Foto: Jiří IPSER
Radotín hledá vůdce. Kalibr jako Jiránek nepřijde, ale lídra k mladíkům chceme, říká kouč

Radotín hledá vůdce. Kalibr jako Jiránek nepřijde, ale lídra k mladíkům chceme, říká kouč

Nemohli se dočkat. Fotbalisté Radotína po koronavirové pauze jedou na plné obrátky. Do tréninku se svěřenci trenéra Jaroslava Loudy vrhli okamžitě, jakmile to situace dovolila. Za sebou mají už tři přípravné duely. V tom posledním dokázali držet krok s ambiciózní rezervou Admiry. „Prohráli jsme 1:2 a nebýt gólu v poslední sekundě, byli bychom úplně spokojení,“ říká kouč radotínského celku.

Vypadá to, že jste se v Radotíně nemohli fotbalu dočkat. Jak složitý byl rozjezd?
Snažíme se scházet dvakrát v týdnu, k tomu o víkendech hrát. Za sebou máme zápas proti Akademii Alexe Zbura, který jsme vyhráli 6:2. Oni snad chtějí teď zakládat i mužstvo dospělých. Pak jsme hráli s Lipenci 4:4, měli nějakou slávu, tak jsme si rádi přijeli zahrát, teď jsme odehráli slušný zápas s Admirou B, což byl opravdu kvalitní soupeř.

Zníte docela spokojeně, i když jste poprvé v přípravě prohráli...
Protože jsme nemohli nastoupit v přeborové sestavě a drželi jsme se soupeřem krok, uznal to i trenér Admiry B Gregor. Oni naopak hráli v přeborové síle. My jsme měli v sestavě tři hráče nad čtyřicet let. Ten zápas nakonec bohužel rozhodl hloupý gól v poslední vteřině, ani už se pak nerozehrávalo. Ale zápas ukázal, že to může jít i proti silným soupeřům, hráči plnili, co měli. S přístupem jsem byl spokojený. Kluky jsem po zápase pochválil, ale zase ne moc.

Mluvíte o třech hráčích nad čtyřicet let, kde bylo radotínské mládí?
Dorostenec přišel jeden, další dostali volno. Měli domluvenou nějakou akci mimo fotbal. Oni si odehráli svůj zápas, splnili, co měli. My máme v Radotíně třináct dorostenců, není jich moc. Kdybychom jim vzali třeba čtyři kluky, znamenalo by to pro ně velký problém. Co se týče nějakého zkoušení, oni s námi chodili, já je znám, nehrají špatný fotbal a jeden z hráčů už jako šestnáctiletý u nás nastupoval. Šanci budou dostávat i dál.

Na tréninku se vás tedy schází kolik?
I kolem dvaceti, chodí i ti čtyřicátníci, co jsou v béčku. Je to lepší, že trénujeme spolu než ve dvou oddělených partách.

Trenéři si teď po dlouhé pauze obecně občas postesknou, že se do toho hráči teprve musejí dostat. V jakém stavu se vám hlásili?
Na někom bylo vidět, že dodržoval to, na čem jsme se domluvili, a pracoval na sobě. Někdo přišel s nadváhou, je to prostě amatérský sport. Nemohlo se hrát, pauza se protahovala, hráči měli povinnosti v práci nebo ve škole, řešili jiné věci než fotbal.

Dva tábory jsou mezi trenéry i v tom smyslu, že někdo by raději místo současných příprav hrál mistrovské zápasy. Další tvrdí, že se zvolila správná cesta, když se rozhodlo o nedohrávání soutěže, že by bylo i větší riziko zranění. Kam se řadíte vy?
Já bych řekl, že každý z těch táborů má svoji pravdu. Stojím si za tím, a už jsem to i dřív říkal, že jedinou šancí, aby se dalo hrát, bylo proočkování. Jenže šlo všechno pomaleji, než se čekalo, takže jsem pak už nevěřil, že se sezona dohraje. I proto jsem kluky pak už nějak nehlídal, zda plní to, co měli za úkol. Teď se jen obávám toho, aby přes léto, kdy nastane rozvolnění, nepřišla zase nějaká mutace, která by to zase všechno narušila.

To riziko tady bohužel asi existuje, na druhou stranu, pozitivní pro vás je, že žádný z vašich svěřenců neřekl po té pauze, že s fotbalem končí, ne?
Je pravda, že takhle definitivně to nikdo neoznámil. Mám ale takové náznaky, že... Chodí omluvenky, že někdo nemůže na trénink kvůli práci. Takže bohužel musíme počítat, že i tohle může nakonec přijít. Doba bez fotbalu byla dlouhá. Hráči si zvykli, stejně jako jejich rodiny, že nechodí na trénink třikrát týdně a k tomu o víkendu hrají zápas.

Jak dlouho bude tým v zápřahu do letní dovolené?
Původně jsme chtěli pracovat až do 17. června, ale nakonec to o týden uspíšíme a budeme končit 12. června, po utkání s Motorletem B. A 1. července se do toho zase pustíme. Čtyři týdny přípravy jsou minimum, neměli jsme zimní přípravu, ze které se dlouho žije, tak musíme makat. Je jasné, že to asi bude bolet, ale chceme být na přebor připravení.

Máte představu o nějakých posilách?
Kádr řešíme a budeme řešit. Rádi bychom získali jednoho zkušeného hráče, jako jsme měli Martina Jiránka. Nebude to takový kalibr, jako byl Martin, ale chtěli bychom k těm mladým klukům takového lídra, vůdce. Můžeme dát taky šanci klukům, kteří by ve svých klubech třeba neměli dostat takový herní prostor. Takhle byl u nás třeba Jan Horníček právě z Admiry B. Teď mi trenér Gregor říkal, že s ním do kádru počítá. Je to cesta, jak se vyhrát. A my tu možnost nabízíme.



Fotografie

Související články