Foto: Jiří IPSER
Prague Raptors se ukážou v Evropě. Zahrají si proti soupeřům z Itálie, Německa a Španělska

Prague Raptors se ukážou v Evropě. Zahrají si proti soupeřům z Itálie, Německa a Španělska

Evropské poháry si v následující sezoně nezahrají v hlavním městě jen Slavia se Spartou. V bitvách se zahraničními rivaly se ukáže také tým Prague Raptors, který dostal šanci poměřit síly na turnaji Fénix Trophy. Ve skupině má soupeře z Itálie, Německa a Španělska. „Cílem turnaje je představit kluby z neprofesionálního fotbalu, kde působí celá řada talentovaných hráčů. Věříme, že pomůže přilákat pozornost dalších klubů, které se pak třeba budou více zabývat i myšlenkami, které veřejně propaguje náš klub,“ stojí v prohlášení Prague Raptors před Fénix Trophy.

Do turnaje zasáhnou neprofesionální týmy. Kromě zajímavého měření sil je hlavním cílem ukázat fanouškům krásu fotbalu a podpora myšlenky přátelství, která při fotbale vznikají. Název FENIX je složen z pěti počátečních písmen anglických slov, která vystihují podstatu toho, oč pořadatelům turnaje jde: friendly, european, non-professional, innovative, xenial - tedy přátelský, evropský, neprofesionální, inovativní a pohostinný.

Prague Raptors se ve skupině utkají s AS Lodigiani 1972 (Itálie), HFC Falke (Německo) a Cuenca-Mestallistes 1925 (Španělsko). Čeká je šest zápasů, tři na domácí půdě, tři venku. Hrát se bude od září 2021, a to ve všední dny, skupiny by měly být dohrány během května následujícího roku. Všech osm týmů (včetně čtyř z druhé skupiny) se pak utká při vyvrcholení turnaje v italském Rimini, kde budou na programu zápasy o konečné umístění a doprovodné akce. O turnaji i dění v klubu Prague Raptors web fotbalpraha.cz informoval vlastník klubu Daz Moss.

Co pro vás start na takovém turnaji znamená?
Je pro nás obrovskou ctí, že jsme byli pozváni k účasti na tak zajímavém turnaji spolu s kluby s velkou historií či inovativním přístupem.

Bylo pro vás překvapení, když vás pořadatelé oslovili?
Ze všech klubů jsme nejmladší a nejmenší. Proto je pro nás účast obrovskou příležitostí, jak poznat nové lidi, učit se od zkušenějších a navázat nová přátelství.

Je to poměrně neobvyklé, aby neprofesionální týmy takhle během sezony cestovaly k zápasům...
Celý koncept hostování a návštěv ostatních neprofesionálních klubů po Evropě je senzační a my se nemůžeme dočkat, až se s ostatními týmy potkáme. Doposud to bylo jen přes Zoom.

Takže budou součástí turnaje i nějaké mimosportovní aktivity?
Součástí projektu je i to, že domácí tým zorganizuje společnou večeři po zápase. Turnaj není jen o fotbale, ale i o vytvoření přátelských vztahů mezi zúčastněnými. Což je skvělá myšlenka.

Prý kluby dostaly od pořadatelů možnost, že mohly samotný turnaj dost ovlivnit. V jakém směru?
Zúčastněné kluby včetně nás se společně podílely na rozhodování o struktuře turnaje, jménu a ostatních detailech. Je úžasné, že můžeme spolupracovat s těmito skvělými lidmi na tomto projektu. Pro nový klub, jakým jsme my, je takový turnaj neuvěřitelnou příležitostí, jak se přiučit novým věcem, jak motivovat hráče k ještě větším výkonům a doufejme, že se díky turnaji také rozšíří řady našich fanoušků.

Co si od startu na turnaji slibujete?
Samozřejmě si uvědomujeme, že jsme turnajovým outsiderem a zápasy pro nás budou fotbalově velmi náročné. Ostatní týmy hrají třeba šestou až osmou nejvyšší soutěž ve svých zemích a podle mého názoru je většina týmů mnohem více zaběhlá než my. Na druhé straně si myslím, že náš tým je silnější každým dnem, a tak doufáme, že se nám podaří být důstojným soupeřem. Věřím, že odvedeme dobrou práci při reprezentaci českého fotbalu. Tuším, že v sezoně nastupujeme k menšímu počtu zápasů než naši soupeři. To třeba bude hrát v náš prospěch, až budeme mít turnajové zápasy FENIX Trophy uprostřed týdne.

Jak se povedlo týmům Raptors rozjet po dlouhé pauze?
Všechny naše týmy se celkem rychle přizpůsobily novému tréninkovému programu a všichni už pravidelně trénují. Samozřejmě máme pár jedinců, kteří budou muset přes léto zapracovat na kardiu, většina hráčů a hráček ale odvedla skvělou práci na fyzičce během lockdownu, a tak je to nyní spíše o zápasovém zatížení a souhře na hřišti.

Dozná hráčský kádr výraznějších změn?
Během tohoto léta bohužel přijdeme o několik našich hráčů především z řad studentů, kteří dokončují studium v České republice. Někteří jsou s námi od úplného začátku, a tak jejich odchod náš klub zasáhne, a to nejen fotbalově. V současnosti se proto poohlížíme po posilách a ve všech týmech už máme několik nových tváří.

Rozjela už se nějak partnerská spolupráce s Leedsem?
Kromě konverzací a plánování zatím nic nezačalo. Spojení s Leeds United College bude především prostřednictvím naší akademie. Kvůli COVID-19 jsme museli s akademií začínat opakovaně, konkrétně již třikrát.

V jakém stavu je tedy projekt v současné době?
Nyní jsme opět rozběhli tréninky a věříme, že se nám během léta a nadcházející sezony akademii podaří rozšířit a doufáme, že se v sezoně 2021/2022 budeme moci s akademií účastnit prvních přátelských utkaní.

Takže plánované setkání a návštěva expertů z Ostrovů dosud neproběhla?
Doufáme, že zástupci Leeds United College budou moci příští léto dorazit a pomoci nám s fotbalovým kempem, a tím také oficiálně zahájíme naši spolupráci, která v budoucnosti bude také zahrnovat vzdělávací návštěvy našich hráčů a trenérů v Anglii.


Účastníci Fenix Trophy

Brera Calcio (inovativní milánský tým) – Itálie
AS Lodigiani 1972 (tradiční římský tým) – Itálie
FC United of Manchester (největší klub ve vlastnictví fanoušků) – Anglie
AFCDWS (jediný historický rival Ajaxu v Amsterdamu) – Nizozemí
HFC Falke e.V. (klub sestavený fanoušky Hamburger SV) – Německo
AKS Zly (originální demokratický fotbalový experiment z Varšavy) – Polsko
Prague Raptors FC (futuristický multikulturní tým z Prahy) – Česká republika
Cuenca-Mestallistes 1925 (klub, kde se mísí tradice s hodnotami fotbalu ve Valencii) – Španělsko



Související články