Foto: Pavel Jiřík st.
ČAFC si vyzkouší druhou skupinu I. A třídy, chce se poprat o postup do přeboru

ČAFC si vyzkouší druhou skupinu I. A třídy, chce se poprat o postup do přeboru

Měli mít za sebou zápas s přeborovou Hostivaří, jenže místo toho se povídání s trenérem ČAFC Pavlem Novotným stočilo úplně jiným směrem. Proč v sobotu před polednem místo přípravného utkání tým jen trénoval? „Viděli jsme los Sláva Cupu, který nás čeká za týden v Dobrovízi, a tam hrajeme první zápas právě s Hostivaří, tak jsme se s trenérem Procházkou dohodli, že ten sobotní duel zrušíme,“ vykládá trenér účastníka I. A třídy.

Čekal jsem, že se odpíchneme od toho, co vám ukázala první příprava. Tak musíme začít jinak. Jak se povedl trénink?
Bylo nás čtrnáct. Bohužel, i když kluci od dubna věděli, kdy budeme začínat, stejně někteří vzkázali, že přijedou později. V dnešní době je trenér v tomhle směru bezmocný, dva hráči dokonce ještě chtějí na dovolenou odjet. Projevilo se i to, že kluci byli zvyklí, že soutěž začne až v polovině srpna, jenže ono se začíná o čtrnáct dní dříve.

To není dobrý signál. Jaké to bylo, když covidová pauza skončila?
Tam jsme začali fantasticky. Trénovalo nás třeba pětadvacet, ale postupně počet klesal. Končili jsme poslední zápas ve třinácti lidech. Hráči prostě nejsou, ubývají. Přitom u nás májí kluci dobré tréninkové podmínky a myslím, že si nemohou stěžovat ani jinak.

Tak třeba teď začínáte na menším počtu hráčů a na sezonu vás bude hodně. To byste asi bral, že?
Počítáme s tím, že by nás mělo být dost. Samozřejmě bychom chtěli nějaké hráče ale udělat, protože nám dost lidí skončilo. Chrobák je v Průhonicích, Jerie to šel zkusit do Dukly Jižní Město, pryč je i Fitzel. Zamířil do Štěrbohol, věděli jsme o tom dlouho. Mašlej z rodinných důvodů omezil tréninky a bude pomáhat spíše béčku. A mimo hru je Chvátal.

To je na pováženou, když řekne dost takový srdcař...
On šel teď v přípravě několikrát sám na bránu, ale neskončilo to gólem, tak po zápase sedl do auta a řekl, že už to prostě dál nejde.

Na něj se asi nemůžete zlobit, pro ČAFC odváděl skvělé služby.
Já se ale nezlobím ani na jednoho z těch kluků. Oni mají rodiny, děti, svoje práce. V Čafce je třeba řešit generační problém, kluci tu byli deset let. A navíc po té covidové pauze je těžké to všechno kousat. Ale věřím, že nás bude kolem dvaceti, určitě chceme zabojovat o postup.

Pro nejbližší ročník jste se přesunuli do B skupiny I. A třídy. Berete to jako výhodu?
Kývli jsme. Já jako trenér jsem byl v tomhle směru neutrální. Máme ve skupině Slivenec, který má velké ambice, jsou tam tři béčka, od nich nikdy nevíte, v jakém přijedou složení. Máme tam Zbraslav, Řeporyje, kde si klidně koupí posilu se zkušenostmi z bundesligy, dobře spolupracují s radnicí.

Na druhou stranu jste ale unikli Tempu, které by mělo suverénním aspirantem na postup. To se vám muselo ulevit, ne?
Tempo je dlouhodobě dobře trénované, když se nestane něco fatálního, mělo by projet soutěží stylem start - cíl. To je ohromný favorit. V té skupině je ještě Uhříněves, Vršovicím dorůstá generace mladých hráčů, navíc se tam vrátil zkušený funkcionář Jarda Bellada, jsou tam Spoje plné exligových hráčů. V každé skupině je řada silných soupeřů, to si nevyberete.

Říkáte, že budete mít dvacet hráčů, ale čekám, že ohlásíte i nějaké posily. Už je ČAFC má?
Máme dva, tři lidi rozjednané. Ale jména říkat nebudu, když to není hotové.

Mluvilo se třeba o zkušeném Pyškovi, jenže ten dal přednost Zličínu, i když ani tam není jasné, zda to dopadne...
S Pyškem jsme se bavili a on nám férově řekl, že má lepší nabídku od Zličína. Známe se, řekl nám to, jednání bylo fér. To se nedá nic dělat, když mu někdo nabídne lepší podmínky, nic s tím nenaděláte.

Prý ta nabídka měla divizní parametry.
Co jsem zaslechl, tak i třetiligové. Ale obecně se potvrzuje, že to bude s hráči složitější a složitější. Stačí se podívat, že přebor dorostu se hraje v šestnácti týmech, ale I. A třída už v jedenácti. Absolutně nechápu, kam ti hráči mizí. Nevím, jestli se ti kluci na fotbal prostě vykašlou, nebo se jim nechce trénovat. Asi ti kluci neunesou přechod do dospělého fotbalu, klidně vám řeknou, budu u vás, ale budu chodit jen na zápasy. Jenže takhle to fungovat nemůže, tedy alespoň pod mým vedením.

Vidíte, a to vás trenér Zličína Vašut uváděl jako vzor, když říkal, že máte v hledáčku sto hráčů a stačí vám jen zavolat a máte posilu.
Hodně hráčů znám, jenže když dojde na finální jednání, tak zjistíte, že udělat můžete jen pár z nich. Proto jsme teď oslovili tři útočníky, čtyři stopery nebo obránce. Taky nám brankář Štěpánek řekl, že musí na operaci se štítnou žlázou a na první kola nebude k dispozici. Tady nějaká řešení máme, je tu zkušený Drahorád, ten má 150 startů v přeboru.

Je otázkou, zda třeba při potřebě posil nepřitlačí na pilu nějaký sponzor. Ono je to asi i v tomto směru po covidové pauze složitější, co?
Přesně tak. My také pořád jednáme. Už takhle, když se dvě sezony nedohrálo, je to průšvih. A kdyby se to stalo ještě jednou, to už by byl... Všichni si přejeme jedinou věc, aby se soutěž tentokrát dohrála. Ale když vidím, kolik lidí vyjelo do Chorvatska, tak mám trochu obavu, co přijde na podzim.

Na druhou stranu pořád máte v týmu srdcaře jako je Machurka.
To je stará škola, ten ví, kdy se začíná, přinese si vyprané věci, je nachystaný, je to lídr týmu. Věřím, že nakonec na soutěž budeme připravení dobře a popereme se o přebor. ČAFC je klub s tradicí, čekáme na to, že se do přeboru vrátí. Uděláme pro postup maximum a uvidíme, jak to dopadne. Pro nás je to priorita.