Foto: Pavel Jiřík st.
Meteor chce omlazovat. V nové sezoně bude mít znovu také rezervní tým

Meteor chce omlazovat. V nové sezoně bude mít znovu také rezervní tým

Meteor pomalu po koronavirové pauze nabírá dech. Dohrávat sezonu amatérských soutěží sice nemůže, protože předčasně skončila, ale trenér Jan Fíček už spřádá plány pro následující ročník divize. „Od začátku té pauzy, navíc když jsem viděl kroky vlády, jsem byl směrem k dohrání sezony skeptický. Každý by chtěl hrát, ale za každou cenu to nemělo smysl,“ míní Fíček, bývalý vynikající kanonýr.

Proč jste byl směrem k dohrávání soutěží tak skeptický?
Pauza se pořád protahovala, čas utíkal. A po půl roce nicnedělání přece nikdo nemohl čekat, že za deset dní obnovené přípravy někdo bude hrát mistráky. Bylo by třeba minimálně měsíc tréninku, aby se snížilo riziko zranění. A to mluvím ještě o divizi, kde nemáme béčka. Ve třetí lize je hodně ligových rezerv, které mohly hrát a trénovat, tam týmy neměly stejné podmínky a považoval bych dohrání za neregulérní.

Podobný názor sdílí poměrně dost koučů, ale zaznívá i to, že když se teď budou hrát přípravy, mohly se hrát i mistrovské duely. Co vy na to?
Myslím, že většina dohrávat nechtěla. Zájem byl asi u Sparty B, u Souše, tedy klubů, co se chtějí posunout nahoru. Opravdu byly pro kluby podmínky rozdílné. To se týká i dorostu Meteoru. Když se podívám na týmy Sparty a Slavie, tak všichni ti kluci byli v klubech pod smlouvami, mohli tedy během pauzy trénovat a hrát. Samozřejmě je blbé, že se takhle odpískává už druhá sezona, to štve určitě všechny. Mistráky jsou něco jiného než přáteláky, kde nejde o body, ani třeba o prémie.

Do tréninku jste se ale pustili, jaká je situace?
Když se trénovalo po dvojicích, nemělo to s tréninkem nic společného. To si mohli kluci přihrávat, nebo posílat pasy na dlouhou vzdálenost. Pro mě to všechno začalo až s dalším rozvolněním a tréninky ve skupinách. Když to ale vezmu komplexně, nejvíce je mi líto dětí. Ty ztratily dvanáct měsíců, přitom okolo v Evropě většinou děti sportovat mohly.

Tak ony chodily sportovat, akorát ne na tréninky v klubech...
Právě, bydlím u parku a viděl jsem to na vlastní oči, kdy na hřišti bylo třeba sto dětí. Sport jim chyběl. Myslím, že to bude mít vliv, určitě některé děti sportovat přestanou, minimálně v téhle době. Je to škoda.

Co váš tým, u vás také někdo skončil na vlastní žádost?
Sešli jsme se a na klucích byla vidět ohromná chuť. Je tedy pravda, že na prvním tréninku jsem byl zaskočený, jak se někteří lidově řečeno kopou za uši, z toho jsem byl trochu zděšený. Naštěstí to byl jen první trénink, na druhém už jsem byl naopak spokojený, už to mělo úroveň. Tam mě to naopak překvapilo mile. Musím říct, že jsem to po té pauze čekal horší.

Jak jste v Meteoru nastavili program?
Ve chvíli, kdy byla soutěž ukončena, jsme se rozhodli posunout okamžitě kluky už do kategorií, kde budou hrát v následující sezoně. Takže do áčka poskočilo dvanáct dorostenců, kteří dostanou šanci porvat se o místo. Platí to, co jsme razili v poslední době: chceme dát šanci mladším fotbalistům, záleží jen na nich, jak se s tím poperou.

Jaký na vás dělají mladí dojem?
Jsou tam šikovní kluci, vážně někteří mají potenciál prosadit se, když budou pracovat. Když to vezmu z druhé strany, tak je to jiná generace, než jsme byli my. Už na druhý trénink se někteří kluci omlouvali, že se musí učit k maturitě. Po takové dlouhé době bez tréninku, kdy nechodili do školy a mohli se učit a učit? To mě překvapilo. To kdybych já řekl ve své době, když jsem hrál ve Slavii, dovedu si představit, co by mi řekli tehdejší trenéři... Ale nic to nemění na tom, že chceme jít cestou, kdy dáme šanci mládí.

Můžete tedy oznámit nějaké změny v divizním áčku?
Po vzájemné dohodě jsme se rozešli s velezkušenými Radou a Frohnou. Dohodli jsme se na všem už před časem, odvedli u nás dobré služby a chtěli jsme, aby měli čas najít si jiné angažmá. Důvod byl jediný: chceme začlenit víc mladších kluků a dát jim prostor v mistrácích. Máme ligový dorost, musíme jít cestou výchovy vlastních kluků a těm pak chceme dávat šanci. Musí se o ni ale poprat, kluci, co u nás třeba v minulosti skočili, kopou třeba v A třídě.

Vypadá to na slušný přetlak mladých fotbalistů. To vám bude přetékat lavička náhradníky. Mladí přece budou potřebovat hrát...
Právě proto budeme od nové sezony mít rezervu. Jsme dohodnutí s jedním klubem z B třídy, ale víc bych ještě nechtěl zveřejnit. Myslím, že to je správný krok, když kluci budou mít herní vytížení v dospělém fotbale. Je to lepší cesta, než je pouštět rovnou ke konkurenci.

V minulých sezonách jste zahazovali šance, vidíte mezi talenty hráče, který by šel ve vašich kanonýrských stopách?
Já jsem vždycky říkal, že je dobré mít útočníka, který dá za sezonu dvacet gólů, ale opakovaně. Ne, aby jednou zazářil a dal třicet branek a příště deset. Já dával dvacet gólů pravidelně ve všech soutěžích. Co se týče otázky, zda někoho takového máme, to uvidíme. Jak jsem říkal, kluci jsou šikovní a záleží jen na nich.

Jak bude vypadat program do letní pauzy, která bude vzhledem k brzkému startu asi hodně krátká, co?
V plánu máme čtyři přátelské zápasy se soupeři od přeboru až do ČFL. Utkáme se s Přední Kopaninou, Živanicemi, Benátkami a Sedlčany. Věřím, že se nám povede i přes to mládí hrát hezký fotbal a být v tabulce nahoře. S tím dřívějším začátkem soutěže je to složité. Vím, proč k tomu vedení soutěže sáhlo. Na druhou stranu zase kluci mají něco naplánováno, jejich partnerky mají v práci taky nějaké volno v nějakém termínu. Takže to bude složité, ale musíme to nějak zvládnout. Makali jsme vždycky do konce června, tak teď budeme muset skončit vzhledem k situaci dřív.

Bude na to mládí stačit?
Pokud je to dotaz na posily, tak jednoho zkušenějšího hráče středního věku bych bral. Takovou posilu nikdo neodmítne. Je pravda, že hráčů budeme mít dost a jsem rád, že budeme mít to béčko. Určitě se se vším popereme. Hlavní je zdraví všech. Hlavně, ať všechno funguje normálně a všechno se v nové sezoně dohraje.