Foto: Jiří IPSER
Vyšehrad B odstartoval porážkou. Do přeboru půjdeme s nejmladším kádrem, říká trenér Pokorný

Vyšehrad B odstartoval porážkou. Do přeboru půjdeme s nejmladším kádrem, říká trenér Pokorný

Přeborová štika posledních sezon rozjela zápasovou přípravu. Vyšehradská rezerva se na úvod představila na hřišti rezervy vokovické Aritmy a soupeři podlehla v sestavě prošpikované mladíky 0:2. Na klubovém webu pak dostal tým trenéra Vladimíra Pokorného pořádně naloženo, kouč však kritiku mírnil. „Samozřejmě se mi ale nelíbilo, že jsme prohráli,“ přiznal.

Je omluvenkou, že šlo o první oficiální přípravný zápas po covidové pauze?
Dobře vím, jakou kluci mají fotbalovou kvalitu. Určitě nečekám, že budou hrát jako Barcelona. Samozřejmě jsem taky neměl radost, že jsme prohráli se soupeřem z nižší soutěže. Ale fyzicky jsme na tom byli velmi dobře. Taky je třeba vidět, že kluci měli v nohách v pátek devadesát minut zápasu a v sobotu na umělce odehráli celé utkání znovu.

Takže to nebyl první zápas Vyšehradu B?
Se soupeřem z jiného klubu to bylo první utkání. Jinak jsme ale v pátek absolvovali modelový zápas s naší devatenáctkou. Když se vrátím k utkání s Aritmou B, tak mě potěšilo, jak se kluci i přes nepříznivý stav v posledních deseti minutách prali o výsledek, snažili se něco udělat. Pro mě je důležité, že chtějí pracovat a zlepšovat se, to je dobrý signál a práce mě pak o to víc baví.

V utkání se objevili v dresu Šemíků hlavně talentovaní mladíci. Je to signál, že se pro další sezonu v Pražská teplárenská přeboru mají fanoušci těšit na radikálně obměněný Vyšehrad B?
Myslím, že na tuhle otázku neznám v současné době odpověď. Chtěl bych, aby se nám povedlo udržet zkušené hráče, co u nás byli. Ale posunou se k nám také mladíci z ročníku 2002, které jsem vedl už v dorostu, kluky znám. Někdo má talentu víc, někdo méně, ale je logické, že ta pauza nějakým způsobem ovlivnila všechny. Čeká nás hodně práce.

Vyšehrad působil v uplynulé sezoně v profesionálním fotbale, pokud měl hráče rezervy pod smlouvou, mohli jste přece trénovat...
Nemohli jsme trénovat, cestou ohledně nějakých smluv u rezervy jsme nešli. Takže ohledně připravenosti, kluci jako Klán nebo Babka, co o sebe obecně dbají, přišli připravení. Starší kluci, co celý den sedí v práci, jsou v tomhle směru v horším stavu. Je prostor na tom pracovat, budeme se snažit to dotrénovat, bojovat s tím. Mladí kluci, ročníky 2001, 2002, přišli v perfektním stavu.

Stejně je ale pro někoho překvapením, že jste s Aritmou B prohráli. Co rozhodlo?
Soupeř nás překvapil, prosadil se ze standardky, ukázalo nám to, že nás čeká hodně práce. Ale my chceme pracovat a zlepšovat se. Bylo vidět, že nám chybí větší zápasová praxe. Věřím, že budeme pokračovat dál v modelových zápasech s devatenáctkou, čeká nás utkání proti Spojům, měli jsme hrát s Uhelnými sklady, ale to se zrušilo. Když se objeví šance na další zápas, budu určitě pro.

Mají modelové zápasy smysl v tom, že simulují různé herní systémy? Že třeba jednou hrajete ze zatažené obrany, na brejky, jindy třeba na tři útočníky v totální ofenzivě?
Ne, takhle to dané není. Je to pro nás jako normální zápas, kde má každý z týmů svoji taktiku. Jdeme do toho naplno, vyhovuje nám to, že máme zápas místo tréninku a věřím, že budeme hrát tyhle zápasy, co to půjde. Ale třeba na zápas s Aritmou jsme se sešli z pohledu kádru béčka v deseti lidech, pomoci jsme si museli třemi mladíky ročník 2004.

Vyšehrad po sestupu z FNL asi čekají velké změny. Máte nějakou představu, zda můžete myslet na nějaké posily?
Na tohle je opravdu brzy. Myslím ale, že už nyní mohu s klidem říct, že budeme mít v další sezoně Pražská teplárenská přeboru jeden z nejmladších kádrů. To je bez ohledu na to, co přijde, jisté. Leda že bychom to s Jardou Klímou klukům trochu zkazili.

Majitel klubu Klíma se do sestavy nebál naskočit, na hřišti jste se v minulosti objevil i vy. Pokud nastane nouzová situace, budete tedy připravení hrát?
Co se týče Jardy Klímy, tak to musí říct on. Ale já už nic podobného v plánu nemám. Myslím, že legrace už bylo dost.


Věk hráčů, kteří za Vyšehrad B nastoupili do utkání s Aritmou B
21 let: R. Procházka, F. Babka, M. Klán
20 let: V. Markovych
19 let: M. Markovych, Sejdia, Novichikchin, Pryshlyuk
18 let: Kubies, Vodrážka, Lorenz
17 let: M. Mareš, J. Toman
16 let: Lískovec



Fotografie

Související články