Vrátit děti ke sportu! Fotbal čeká Měsíc náborů, zapojte se i s vaším klubem
26.05.2021

Vrátit děti ke sportu! Fotbal čeká Měsíc náborů, zapojte se i s vaším klubem

Květen a červen se nesou ve znamení projektů Můj první gól a jeho hlavního pilíře, tedy Měsíce náborů. I v omezených covidových podmínkách podpoří FAČR náborové akce po celém Česku s cílem přivést nebo vrátit děti ke sportování a fotbalu.

Až 160 z těchto akcí v celém Česku bude ze strany FAČR materiálně a finančně podpořeno. I v Praze můžete žádat o příspěvek 5 tisíc korun, více informací poskytnou Grassroots trenéři mládeže pro daný kraj. Tvářemi tohoto Měsíce náborů jsou trenér reprezentačního A-týmu Jaroslav Šilhavý a jeho svěřenci Patrik Schick s Adamem Hložkem.

„Fotbal je světový fenomén, i proto se mu celý život věnuju. Přál bych si, aby s fotbalem i díky tomuto náboru začala spousta dětí a napodobila tak v budoucnu nejen mě, ale třeba i kluky, které mám v reprezentaci,“ říká Jaroslav Šilhavý, trenér národního týmu.

Projekt Můj první gól a jeho hlavní pilíř Měsíc náborů si kladou za cíl přivést co nejvíce dětí ke sportování a k pohybu jako takovému. Tradičně se nábory konají ve stovkách obcí a měst po celém Česku a každý rok se jich účastní desetitisíce předškoláků a žáků základních škol.

Vzhledem k epidemiologické situaci ještě není možné provést Měsíc náborů tak, jako v minulých letech, přesto FAČR podpoří v květnu a červnu až 160 akcí. Ty jsou primárně zaměřeny na menší kluby mimo systém podpory talentované mládeže, tedy mimo Klubové akademie, Sportovní centra mládeže a Sportovní střediska mládeže. Kluby samozřejmě mohou organizovat náborové akce i bez finanční podpory ze strany FAČR, se zajištěním organizace jim však mohou pomoct krajští a okresní Grassroots trenéři mládeže FAČR.

Hlavní snahou je, aby se děti po těžké covidové době znovu vracely na trávníky.

„Jsme velmi rádi, že se fotbalové kluby mohou vrátit alespoň k tréninkové činnosti a přípravným utkáním mládeže. Samozřejmě věříme, že na tyto tréninky přijdou i úplně noví mladí fotbalisté a fotbalistky, kteří si budou chtít vyzkoušet, jaké je to hrát fotbal v kolektivu svých vrstevníků. Věříme, že chuť začít s fotbalem opět najdou tisíce dětí v Česku a poznají, že sport je skvělou aktivitou nejen pro trávení volného času, ale i pro jejich zdraví,“ říká Michal Blažej, Grassroots manažer FAČR.

V minulých letech podpořila fotbalová asociace v rámci projektu Můj první gól Měsíc náborů na 800 akcí, kterých se zúčastnilo přibližně 127 000 dětí.
K fotbalu se díky tomu dostanou každoročně tisíce nových členů.

„Současná covidová doba znásobila nedostatečnost pohybu v populaci. Naším hlavním cílem je návrat dětí, mládeže, ale i dospělých amatérských hráčů a hráček na sportoviště. K tomu nám slouží dlouhodobě nastavený program Měsíc náborů. Jen jsme jej museli pro toto období přizpůsobit současné epidemiologické situaci. Následným úkolem je pak připravit krátkodobý i dlouhodobý program aktivit fotbalových klubů tak, abychom pro naši krásnou hru získali co nejvíce zájemců,“ doplňuje Jiří Kotrba, ředitel Grassroots oddělení.

Reprezentační trenér Jaroslav Šilhavý apeluje zejména na rodiče a trenéry, aby na děti příliš netlačili a soustředili se zejména na prožitek krásy fotbalu. „Nejdůležitější je radost ze hry. Sám mám vnoučka, který hraje fotbal, když ho vidím, s jakým nadšením je se spoluhráči na zápasech nebo trénincích, tak je to krása,“ uzavírá Šilhavý.