Sparta ruší kategorii U6, spolupracovat bude nově s Admirou či Modřany. Partnerských klubů je už sedm
02.07.2021

Sparta ruší kategorii U6, spolupracovat bude nově s Admirou či Modřany. Partnerských klubů je už sedm

Fotbalová Sparta v rámci strahovské mládežnické akademie ruší doposud nejmladší kategorii U6. Místo ní Letenští rozšiřují svou síť partnerských klubů, kde budou nejmenší fotbalové talenty vychovávat. Bude jich dohromady již sedm: dlouhodobě Sparta spolupracuje s Motorletem a Tempem, nyní k přibývají Admira, Loko Vltavín, Zličín, Modřany a Dolní Břežany.

„Právě tam mohou mladí fotbalisté docházet. Výhodou je to, že to budou mít blíž ze svých škol a školek, zároveň budou pod dohledem sparťanských trenérů,“ okomentoval nedávno projekt na internetových stránkách Sparty Jaroslav Vavříček, šéftrenér přípravkových kategorií v letenském klubu a jeden z autorů této myšlenky. „Bayern Mnichov dokonce v nejbližších letech plánuje revolučně začínat až od kategorie U11. Na tak razantní změnu ale zatím v České republice nejsme připraveni,“ konstatoval Vavříček.

Přiznává, že jde v českých poměrech o unikátní projekt, ve světě ale jde o vyzkoušenou a běžnou praxi. Navíc má Sparta už i své zkušenosti, když v roce 2019 zrušili Letenští kategorii U5. Nahradila je síť kroužků Sparťanské fotbalové školičky ve více než padesáti pražských školkách. Teď prý přichází další logický krok.

„Tím je zrušení kategorie U6, respektive její rozptýlení právě do partnerských klubů. Chceme děti nechat fotbalově rozvíjet v jejich přirozeném sociálním prostředí, tam kde vyrůstají, kde mají kamarády. A kde to samozřejmě mají nejblíž ze školky a ze školy, aby to pro rodiče nebylo tak časově náročné,“ prozradil Vavříček s tím, že Sparta vidí v tomto kroku velké plus, protože se výrazně zvýší počet dětí, které budou mít Letenští „pod kontrolou.“

Zároveň tím pomůže Sparta partnerským klubům s výchovou hráčů. Letenští dlouhodobě spolupracují s jinonickým Motorletem a na Lhotce s Tempem. Nově se k nim přidává Admira. „To jsou pro nás kluby, kde spolupracujeme na úrovni od nejmenších dětí, přes žákovské a případně i dorostenecké kategorie. Mají pro nás strategickou polohu, velkou tradici a dlouhodobě kvalitně pracují s mládeží,“ říká Vavříček.

„Vnímáme to jako plus, když bude do naší školičky pravidelně chodit trenér ze Sparty. Snažíme se ve všech směrech zlepšovat podmínky,“ poznamenal Jan Dobrý, sekretář klubu z Kobylis. „A taky je to šance pro naše trenéry mládeže, kteří si mohou dohodnout stáž ve Spartě a jít se podívat na trénink mládeže tam,“ dodal.

Další kluby, které budou se Spartou úzce spolupracovat, byly nově osloveny. Jde o Modřany, Dolní Břežany, Zličín a Loko Vltavín. „Chceme jim také trenérsky pomoci, vnímáme totiž, že největší problém pro tyto menší kluby je nedostatek trenérů. Celkově jsou pak strategicky rozmístěné tak, aby to děti ze všech stran Prahy měly do některého z nich blízko a zároveň spádově navazují na mateřské školky, ve kterých probíhají naše kroužky,“ doplnil Vavříček.

V Modřanech si zmíněný krok nemohou vynachválit. Klub dlouhodobě spolupracuje s Tempem, které má pro změnu vazby na letenský klub. A teď došlo k propojení i s Modřany. „Je to pro nás kompletně plus, pro celý klub,“ neskrýval spokojenost Tomáš Vodrážka, místopředseda SK Modřany. Tvrdí, že se díky projektu povede udržet mládež u sportu, a to je v těžké době, kdy řadu aktivit brzdil koronavirus, to nejdůležitější. „My jsme takové fotbalové podhoubí Tempa, spolupracujeme. Když se někdo nechytí tam, a že to Tempo s mládeží dělá vážně dobře, může v dané chvíli přejít malý fotbalista k nám. Plusem je, že zůstane u sportu, a když výkony půjde nahoru, zase dostane šanci se tam vrátit. A podobně to bude fungovat i se Spartou,“ konstatoval Vodrážka.

Ten vidí i další pozitiva. „Je to plus pro rodiče z naší oblasti, že nebudou muset hned jezdit na Strahov, samozřejmě v pozdějším věku už hráč do Sparty přejde. Vnímáme tuhle spolupráci tak, že nás posune celkově jako klub. Bude to plus i pro trenéry, kteří si s tím sparťanským mohou vyměňovat poznatky a myšlenky,“ dodal Vodrážka s tím, že na úrovni s Tempem vše funguje na jedničku a podobně by to mělo být i v projektu se Spartou.

Na Letné jsou přesvědčeni, že vydělat na zmíněném počinu by mohl do budoucna celý český fotbal. „Samozřejmě z toho pro nás, pro celý fotbal, může plynout benefit v tom, že vychováme víc kvalitních mladých fotbalistů, nebo jim jen pomůžeme získat do budoucna vztah k pravidelným sportovním aktivitám,“ dodal s optimismem šéftrenér přípravkových kategorií ve Spartě Vavříček.