Foto: Jiří IPSER
Horňák se těší se sparťanskou rezervou do druhé ligy

Horňák se těší se sparťanskou rezervou do druhé ligy

Uplynulá sezona Fortuna České fotbalové ligy se sice nedohrála, ale stejně na jejím konci přišla velká radost v hlavním městě. Do druhé nejvyšší soutěže se totiž posunula rezerva Sparty. Svěřenci trenéra Michala Horňáka tak odehráli první letní přípravný zápas, kterým bylo derby s Duklou (0:2), v roli účastníka FNL. „Je to pro nás velký úspěch, chtěli jsme postoupit,“ konstatoval kouč Sparty B a bývalý reprezentační obránce Horňák.

Postup měl ale asi vypadat trochu jinak, že?
Samozřejmě. Sezona byla poznamenaná covidem, odehrálo se jen pár utkání, ale i tak jsme rádi, že máme tu možnost z prvního místa postoupit. Cítil jsem, že kluci svými výkony třetí ligu přerostli.

Je zde výhoda v tom, že nyní nebudete muset talenty pouštět tolik na hostování jinam?
Právě. Pro nejtalentovanější kluky z rezervy, které jsme jinak chtěli mít u nás, aby byla propojenost áčka s béčkem, tak museli kvůli vyšší soutěži chodit na hostování. Takhle budou moci zůstat u nás, mohou třeba chodit na tréninky s áčkem. Teď budeme mít nejlepší kluky dál u nás a propojenost s áčkem konečně bude fungovat.

Asi to bude také o sbírání zkušeností se silnějšími a zkušenějšími soupeři...
To jsme viděli i v přípravě proti Dukle, kdy jsme tam měli čtyři kluky, co hráli loni za dorost. Ten rozdíl byl obrovský, když proti nim nastoupili hráči z druhé ligy. I když vedli v dorostu první ligu, přechod do dospělého fotbalu je obrovský skok. V důrazu, v rychlosti i v mnoha dalších atributech. Tady proti Dukle si to vyzkoušeli a budou si to zkoušet dál. Zápas s Duklou byl pro ně velmi dobrou zkouškou.

Budete muset přivykat i novince, že se nemusí tolik vyhrávat. Zvládne tým pozici, na kterou nebyl zvyklý?
Sparťani jsou zvyklí od těch nejmenších kategorií vyhrávat. Teď to asi bude trochu jiné. Ale já jsem rád, dostanou se do jiné soutěžní dimenze, dostanou se do zápasů proti soupeřům, kteří byli v první lize, pro ně to bude obrovská škola a díky tomu zase poporostou.

Jaké představy máte o tom, kde by měla Sparta B hrát v tabulce?
Chceme, aby nastupovalo co nejvíce těch nejtalentovanějších kluků, abychom byli konkurenceschopní. Určitě nechceme hrát o udržení. Chceme minimálně střed tabulky, aby nám každý zápas přinášel zkušenosti, abychom se vrátili na vítěznou vlnu.

Výsledek asi nebyl proti Dukle tím hlavním. Přesto, první gól jste dostali z dorážky poté, co brankář zneškodnil velkou šanci. Druhý padl po standardce a centru. Která situace vás mrzí víc?
U prvního gólu jsme udělali chybu, kdy místo toho, abychom to vytlačili nahoru, tak tam zůstal jeden hráč a přes něj tam pak šel rychlý brejk. I když první šanci gólman chytil, tak na druhou už nestačil. Tam ale byla chyba v taktice. Druhý gól byl z nepohlídané standardky, a to je samozřejmě také chyba. Takhle bychom neměli dostávat góly.

Skladba soupeřů pro přípravu je plná známých jmen, takže příležitostí k oťukání formy před soutěží bude více než dost. Splňuje to vaše představy?
Soupeře máme výborné. Je tam béčko Norimberku, máme ligový Jablonec, Liberec, budou tam i naše třetiligové týmy. Máme to dobře namíchané.

Proti Dukle se jeden z vašich svěřenců pokusil napodobit Patrika Schicka. Fanoušci ocenili, že měl odvahu zkusit zakončení z dálky. Nabádal jste hráče, aby podobné kousky zkoušeli?
Byl to Okeke, který se asi paradoxně koukal na českou reprezentaci při utkání na EURO. Jsem za to rád. Bavili jsme se o tom, zda se na to dívali, aby si to vyhodnotili, že to bylo geniální zakončení. Myslím, že teď i gólmani, kteří hodně hrají, a ten trend je takový, tak si budou muset dávat na všechno větší pozor.

Mimochodem, vy jste před 25 lety sám na EURO úspěšně bojoval. Zastavili jste se až ve finále. Vzpomenete si u přenosů na váš šampionát?
Samozřejmě, že to člověku bleskne hlavou, když hrají hymny, vnímám tu atmosféru, tak si vzpomenu. Je to pěkný, ale je to pryč. Já si vybavuji i řadu konkrétních věcí z některých zápasů.

Jakou například?
Třeba jak jsem viděl Šmícův gól poslední. V televizi ho ukazují z boku a já jsem ho viděl zezadu. Takže vzpomínky se mi vracejí. Ale je to dávno, realita je jinde, teď jsem v jiné roli a jedeme dál. Nemá cenu se k tomu na dlouho vracet, ale vzpomínky jsou nádherné.

Věříte, že by současná reprezentace mohla na vaše senzační tažení navázat?
Zatím to vypadá velmi dobře. Ani v jednom z těch zápasů nebyli kluci horší. Skoty jsme přehrávali a proti Chorvatům si myslím, že to bylo podobné. Takže postup by nám neměl utéct, pak bude taky určitě záležet na tom, koho dostane nároďák dál. Jsme konkurenceschopní.

Posun do druhé ligy je důležitý i v tom, že vás nepostihne průšvih v podobě přerušené a nedohrané sezony. Vnímáte posun výš jako pozitivum i v tomhle směru?
Vzpomenu si na minulý rok v létě, kdy jsme začali přípravu a ze šesti týdnů jsme čtyři byli v izolaci. Jeli jsme do Břízek na soustředění a po prvním dnu nás kvůli nakaženému, který tam s námi ještě ani nebyl, stáhli zpátky a my jsme byli čtrnáct dní v karanténě. To byly paradoxy, které už nechceme zažít, takže i v tomhle směru je fajn, že jsme postoupili do druhé ligy, kde budeme hrát profesionální soutěž.