Foto: Pavel Jiřík st.
Belladovo derby vyhrál syn Václav. Ač nechtěl nastoupit, Vršovicím dal dva góly a zařídil i penaltu

Belladovo derby vyhrál syn Václav. Ač nechtěl nastoupit, Vršovicím dal dva góly a zařídil i penaltu

Výhra, která chutná sladce. Fotbalisté Zlíchova zvítězili po divoké přestřelce na hřišti Unionu Vršovice 5:4 a trenér Václav Bellada měl po vítězství dvojnásobnou radost. Utkání totiž pro něj bylo jako derby, v roli sportovního manažera poražených totiž působí jeho otec Jaroslav. Dal dva góly, přihrávkou zařídil rozhodující penaltu, a to všechno ve chvíli, kdy vůbec nechtěl nastoupit. „Vážně to bylo nechtěné, neměl jsem hrát,“ dušuje se Bellada mladší.

Zápas jste tedy začínal v civilu jako trenér?
Přesně tak. Do zápasu nastoupím vždycky jen ve chvíli, kdy nastane nějaký problém. Normálně jsem byl v civilu a nepočítal s tím, že budu hrát. V 10. minutě nám ale odstoupil jeden hráč, co se necítil po očkování, další dva museli střídat o poločase.

Rozmýšlel jste se dlouho?
Nebylo o čem. Bylo nás málo, už takhle šel hrát náhradní gólman do pole. Já zápas začínal nepřevlečený, ale měl jsem s sebou věci, tak jsem se v poločase převlékl a šel hrát.

Co na to říkal táta?
On si toho ze začátku ani nevšiml, že hraju. Dokonce vyprávěl mámě, že to je nefér, že jsem hrál pětadvacet minut a dal jsem jim gól.

Jak jste reagoval?
No, řekl jsem mu, že jsem hrál poločas a góly jsem dal dva. Je mi jasné, že stál daleko, na opačné straně hřiště, kecal tam, a asi ho ani nenapadlo, že nastoupím. To mě před zápasem taky ne. Až když se posunul do stínu blíž k budově, tak zjistil, že hraju.

Před zápasem mi říkal, že se o něco vsadíte, tak co jste vyhrál?
Sázka byla o basu Plzně, říkal, že když jsem nastoupil, tak je to nefér. (směje se) Vyhrál jsem, ale on dobře ví, že ji stejně vypijeme spolu. Navíc já jsem se celý druhý poločas na hřišti ploužil, dva góly přišly náhodou.

Tomu se mi nechce věřit, jak padly?
První byl průnik mezi stopery, dostal jsem míč a zakončil. A ten druhý gól byl po závaru. Já trefil míč takovým pakopem do protipohybu brankáře a ono to tam spadlo. Hned jsem chytil hlavu do dlaní, to bylo skoro na ostudu. Dá se říct, že jsem měl štěstí, že jsem byl ve správnou chvíli na správném místě.

To si od táty tedy asi vyslechnete, nebo tuhle trefu neviděl?
Tuhle už ano. Ptal se, jak jsem to trefil. Tak jsem odpovídal, že to byla náhoda. Byl to gól na 4:3 a my jsme pět minut po něm dostali podobnou branku...

Rozhodující gól padl tři minuty před koncem z penalty, v té jste měl také prsty, že?
Přihrával jsem klukovi, na kterého penalta byla. Sudí se dlouho rozmýšlel, jestli ji pískne (směje se), ale byla jasná. Nakonec to byl rozhodující moment.

Neříkal jste si, že ji půjdete kopnout a završíte hattrick?
Přemýšlel jsem o tom, ale už před zápasem jsem hodil do kabiny tekutou motivaci i nějaké občerstvení. Takže to stačilo. (směje se) Za hattrick bych ještě platit do kasy. A upřímně, po 42 minutách jsem toho měl docela plné kecky.

Na penaltu šel Schulz, střelec Nykl, který chodil v poslední době, vynechal. Proč?
Nykl mi v osm ráno zavolal, že nemůže na zápas. Na penaltu šel Ken, proměňuje pravidelně, ani si nepamatuji, kdy nějakou nedal. Jen si prostě jednou vzal míč Petr Nykl a od té doby si penalty nechával. Tak uvidíme, jak to bude dál, když teď proměnil zase Ken.

Dva góly a zařízená penalta, až by se chtělo říct, že jste si řekl o základní sestavu. Nebudou vás hráči hecovat, ať si s nimi kopnete častěji?
Fakt nastupuji, jen když je nás málo a vynutí si to situace. Já jsem k sobě velmi kritický, teď jsem druhou půlí herně protrápil. Bylo znát, že kluci mají v nohách měsíc a kus tréninku. Já už to radši koriguji z lavičky. Když jsem na hřišti, hodně věcí nevidím.

K Unionu Vršovice máte vztah, škádlil jste nějaké další kamarády, které v klubu máte?
Je pravda, že když jsem dal gól na 4:3, tak jsem na Michala Bareše s Tondou Šoporem ze srandy křikl, že to střídání se docela povedlo. Za chvíli Union vyrovnal a gól dal taky střídající hráč, tak mi to hned vrátili. (směje se)

Co na to říkal váš táta, když jste jeho Unionu dali pět gólů?
Myslím, že to bral sportovně a zase tolik mu to snad nevadilo...

Překvapilo vás, když se teď po pauze vrátil do vedení Unionu?
Byl hodně zatvrzelý, takže jsem si fakt myslel, že už se nevrátí a na fotbal bude chodit jen jako divák. Nebo když přišel a bylo třeba, aby si vzal pořadatelskou vestu, nebyl to problém. Vím, že kdyby nešlo o Union, tak by se nevrátil. Ani za mnou na Zlíchov by nešel. Ale já jsem mu říkal, že bez fotbalu nevydrží. Byl rozhodnutý, pak si ale odfrknul a všechno se změnilo. Kdyby ale v Unionu nebyly problémy, jaké jsou, tak by se asi nevrátil. Teď je zpátky, přišel pomoci, Union má v srdci, lidé ho respektují. Musí ty problémy překonat, mají super mládež, mladé kluky v áčku, myslím, že do budoucna, až se kluci vykopou, tak se dostanou zpátky do přeboru.

Pojďme ještě zpátky ke Zlíchovu. Dali jste pět gólů, a to vám chyběli klasičtí útočníci Nykl a Jun. Nykl se do sestavy vrátí, jak to vypadá s exligistou Junem?
Tomáš byl hodně v zahraničí, jeho dcera hraje tenis, takže jezdili po turnajích, jak to šlo. Zvykáme si na hru bez Tomáše, ale kdykoliv bude chtít, rádi ho u nás uvidíme, to platí.

Výhru nad Unionem oslavíte doma s tátou u basy piv. A co nějaká sláva přímo na Zlíchově?
Věřte mi, že to pivo s tátou mi bude chutnat náramně. A kdo by se chtěl přijít poveselit na Zlíchov, tak v sobotu 26. června děláme dětský sportovní den. Všechny fanoušky na něj zveme, zábava bude pro děti i dospělé. Taky budeme slavnostně otevírat umělou trávu, snažíme se dělat pokroky, i co se týče zázemí. Okolo areálu je i krásná příroda, všichni kdo přijdou, nebudou litovat a dobře se pobaví.



Fotografie

Související články