Další Mertův návrat do zličínského dresu: po 21 měsících s pravým kolenem č. 5

Další Mertův návrat do zličínského dresu: po 21 měsících s pravým kolenem č. 5

Trenér Zličína Miroslav Vašut v nedávném rozhovoru pro náš web řekl: „Moc bych si přál, aby si za nás ještě někdy zahrál Ivan Merta. Když ho vidím na tréninku, to je fotbalista, tam vůbec do ničeho nemusím jako trenér vstupovat. Držela se jej zranění, teď nohy drží a chodí na tréninky, je to super hráč.” V sobotu, v přípravném zápase proti Berounu, se mu přání splnilo. Merta po 21 měsících zase hrál za Zličín.

Naposledy jste k zápasu nastoupil 21. září 2019 doma proti rezervě Viktorie Žižkov, jedním gólem přispěl k výhře 3:0. V dalších dvou kolech už jste nehrál, pak byla soutěž přerušena. V nedohraném ročníku 2020/2021 jste nenastoupil. Celkově máte za sebou pauzu 21 měsíců. Co se v nich odehrálo?
Těžko se dá vše takto pár větami shrnout, nicméně na podzim 2019 jsem podstoupil další replastiku, takže to nyní již budu zkoušet s pravým kolenem č. 5.
Operace byla úspěšná a noha se rychle hojila, pak však přišla pandemie. Jestli jsem na covidové situaci mohl najít něco pozitivního, tak to, že jsem alespoň měl pocit, že o nic kvůli zranění nepřicházím. Věděl jsem, že se budu chtít znovu vrátit, nicméně až když budu stoprocentně fit. Ostatně s návraty po zraněních mám celkem slušnou zkušenost. S lockdowny, bez fotbalu a jiných sportů a dodnes trvajícím home officem bylo najednou více volného času. Rozhodl jsem se tak pokračovat v doktorském studiu na Jaderné fakultě. S manželkou jsme se také přestěhovali pryč ze Zličína. Ale jen kousek za něj, Zličín tak stále zůstává mým druhým domovem.

Nakonec je to asi paradoxní, ale dá se říct, že vám covidová pauza pomohla k návratu na fotbalový trávník?
První vlna mi jednoznačně pomohla návrat příliš neuspěchat. Na druhou stranu v době, kdy bylo třeba na sobě makat, se dalo sportovat jen omezeně a pouze individuálně. Potvrdilo se, tedy alespoň pro mě, že kolektivní sport se nedá nahradit. Nenašel jsem tu správnou motivaci, a také mi chyběl pravidelný režim. Ze začátku jsem přemýšlel, jestli to ještě zkusit, či pověsit kopačky na hřebík. Fotbal mi ale chyběl, a také za rok nebo dva to bude 30 let, co za Zličín hraju. I to mě přesvědčilo to do těch „kulatin” dotáhnout.

Vraťme se k zápasu s Berounem. Dvacet odehraných minut, zahozená šance a dvě asistence. Jak hodnotíte svůj návrat do zličínského dresu?
Tenhle zápas byl o tom zkusit si, jestli to půjde. Byli jsme s trenérem domluvení, že naskočím jen na chvíli a nepůjdu do soubojů naplno. Hrálo se v úmorném horku, tak ke konci už na soupeřích byla znát únava, což pro mě bylo ideální. Je to skvělý pocit, mít opět na sobě zličínský dres a naskočit do zápasu.

Teď si pár dnů odfrknete a hned šup do přípravy na nový ročník Pražská teplárenská přeboru. Po tak dlouhé pauze se asi těšíte, že?
Popravdě, já si nemám moc od čeho odfrkovat. Mám za sebou jen pár tréninků, navíc polovinu z nich jako gólman, protože jsem se necítil v kondici. Těším se na tréninkové fotbálky a především zápasy. Běhaní a fyzickou přípravu beru jako nutné zlo. Celkem už znám svoje tělo, vím, co si můžu dovolit, co zvládnu, a co ne. Do mistrovských utkání nezbývá zase tolik času a upřímně si nemyslím, že hned v prvních zápasech budu plně připraven a v kondici. Po tak dlouhé pauze mám však o to větší motivaci se do ní dostat.

Dokážete odhadnout, jak bude soutěž po dvou nedokončených ročnících vypadat?
První kola budou výsledkově nevyzpytatelná a covidová pauza bude na rychlosti i kvalitě hry znát. To se však začne v průběhu zlepšovat a k vidění tak bude zase ten starý dobrý přebor. Hlavním předpokladem, a také přáním nás všech, ale je, že se soutěž už nebude muset přerušovat.

A co ambice Zličína?
Zůstáváme nohama na zemi, cílem bude udržet soutěž, hrát slušný fotbal, který bude bavit nás i diváky. A celkově mít z fotbalu radost. Dle mého názoru máme hodně kvalitních starších i mladších hráčů, jde jen o to trénovat v obstojném počtu, nabrat fyzickou kondici a získat herní praxi a zdravé sebevědomí.



Související články