Foto: Pavel Jiřík st.
Končí Vosický, z Martinice i dalších zkušených kluků mám radost, říká kouč Admiry

Končí Vosický, z Martinice i dalších zkušených kluků mám radost, říká kouč Admiry

Měli báječně rozjetou sezonu. Jenže pandemie koronaviru ji třetiligovým fotbalistům Admiry bez milosti uťala. To, že vyhráli nad rezervou Slavie či Plzně, je zapomenuto. „Klukům jsem říkal, že jsme si to užili, ale ať to pustí z hlavy. Teď už to bude zase o tvrdé práci,“ říká František Peřina, trenér týmu z Kobylis.

Start soutěží se odkládal a odkládal, až byla sezona předčasně ukončena. Co jste na to říkal?
Jak se ta pauza protahovala a protahovala, tak se dalo podobné rozhodnutí nakonec asi čekat. Je mi to samozřejmě líto. Ale jakmile jsme byli na konci dubna, přišlo by mi dohrávání sezony tak trochu neregulérní. Týmy tam měly rozdílné podmínky v přípravě.

Ale hrát mistráky, to vás přece muselo lákat, ne?
Souhlasím, že dvě předčasně odpískané sezony jsou špatně. Mrzí mě, že jsme přišli o soutěžní zápasy, ale v celkovém pohledu je to podle mého dobře. Neberu nikomu jeho názor, taky souhlasím s tím, že mistrák je lepší než jakýkoliv trénink nebo přátelák.

Jaké to bylo, vidět se po takové době s týmem?
My jsme se na Admiře vždy podřizovali tomu, jaká nařízení platila. Bez přípravy jsme nebyli. V únoru a březnu kluci makali individuálně. Měli sport testery, každý den jsme měli od všech reporty, jak pracovali. Soustředili jsme se na to, abychom nezanedbali kondici. Ale pořád platí, že ať jsme dělali cokoliv, mistrák vám to nenahradí.

Později už jste mohli na hřiště...
Jakmile jsme mohli na trávník ve dvojicích, šli jsme do toho. Chtěli jsme být připravení na to, kdyby se nakonec hrálo. Furt tam to světýlko, které říkalo, co kdyby se náhodou začalo hrát, blikalo.

Teď je vyřešeno. Sezoně je konec, co bude dál?
Scházíme se stále, jsme v denním kontaktu a bavíme se o všem, co dělat. Samozřejmě je to určitým způsobem frustrující, máme před sebou zase tři měsíce přípravy na mistrák. Kluci se na něj ještě načekají. Ale zase vidíme to světlo, že se všechno nějakým způsobem vrátí do normálu. Pomůže i očkování.

Jaký dojem na vás tým udělal? Zanechala ta pauza nějaké stopy?
Myslím, že je to průšvih hlavně pro mládežnický fotbal. Tam budou dopady, myslím si, napříč soutěžemi. Co se týče áčka, odehráli jsme za rok sedm mistráků, to je neuvěřitelné. Jak kluky vidím v akci, tak jsem to čekal i horší. A je tam obrovská euforie, oni fakt chtějí trénovat, makat.

Takže žádný z hráčů nepřišel a neřekl, trenére, už to nedávám, končím?
Skončil Ondra Vosický. Je to pro nás problém, když přijdete o takhle zkušeného hráče. A já doufám, že nepřibude nikdo další. S Ondřejem se známe dlouho, je mi to líto, ale dostatečně mi to vysvětlil. A já jsem jeho rozhodnutí pochopil, s výhradami, ale pochopil. Ostatní kluci se budou prát dál.

Co zkušený lídr týmu Jan Martinic?
Je ve fitu, kondičně super. Myslím, že omládl o pět let a dělá mi radost. Mám z něj dobrý pocit. I další zkušenější kluci. Jirka Mošna se dal zdravotně dohromady, po tom všem, čím si prošel, po těch peripetiích. To je skvělá zpráva. Nastartovaní jsou i Zahálka, Kurek. Někdo měl možná strach, jak se s tou pauzou zkušenější hráči vyrovnají, tak za Admiru musím říct, že to zvládli výborně.

Termín rozvolnění na to, aby se daly hrát přátelské zápasy, ještě není daný. Chystáte se na tuhle eventualitu?
Díky Honzovi Dobrému jsme byli připravení na variantu, že se soutěž dohraje, i na tu, co se stala realitou, tedy že se soutěž nedohraje. Takže přáteláky máme de facto nezávazně předjednané. Finalizujeme konkrétní soupeře a budeme taky hrát Benešovskou letní ligu.

Nová sezona začne na konci července. Názory se různí, někdo by začínal o týden později, někomu to vyhovuje. V jakém táboře jste vy?
Já myslím, že start na konči července je dobře. Pauza teď byla velká, prostor na přípravu je dostatečný. My budeme makat do 26. června, pak dostanou kluci devět dní volna, pak jdeme na to. Pochopitelně tam mohou být komplikace kvůli dovoleným s rodinou, ale my prostě začneme. Komu se to nelíbí, má smůlu.

Když máte všechno takhle nalajnováno, už máte v hlavě i seznam posil?
Pochopitelně, že v situaci, kdy se nehrálo, je to složitější. Nějaký posun v hráčském kádru bude. Eliáš se vrátil do Hradce, mimo hru je Radimský. Zkoušíme jednoho hráče a jeden by ještě mohl přijít. Ale mohu prozradit, že nepaseme po výrazných posilách. Spíš pokračujeme v cestě, jakou jsme se vydali. Do béčka se posouvá osm kluků z dorostu a my zase zkusíme využít potenciál mladých kluků u nás. Šanci dostanou další mladí.

Proč něco měnit, když tenhle recept Admiře funguje, ne?
Osvědčilo se to a sázíme na to i dál. Kluci ukázali, na co mají, a teď dostanou příležitost zase další. Myslím, že tam jsou hráči, kteří, když budou makat, mají potenciál se probojovat třeba i do áčka.

Uplynulou sezonu jste rozehráli skvěle, bude laťka zase takhle vysoko?
Podzim se nám vážně povedl. Ale klukům jsem řekl, že jsme to užili, ale teď ať na to zapomenou. Že už to zase bude jen a jen o tvrdé práci. Myslím, že by tahle pauza mohla fotbalu pomoci v tom směru, že si všichni budeme vážit toho, že můžeme hrát. I když to třeba nebude proti Spartě B, která se chce posunout do druhé ligy. Budeme se těšit a těšíme se, aspoň já to tak z týmu cítím, na každé utkání.

Pro vás byla pauza složitá i v tom, že váš zeť, Martin Dostál, s Bohemkou v lize hrál. Záviděl jste mu?
No jasně. Když jsme byli na návštěvě a bavili se o fotbale, zajímaly mě i maličkosti, na které by asi jindy nepřišla řeč. (směje se) Snad už to všechno bude lepší, vše se i díky očkování vrátí do normálu a budeme bez problémů zase hrát.