Foto: Pavel Jiřík st.
Dukla JM hledá stopery, gólman Tlustý pokračuje. Jak si vedl trenér Světlík v roli brankáře?

Dukla JM hledá stopery, gólman Tlustý pokračuje. Jak si vedl trenér Světlík v roli brankáře?

Sice čelil útokům malých fotbalistů v brance na sportovním kroužku, přesto trenér Josef Světlík ochotně a s úsměvem odpovídal na otázky ohledně restartu v Dukle Jižní Město, kterou vede v Pražská teplárenská přeboru. „Tak, teď jsme poprvé na půlce soupeře, tak se ptejte,“ začalo netradiční povídání o restartu po pandemii koronaviru, které sem tam proložila glosa z právě hraného zápasu dětí.

Vy opravdu stojíte v brance, když děláme rozhovor?
Asi to není moc profesionální co? (usměje se) Já už tyhle kroužky s Petrem Sýkorou dělám snad deset let, takže to není žádná novinka. Baví mě to, jsem takový dělník fotbalu.

To si tedy restart užíváte se vším všudy. Jak se rozjíždí Dukla Jižní Město?
Pomalu a těžko. (směje se) Na všech je ta pauza znát. A nejvíc chutnalo asi Ondrovi Kotlíkovi a mně. Ale snad kromě tří hráčů nabobtnali všichni. Au, tak jsem právě dostal gól... A co se týče Dukly, fungujeme tak nějak třetí týden, ale na začátku to byl hlavně fotbálek, abychom po té době oprášili kopačky.

Čas ale kvapí, už jedete naplno?
V minulém týdnu už tam byl větší objem, teď už se budeme scházet třikrát týdně, pak bude na čtrnáct dní lehké uvolnění a následovat bude zase tvrdá práce až do soutěže.

Takže nebudou mít hráči žádné volno?
Ty dva týdny uvolnění, o kterých jsem mluvil, budeme mít jen dobrovolné fotbálky. Takže počítám s tím, že třeba někdo nepřijde.

Sice teď právě chytáte zápas, ale už jste si zažil nějaký i v roli trenéra Dukly JM na lavičce?
Vyhráli jsme nad Voticemi, teď nás čeká Braník, v plánu máme zápas proti Horkám plus ještě jedno utkání. A pokud chcete slyšet nějaké mé dojmy, tak jsem čekal, že tam budou po půl roce nějaké technické nedostatky, to pochopím. Ale k vidění byl takový zvláštní sport...

Třeba jste nebyli kompletní. Jak ta dlouhá pauza zamávala kádrem?
Určitý průvan nastal. Skončil Vácha a Ferreira. U Ferreiry si ani nemyslím, že za to mohla ta fotbalová přestávka. On se netajil tím, že směřuje k hudbě, teď se jí bude živit. Jinak jsme ale ohledně počtu hráčů v pohodě, na tréninku nejdeme pod osmnáct lidí.

Takže budete doplňovat kádr?
Už pět let hledá Dukla Jižní Město stopery, ta story pořád pokračuje, takže kdyby si někdo chtěl za nás zahrát na tomhle místě, ať se přihlásí. (směje se)

Co brankář Martin Tlustý, pokračuje? V posledním rozhovoru pro web PFS naznačoval, že si není jistý, zda si kariéru protáhne...
Martin je teď asi nejšťastnější, co ho znám. Jsme domluvení, že do zimy určitě bude pokračovat. On je pro nás moc důležitý, je to klíčový hráč. Chápu, že ho to bolí, ale taky věřím, že i kvůli klukům bude pokračovat. Do zimy, pak že dotáhneme sezonu a takhle to půjde dál. Právě jsem dostal housle...

Z vašeho hlasu cítím nadšení, jistě vás nabíjí elán dětí. Jak moc vám leží v hlavě, že se nedohrála už druhá sezona za sebou?
Člověk měl pořád v hlavě, že by chtěl hrát. Jenže pak každý viděl, jak problém s pandemií rostl a každému muselo být jasné, že to nebude mít z pohledu sezony amatérského fotbalu dobrý konec. Je jasné, že bude větší úmrtnost hráčů, budou končit s fotbalem. A taky je mi líto oddílů z I. A třídy, co se dva roky snažily o postup a nic. Z toho je mi smutno, když vidím, kolik práce odvedl třeba Braník. Nedá se nic dělat, sezona se nedohrála, zasáhlo nás to všechny, tak se teď musíme zase připravit na tu další.