Foto: Pavel Jiřík st.
Tempo si smlslo na třech přeborových soupeřích. Plán má jasný: postup

Tempo si smlslo na třech přeborových soupeřích. Plán má jasný: postup

Tempo válí. Tým ze Lhotky působí v I. A třídě, ale už delší dobu spřádá plány na návrat do Pražská teplárenská přeboru. Šance mu dvakrát v řadě zhatil koronavirus, protože se sezona nedohrála. Tým trenéra Petra Vanka ale trpělivě trénuje, herně se posouvá a v přípravě poráží jednoho přeborového soupeře za druhým - jako naposledy 3:0 Přední Kopaninu. „Byl to hodně kvalitní soupeř, odehráli jsme dobrý zápas,“ těší asistenta Filipa Šmídka.

V přípravě jste porazili Vyšehrad B, Admiru B, naposledy i Přední Kopaninu. Nebojíte se, že když se vám takhle daří v přípravě, že to bude v sezoně I. A třídy jinak?
Vím, co se říká, že když se daří v přípravě, tak že to nemusí jít v soutěží. Ale toho my se nebojíme. My jsme tak trochu i očekávali, že se nám bude dařit. Máme mladý a kvalitní tým, který se snažíme učit hrát nějakým stylem, cpeme ho do kluků a výsledky jsou vidět. Pro nás bude hlavní udržet pokoru.

Čekal jste, že bude tým úspěšný proti soupeřům z přeboru?
Chtějí s námi hrát otevřený fotbal, když přijde soutěž, budeme asi muset dobývat. Soupeři zvolí taktiku, kdy budou zavření v obranném bloku. Víme, že máme mladý tým, někdy řešíme ne úplně ideálně předfinální fázi akcí, takže to může v soutěži vypadat jinak a můžeme to mít složitější. Proto mluvím o nutnosti pokory a respektu.

Takže máte v přípravě i soupeře, který proti vám zavře obranu a vy si ten styl, co vás nejspíš čeká, vyzkoušíte?
To nejde. V přípravných zápasech s vámi každý bude hrát otevřeně, to až mistráky budou vypadat jinak. Že bychom si na tohle domlouvali nějaký speciální zápas, to ne. Možná bychom mohli využít naše béčko, nebo devatenáctku, ale jinak nic v tomhle směru neplánujeme.

Když to vezmeme postupně. Béčku Vyšehradu jste nasázeli pět gólů, myslíte, že vás právě tenhle výsledek tak nakopl, že je příprava jednou velkou vítěznou jízdou Tempa?
Byl to první zápas po půl roce, bylo to takové rozhárané. Nemělo to kvalitu. Po deseti minutách jsme mohli vyhrávat 5:2. To, co jsme nedali, bylo neuvěřitelné, třikrát jsme netrefili prázdnou bránu. Soupeř nakonec odpadl fyzicky a mohlo to skončit třeba 17:5.

Aha, takže o spokojenosti moc nemůže být řeč. Ale čtyři góly jste dali i Admiře B, která vedla Pražská teplárenská přebor. Bylo to jiné?
Tohle byl soupeř, který měl ve hře systém. Skóre se přelévalo, byly šance, nakonec jsme vyhráli 4:3 a kluky jsme mohli za výkon pochválit.

A co teď na Přední Kopanině? Výhra 3:0 vypadá jednoznačně...
Přední Kopanina nás překvapila. Nastoupila s mladými kluky, možná i proto nedala nějaké své šance. Být tam jejich kanonýr Urban, asi bychom to s nulou neodehráli. Po zápase jsme byli moc spokojení, soupeř chtěl hrát fotbal, bylo to fyzicky náročné. Tahle výhra nás moc těší.

Uznáváte kvality soupeřů, jenže všechny zápasy Tempo vyhrálo a v nové sezoně bude jednoznačným favoritem na postup do přeboru. S tím asi počítáte, že?
Kdo by netoužil soutěž vyhrát a postoupit? Máme mladé hráče, kteří se chtějí posunout výš, navíc máme kvalitní mládež ve druhé lize. Když se pak třeba kluci, co máme ve Spartě, Slavii, nebo Bohemce, chtějí vrátit, tak se jim do I. A třídy moc nechce. I proto je pro nás přebor cílem.

Cítím, že vás hodně mrzí, že se nedohrála soutěž alespoň k potřebnému počtu zápasů, kdy by se dalo postupovat...
Přesně tak, z pohledu Tempa je to škoda. V té první sezoně, co se nedohrála, jsme byli třetí, tam nevím, zda by to dopadlo. Ale v té uplynulé jsme to měli rozehrané na postup. Nedá se nic dělat. Snad se to povede v sezoně následující. Plán máme takový, že bychom chtěli časem posunout tým až do divize. Plány jsou jedna věc, uvidíme, jaká bude realita. Pražská teplárenská přebor je kvalitní soutěž a ani tam ještě nejsme. Takže pracujeme s pokorou a prvním cílem je přebor.

Důležité bude také to, zda udržíte opory. Třeba Jáchym Trajhan dostal poté, co vstřelil hattrick Admiře B, okamžitě laso do jejího třetiligového áčka. Udržíte ho?
Jáchym je chytrý kluk. Ten zápas mu vyšel, bylo vidět, že je o level jinde, výš. Oslovil ho trenér Admiry pan Peřina a teď je jasné, že s Admirou půjde do přípravy. Byl už dřív na zkoušce v béčku Dukly. Jsme domluvení, že to tam zkusí a uvidíme. On je hráčem, který si dá říct, vnímá rady, které dostává. Nejsem z těch, kdo by mu posun výš nepřál. Na druhou stranu potřebuje hrát, takže kdyby měl být někde třeba třináctým, čtrnáctým hráčem... Uvidíme, jak to dopadne. On toho dělá pro Tempo hodně, trénuje tady, posun výš bychom mu přáli.

Takových nabídek ale může přijít víc, také pro další hráče. Udržíte je?
Máme šikovné mladé kluky, určitě je tam ještě jeden hráč, který má momentálně ambice na vyšší soutěž. Tam to ale ještě není tak žhavé. Každopádně si teď užijeme ještě ve středu fotbálek, pak si dáme týden volno a rozjedeme přípravu na další sezonu. Snad už se dohraje. Trénovat pak budeme třikrát v týdnu a zahrajeme si zápasy proti Zličínu, Slivenci a Podolí. To už bude zpátky i hlavní trenér Vanko, který je teď na svatební cestě. (Trenér Petr Vanko se z rozhovoru omluvil. „Mám osobní a pracovní povinnosti, k týmu se naplno připojím až v červenci. Osobní důvody jsou svatba a svatební cesta. Určitě bych ale rád pochválil super práci Petra Havlíčka a Filipa Šmídka. A taky vedoucího týmu Jana Chytila. Šlape to jako hodinky.“)