme takové super hvězdy jako Francouzi nebo Němci, ale naši kluci ukázali, že umějí hrát proti každému a dokážou ho porazit.

Byl jste nervózní, když Itálie ve finále od Anglie brzy dostala gól?
Obrovsky to prožívám, ten rychlý gól, to jsem myslel, že mě snad budou muset odvézt do nemocnice. Sice jsme rychle prohrávali, ale jinak byl ten zápas náš. Anglie pak už jen bránila.

Což asi byla chyba, takhle to s Vltavínem nehrajete, že? To by vám trenér Freisler dal...
To by u nás určitě nešlo. Vždyť padl gól, ale vlastně měly týmy celý zápas před sebou. Kdyby to Anglie ubránila, musela by mít pořádné štěstí, a to nakonec neměla, i když to dopadlo až na penalty. Byly to hrozné nervy, víc snad prožívám jen když Lazio, kterému fandím, hraje římské derby s AS.

Jako na útočníka na vás určitě udělal dojem i gól českého kanonýra Patrika Schicka. Vstřelil jste někdy podobný?
Asi myslíte trefu z půlky, co dal proti Skotsku. To jsem teda koukal, byl to nejhezčí gól celého Eura. Já jsem žádný takový ještě nedal. Mám smůlu, že v zápasech, kdy jsem to chtěl zkusit, tak byli vždycky brankáři hodně zalezlí. Když na půlce přebírám míč, často koukám, kde brankář stojí. Doufám, že jednou mi tu šanci některý dá a třeba to tam spadne. (směje se)



Související články