Foto: Jiří IPSER
Spoje převzal trenér Socher, dosavadní kouč Skalba bude šéfovat mládežníkům

Spoje převzal trenér Socher, dosavadní kouč Skalba bude šéfovat mládežníkům

Spoje hlásí velkou změnu. Z pozice kouče a hlavní postavy A mužstva celku z I. A třídy odešel Vladimír Skalba (na snímku). „U mužů jsem skončil z osobních důvodů,“ konstatoval kouč se zkušenostmi z profesionálního fotbalu. V klubu, který v jeho nové éře táhl do vyšších soutěží, se nyní ujal pozice šéfa mládežnických týmů.

O vašem konci na pozici kouče se mluvilo už v minulosti. Pomohla covidová pauza tomu, že jste se posunul k mládeži?
Spoje dlouhodobě uvažovaly o tom, že přivedou k týmu trenéry. A netýkalo se to jen áčka, ale i rezervy. Teď jsem cítil, že přišel čas, abych z té své pozice vycouval. Cítil jsem, že toho bylo už dost. Nikde není ale psáno, že se v budoucnu do té pozice nevrátím.

Týmu se trenérsky ujal Václav Socher?
Přesně tak, ale na další podrobnosti se musíte zeptat Fabia Leggeriho nebo Aleše Vondráčka.

Rozvoji fotbalových talentů jste se ve Spojích chtěli věnovat, covidová pauza však snahy brzdila, stejně jako posun áčka do vyšší soutěže. Jaká je současná situace?
Pokud se ptáte na to, zda někdo z malých fotbalistů skončil, tak máme dva odpadlíky, ale u áčka jich je ještě víc. Tam skončili dokonce tři klíčoví hráči - Marek Lipoti, nejlepší střelec Peter Očovan se vrátil na Slovensko, stoper Daniel Reiter má práci v Německu, takže nebude tolik v Čechách.

Situace ohledně omezení se zlepšuje. Soutěže sice předčasně skončily, ale hráči musí mít po té dlouhé pauze chuť. Vnímáte to tak?
To je otázka. Teď se to sice lepší, ale jestli je vidět to světlo na konci tunelu, to nevím. Vždyť nejproočkovanější země hlásí nárůst nákazy a chystají se zase zavírat a omezovat život. Člověk neví, co si má o tom všem myslet, nikdo nevíme, jak to bude.

Neříkejte, že děti nejsou nadšené.
Děti mají zájem, ony potřebují kolektiv, učí se jednání v něm. Ale potřebují k tomu i trenéra. Vždyť někdo třeba tři čtvrtě roku nic nedělal. V profifotbale mohli hráči pod smlouvou trénovat, ale jinak to nešlo. Přihrávky ve dvou nepovažuji za plnohodnotný trénink. Bude hodně záležet na klucích samotných, jak se hecnou a budou pracovat.

Vidíte v dlouhé pauze mládežníků problém do budoucna?
Mně se moc líbil rozhovor se šéfem třetiligové Admiry, který byl nedávno na vašem webu. Tam bylo vidět, že je v klubu dlouho a přesně ví, o čem mluví a co bude v současné době třeba řešit, kde hrozí problém. Samozřejmě, že v posledních týdnech už nás trénování zase baví, ale bohužel se musíme připravit na to, že výkonnostnímu fotbalu nějací hráči ubydou. Situace je hodně složitá, pracujeme, jak se dá.