Foto: Pavel Jiřík st.
Motorlet jede v prosincovém režimu. Zápasy bez šaten a diváků hrát nebude

Motorlet jede v prosincovém režimu. Zápasy bez šaten a diváků hrát nebude

Zrovna dostal zprávu o vážném zranění záložníka Slavie Lukáše Provoda, takže trenér třetiligového Motorletu Martin Poustka nebyl jako slávistický srdcař v ideálním rozpoložení. Přesto pro fotbalpraha.cz rád pohovořil o novinkách v jinonickém klubu i jeho plánech. „Mrzí mě, že se nebudou hrát mistráky, ale nic s tím nenadělám. Musíme se dobře připravit na novou sezonu, třetí ligu si zahrajeme moc rádi a doufám, že v nové sezoně ji už dohrajeme,“ říká Poustka.

Co jste říkal na to, že se soutěže nedohrají?
Musím říct, že mě to docela mrzí. Samozřejmě, že když se o těch věcech rozhodovalo, byla situace ohledně pandemie vážnější, teď je situace jiná, to ale nikdo nemohl predikovat. Ohledně dohrání třetí ligy a amatérských soutěží, postupem času bylo víceméně jasné, že se nepodaří dohrát tak, aby bylo možné podle řádů určit postupující a sestupující. Ale když teď bude situace taková, že budeme mít možnost hrát přípravné zápasy, mohly se hrát i mistráky. Samozřejmě za dodržení všech regulí a podmínek daných situací.

Takže sdílíte názor trenéra Vltavínu, který řekl, že by hrál mistráky i za cenu toho, že by se stejně neodehrál potřebný počet zápasů nutný k uzavření sezony postupy a sestupy?
V tom jsme zajedno. Stejně, až to situace umožní, tak se budou hrát přípravné zápasy, turnaje. Bylo by to i povzbuzení pro fanoušky. Zašli by si na fotbal, dali by si pivo, klobásu, i počasí už je krásné. Mistráky ale nebudou, je to smutné rozhodnutí, s kterým už nejde nic dělat. Už loni po lockdownu jsme hráli přípravné zápasy a musíme si přiznat, že úrovní to bylo jiné než v mistrácích.

Někdo namítá, že by měla béčka ligových týmů výhodu, protože i během pandemie mohla trénovat a hrát...
Souhlasím, že kdyby byly ve hře postupy a sestupy, bylo by to neregulérní. Béčka by měla velkou výhodu. Ale myslím, že by se nepovedlo odehrát tolik utkání, aby měla soutěž podobu, kdy by se podle řádů mohlo postupovat a sestupovat. A když se ptáte na ta béčka, řada týmů si s nimi stejně zahraje, jen to bude přípravný zápas, a ne mistrák. My jsme vždycky brali zápas s béčkem Slavie jako svátek. A stejné to bylo pro fanoušky, určitě by přišli.

Už máte v hlavě nějaké přípravné zápasy?
Ty budeme hrát až ve chvíli, kdy budeme moci do šaten. Dřív ne. To si můžeme zahrát zápas mezi sebou, kdy využijeme hráče z kádru béčka. A taky chceme, aby na zápasy mohli přijít lidi, takhle není pro koho hrát. Bez šaten do utkání taky nejdeme. Samozřejmě, že až to situace dovolí, tak si také zahrajeme a měli bychom také participovat na letní lize, jejímž pořadatelem byl i loni Benešov.

Každopádně jste se vrhli po pauze jistě do práce. Jaký režim s postupným rozvolňováním praktikujete?
Trénujeme dvakrát v týdnu plus o víkendu. Je to takový prosincový režim. Hlavní je, aby se nikdo nezranil a kluky to bavilo.

Cítíte z hráčů chuť do práce?
Jednoznačně. To bude asi všude stejné, kluci jsou natěšení na fotbal, a když to trenér vidí, také mu to v téhle složité době vlije krev do žil. Všichni si užíváme sport, je to psychická vzpruha.

Trenéři také v žertu říkají, že je někdy vidět ta pauza a míč hráče třeba tolik neposlouchá...
My jsme trénovali naposledy v prosinci, takže pokud někomu odskočí míč, je to logické a dané tou situací. Nejsme Brazilci. Ale to je stejné, jako když se dítě naučí jezdit na kole a po čase se k tomu vrátí. Všechno se oživí a já věřím, že na sezonu se nám povede nachystat dobře.

Dostanou hráči o prázdninách alespoň krátkou dovolenou?
Budeme trénovat do konce června. Pak bude krátké volno, kdy ale hráči dostanou nějaké úkoly, co budou plnit.

Pauza jistě nabourala i hráčský kádr. Už pracujete na posilách?
My máme jako prvořadý úkol udržet kluky, co máme v kádru nyní. Doba je těžká, šanci dostane někdo z mladých kluků z naší mládeže. V B týmu pod vedením Honzy Rajnocha odvedli kus práce a dá se čekat, že se někdo z talentů objeví i u nás. Ohledně nějakých příchodů z jiných klubů se nedá u nás nic velkého očekávat.