Foto: Pavel Jiřík st.
Zlíchov má i po pauze nabito, září střelec Nykl. Jak to bude s exligistou Junem?

Zlíchov má i po pauze nabito, září střelec Nykl. Jak to bude s exligistou Junem?

Nehráli zápas půl roku. Jednu jistotu ale fotbalový Zlíchov má: před koronavirovou pauzou, která předčasně ukončila minulou i tuto sezonu, stejně jako v současnosti, střílí góly Petr Nykl. Jednou se trefil proti FC Jílové (4:3) a dva góly dal i proti ČAFC (4:2). „Občas mi tam něco padne,“ směje se dvaatřicetiletý kanonýr a připomíná, že poslední dvě trefy byly z penalty.
Nejsem si jistý, ale na penalty jste vždycky nechodil, ne? Berete si nyní míč, protože patříte k nejzkušenějším hráčům v týmu?
Třeba před lety v Uhříněvsi jsem penalty kopal. Tady na Zlíchově je měl na starosti Keny Schulz. Jednou jsem se tam ale nacpal, dal gól, a tak chodím dál. Ono je ale jedno, kdo na tu penaltu jde, hlavně když to tam padá. A hlavně bude padat, až se budou zase hrát mistrovské zápasy o body.

Vypadá to, že jste úplně v pohodě. Bylo složitější udržovat se a rozjíždět po té pauze pro vás jako zkušenějšího hráče, nebo to měli složitější mladší hráči?
Těžko říct. Asi to bylo individuální. Já miluju jakýkoliv sport, ale bylo období, kdy nám nebylo přáno a nemohli jsme dělat nic. Když budu mluvit za sebe, tak jsem se opravdu těšil na to, až situace dovolí trénovat a hrát. A moje tělo taky. Ale musím přiznat, že přípravě jsem tedy moc nedal.

Co si pod tím mám představit?
No, určitě to nebylo tak, že bych třeba třikrát v týdnu chodil běhat. (směje se) Nedělal jsem skoro nic, občas jsem si zašel na brusle, ale to bylo tak všechno. Možná i kvůli tomu jsem se tak těšil, až se to rozjede. Samozřejmě mi taky chyběla parta z týmu. Když mi chyběl sport, tak jsem koukal na fotbal i další disciplíny v televizi, jsem sportovní nadšenec.

Tvrdíte, že jste nedělal skoro nic, všichni v týmu to asi takhle neměli. Sledoval jste třeba po očku, zda sdílejí nějaká data, kdo něco naběhal?
Pár kluků určitě běhat chodilo, ale že by se tím někdo na internetu nějak chlubil, to si nejsem jistý. Taky musím říct, že je na mě asi trochu ta pauza znát. Fyzička odchází, je to jiný, když vám bude třiatřicet, než když mi bylo osmnáct. Ale myslím, že tahle pauza se v nějakém směru dotkla všech. Na tohle nikdo nebyl zvyklý.

Zatím jste v přípravě hráli dvakrát, oba zápasy jste vyhráli. Co na to říkáte?
Že je to samozřejmě lepší, než kdybychom prohráli. Ale sportovně musím přiznat, že ta utkání byla vyrovnaná a my jsme měli jen trochu víc štěstí. Co jsem koukal, tak ČAFC bychom měli mít v další sezoně ve skupině. Mají šikovné kluky, takže nás čeká těžký soupeř.

Vám to tam každopádně padá, navíc hrajete celé zápasy, takže to nebude s tou vaší kondičkou tak zlé...
Co se týče ofenzivy, tak je dávno známé, že mě to pořád táhne víc dopředu. Trenér to dobře ví a já se góly snažím trenérovi tak nějak odvděčit, že to třeba není směrem dozadu ono. A taky už si během zápasu umím trochu odpočinout. Nehoním se za míčem ve sprintu, když vím, že ho nedostihnu.

Nemohl jste se dočkat, až se začne hrát. Brzy ale bude dovolená, těšíte se vůbec?
Jestli bude volno nějaké tři týdny, tak to už vydržíme. (směje se) Navíc pojedeme jako tým na Mácháč, tam tradičně tmelíme partu. Jsem rád, že se teď trénuje a hraje a budu ještě radši, až to bude o body v soutěži.

Ze všech stran slyším, jak trenéři žehrají na to, že se hráčům chce méně trénovat, nebo s fotbalem dokonce sekli. Jaká je situace na Zlíchově?
Hlásilo se nás na začátku docela dost a dál se scházíme ve vyšším počtu. Samozřejmě nebylo jasné, zda se na to v té divné době někdo nevykašle. Ale asi hraje roli, že jsme takový rodinný klub. Nehraje se tu za peníze, je to o partě.

Pokračuje v klubu exligista Tomáš Jun?
Jak Tomáš mohl chodit, tak na mistrovské zápasy přišel, takže věřím, že až se pak sezona rozjede, tak nám zase pomůže. V kontaktu spolu ale nejsme, jen je jasné, že když ho máme v týmu, je to velké plus. To jeho myšlení, to je paráda, je vidět, co má za sebou, je to super fotbalista. Dává mi krásné přihrávky, ale samozřejmě hledá i ostatní. (směje se) Teď Tomáš ještě nechodí, ale jinak jsme se na přáteláky všichni těšili. Hraje po zemi, kombinačně, žádné nakopávání. Taky všichni věříme, že se další sezona už dohraje do konce.

Všiml jsem si na klubovém webu, že Zlíchov zapracoval na úpravách areálu. Zapojili jste se i vy hráči?
Míváme brigády, jsme fakt rodinný klub, takže si děláme areál hezčí. Někdo seká, další řeže, jiný maluje. Máme novou šatnu, dělá se nová umělka. Zapojují se hráči áčka, béčka i holky.

A co nějaký vyložený nešika, který to umí nohama, ale rukama by se neuživil?
Každému najdeme práci, která mu jde. Vždycky se něco objeví. (směje se)

Máte v plánu posunout tým fotbalově výš?
Pokud vím, tak tyhle ambice tady nejsou. My si zahrajeme fotbal pro radost, nechceme hrát o záchranu, to je jasný, takže vyhrávat se musí. Ale po zápase si sedneme, dáme si pivo a je pohoda.


Fotografie