Foto: Pavel Jiřík st.
Les, tartan a porážka se Zápy. Trenér Admiry Peřina přidává plyn a řeší stopera

Les, tartan a porážka se Zápy. Trenér Admiry Peřina přidává plyn a řeší stopera

Fotbalová Admira už zase jede. V sobotu dopoledne odstartovala druhý poločas přípravy na nový ročník ČFL. V úvodním přípravném zápase prohrál tým kouče Františka Peřiny se Zápy 3:4. „Byl to výborný zápas se silným soupeřem, hrálo se nahoru dolů,“ těšilo kouče. „Udělali jsme bohužel vzadu strašidelné chyby,“ dodal.

První fázi přípravy jste končili výhrou nad Újezdem Praha 4 (4:0), kdy jste trochu žehral na zahazování šancí. Teď to bylo zjevně jiné a díry měla defenziva.
Byl jsem překvapený, jakou měly Zápy kvalitu, odešli jim tři hráči základní sestavy a fakt to byl skvělý zápas. Myslím, že náš výkon ovlivnilo to, že jsme šli do utkání prakticky po třech dnech v lese a na tartanu.

Takže jste cítil, že je třeba zapracovat více na kondici a tohle byla daň drsnému režimu?
Když jste zmínil zápas s Újezdem Praha 4, tak tam proti nám stál soupeř jiné síly. Teď jsme udělali chyby vzadu, které bychom neměli dělat, ale dá se to částečně omluvit tím programem. Dokonce bych řekl, že jsem to čekal i horší. A nedostatky tam byly i směrem dopředu, šli jsme třikrát sami na bránu a nedali jsme.

Určitě jste nehráli kompletní, v létě trenéři míchají sestavou, zkouší hráče. Chyběly nějaké opory?
Nehráli Zahálka, Záruba, Kurek a Herc. Šanci dostali Mráz z dorostu, jeden hráč, co jsme ho zkoušeli z Trnavy, a taky Jáchym Trajhan, co je u nás v přípravě z Tempa. Takže sestava byla promíchaná. Ale to není omluva a já chci mít v kádru osmnáct lidí, kteří musejí být schopní kvalitativně zastoupit hráče, který ze sestavy z nějakého důvodu vypadne.

Tři dny hráči tvrdě makali, neviděli míč. Je to určitým způsobem pořád dopad covidové pauzy, která narušila poslední dva ročníky ČFL?
Měli jsme kvůli covidu hodně specifický program. Od chvíle, co to situace dovolila, jsme chtěli co nejvíce hrát, ale cítil jsem, že zapracovat musíme i na kondici. Do soutěže vlastně zbývají tři týdny, to je dost šibeniční, musíme na tom ještě zapracovat.

Jaké změny v kádru tedy momentálně máte?
Měli jsme teď po prvním přípravném bloku devět dní volno. Pořád je bohužel na marodce Čížek, tam není jasné, kdy bude v pořádku, protože to by byl zásah na pozici stopera. Máme na tohle místo Horáka a Vence, který se k nám jako odchovanec Admiry přes Přepeře vrátil. Myslel jsem si, že je tohle místo vyřešené a teď je tu problém. Šanci jsme dali mladým klukům z dorostu a béčka, nějak se to vyselektovalo a obrovský potenciál vidíme v Mrázovi. Připravuje se s námi Dreschner a také se vrátil do hry Pavlata. Na zkoušce je ještě Michal Čermák z Pardubic a Jáchym Trajhan z Tempa.

Kolem Trajhana bylo velké haló. Laso dostal prakticky po zápase Tempa s béčkem Admiry. Šel jste se na něj cíleně podívat?
Musím říct, že přesně tohle jméno jsem neznal. S Martinem Dostálem (trenér Peřina je jeho tchánem) jsme se pochopitelně bavili a vím, že Tempo pracuje skvěle a má šikovné kluky. Ani jsem nevěděl, že v tom zápase dal Jáchym nakonec hattrick, to jsem se dozvěděl až z vašeho článku. Ale musím říct, že když jsem Jáchyma viděl, tak po pěti minutách jsem věděl, že v tom hráči něco je, kondičně byl na tom skvěle, studuje FTVS, chce se posunout herně i kvalitativně.

Zatím je v Admiře pořád na zkoušce, že?
Ano. Je na něm vidět, že je dobře připravený. V tomhle směru klobouk dolů před Tempem. Někdy k nám přijdou na testy hráči ve strašlivé kondici, tady ale nebyl nejmenší problém, právě naopak. Samozřejmě není nic hotového, ale dovolím si říct, že kdyby tenhle kluk měl hrát jen I. A třídu, bylo by to, omlouvám se za ten výraz, házení perel sviním.

Už se vám někdy stalo, že jste přišel na zápas a řekl si, toho hráče bych chtěl?
Není to obvyklé, že se taková věc stane. Tady to ale přišlo. Už se mi to i v minulosti stalo. Poprvé to ovšem bylo tak, že jsem toho daného hráče měl za pár dní v kabině v týmu. Cítím z něj touhu fotbalově se posouvat.

To by jistě přestup do Admiry zajišťoval, jenže určitě také bude chtít hrát...
Četl jsem rozhovory s trenéry Tempa. Mluvili tam o tom, že by nebylo pro Jáchyma dobré, kdyby skončil jako třináctý, čtrnáctý hráč, že potřebuje nastupovat. Za sebe říkám, že u mě to není o tom, kdo je třináctý, čtrnáctý. Jen v prvním kole prostě může nastoupit jedenáct hráčů a všichni si mohou být jistí, že šance přijde. Třeba i vinou zásahů do týmů kvůli zraněním. Je skoro tutové, že se tým promění. Vysvětloval jsem mu, co a jak. On šanci dostane, zaslouží si jí. Znovu říkám, klobouk dolů před Tempem, jak přišel připravený.

V sestavě naopak chybí zkušený Majer, který ukončil hráčskou kariéru. Jak moc bude chybět?
Po zápase s Újezdem Praha 4 byla rozlučka. On ale v Admiře zůstává jako trenér mládeže, byl to duch naší kabiny, věřím, že s námi bude i dál. A pokud bychom se ocitli v nějaké nouzi, třeba bychom i jeho služeb využili. I když to spíš skončí tak, že ho pustíme jako hráče za jeho kamarády.

Přípravu jste začali s třetiligovým konkurentem ze Záp, čekají vás i další zajímaví soupeři?
Ve středu hrajeme s Kladnem, pak jsme si měli zahrát s druholigovým Ústím. To ale nakonec dalo přednost zápasu v Německu, což mě mrzí. O ten zápas jsem hodně stál. Připadá tam jako alternativní soupeř divizní Štětí, se kterým mělo hrát béčko, nebo ještě něco dojednáme. Generálka na soutěž bude 25. července s Chlumcem. Je tam ještě jedna středa, kde bychom mohli hrát, uvidíme, zda tam nějakého adekvátního soupeře seženeme.

Cítíte na týmu nažhavení, nebo probleskuje i opatrnost, když se poslední dvě sezony nedohrály?
Když se podíváme na kalendář soutěžních zápasů za poslední rok a půl, tak je to tristní. Bylo tam osm soutěžních zápasů, tak je jasné, že jsou kluci nadržení. Makáme, věřím, že kondičně budeme připravení dobře, na tom já si zakládám, a herně se za ty tři týdny připravíme také dobře. A co bude v sezoně, to se uvidí. Snad se proočkovanost zvýší a dopady covidu se povede udržet v nějakých mezích. Všichni si moc přejeme, aby se normálně hrálo.