Foto: Pavel Jiřík st.
Předčasné ukončení soutěží, další plány či brzký letní start. Jak reagovali trenéři přeborových týmů?
11.05.2021

Předčasné ukončení soutěží, další plány či brzký letní start. Jak reagovali trenéři přeborových týmů?

Fotbalová asociace ČR vyhlásila ukončení soutěžního ročníku 2020/21 v úterý 4. května. Podle reakce trenérů Pražská teplárenská přeboru všichni s touto skutečností počítali. Všichni rovněž využívají omezených tréninkových podmínek a těší se na možnost sehrát alespoň několik přípravných zápasů. Směrem ke startu nového ročníku přeboru zaznívají i kritické hlasy. O tom všem si přečtěte v naší anketě. A také o tom, že Jan Kozel oznámil konec na lavičce rezervy Viktorie Žižkov.

Trenéry Pražská teplárenská přeboru jsme požádali o odpovědi na dvě otázky:

1. Ukončení soutěží se všeobecně očekávalo. Jaká je vaše reakce, když se to stalo skutečností? Jaké máte plány do nejbližších dnů, potažmo do startu nového ročníku?

2. STK PFS plánuje start nového ročníku přeboru už na víkend 31. července a 1. srpna. Do 7. listopadu by se mělo odehrát celkem 16 kol (jedno jarní), včetně dvou vložených středečních termínů. Jak tento plán vnímáte?

Daniel Vott, Přední Kopanina
1. S ukončením jsem počítal, takže reakce nebyla v podstatě vůbec žádná. Minulý týden jsme začali trénovat a máme v plánu udělat tři etapy přípravy. Dokud nebude povoleno více než nyní, tak budeme trénovat 2x týdně podle možností. V okamžiku, kdy se povolí hrát přátelská utkání a využívat šaten, tak přejdeme na tréninky 3x týdně plus dva až tři zápasy. To by mělo být cca červnové období. Po zhruba dvoutýdenním volnu odstartujeme standardní letní přípravu, která by měla trvat tři týdny.
2. Předpokládám, že pokud chtějí vložit dva středeční termíny, tak se tím zruší pohár. Tím by se vlastně nic neměnilo a bylo by asi fajn, kdyby byla ta vložená kola co nejdříve, aby se dalo hrát co nejpozději, aby to hráči stíhali. Pokud by měl být ještě i pohár, tak ten problém už docela vidím.

Josef Šimek, Újezd nad Lesy
1. Nedohrání soutěže jsem očekával, není to pro nás žádné překvapení. Jen nás to mrzí z pohledu fotbalu a nejvíce z pohledu dětí. Tam to vnímám jako mnohem větší problém.
2. Plán je podobný předchozím ročníkům, jen čekáme na další rozvolnění, abychom si mohli domluvit přátelské zápasy.

Jakub Slezáček, Kolovraty
1. Měsíc a půl zpátky jsem ještě doufal, že se hrát začne. Postupem času se ta naděje snižovala, v posledních dnech už se jen čekalo na oficiální razítko. Tisíce lidí má již měsíce pozastavené podnikání, takže vzlyk nad dalším ukončením ročníku není úplně na místě. Plány jsou jednoduché. Trénovat, jakmile to půjde, tak i hrát a v rámci možností se naladit a nachystat na další ročník, který snad už proběhne podle rozpisu.
2. Jako vidinu hrát opět konečně soutěžní utkání, a proto se rádi přizpůsobíme. Chápu to jako snížení rizika k eventuálnímu dalšímu nedohrání. Zároveň ale doufám, že díky očekávanému proočkování to nakonec nebude potřeba.

Petr Majer, Podolí
1. Když se oznámilo, že se sezona nedohraje, má reakce nebyla v podstatě žádná, protože jsem s tím víceméně počítal, že to takto dopadne. Nemá smysl spekulovat, jestli je to z pohledu regulérnosti soutěže dobře, nebo špatně. Názory jsou různé. Špatné je určitě to, že dvě sezony nebylo možné dokončit, hrálo se za tu dobu málo zápasů a ani trénovat se ještě pořádně nemůže. V nejbližších dnech máme plán, že budeme trénovat, jak to půjde. A pokud bude možnost sehrát nějaké přátelské zápasy, určitě si nějaké domluvíme. Po krátkém volnu začneme s letní přípravou a půjde se do nové sezony přeboru, pokud to samozřejmě bude možné.
2. Jsme s plánem jízdního řádu nového ročníku, co se týče podzimu, srozumění. Myslím, že bychom všichni konečně byli rádi, kdyby se pořádně a kompletně se vším všudy mohlo na hřiště, plnohodnotně trénovat a hrát. Co se týká plánu odehrání mistrovských zápasů podzimu, vnímám to, že je to postavené tak, aby se co nejrychleji dohrál aspoň podzim a rozhodlo se. Že by byla polovina soutěže dohrána s výhledem na sestupy a postupy v jednotlivých soutěžích. Příprava ale bude velmi krátká, budou tam dovolené, takže uvidíme, kdo se jak kvalitně na zrychlený podzim připraví.

Jaroslav Louda, Radotín
1. Ukončení soutěží jsem vlastně očekával někdy od února do března. Vzhledem k tempu očkování selektovaných věkových hranic, prodlužování nouzového stavu a nesmyslných podmínek pro sportovce, to bylo víceméně jasné. Proto moje reakce nebyla vlastně žádná, prostě jsem to vzal jako fakt. Tréninky jsme si naplánovali do 17. června a budu je chtít v každém případě dodržet. Také doufám, že bude co nejdříve povoleno sehrát i nějaká přátelská utkání.
2. Tady budu více upřímný a jde čistě jen o můj názor. Začátek sezony na přelomu července a srpna nepovažuji v amatérském fotbale za rozumný. Fotbal není naše zaměstnání, ale láska a zábava. Navíc asi každý má rodinu, která tím naším koníčkem tak trochu trpí. Proto si myslím, že značná část hráčů nemůže absolvovat kompletní přípravu na nový ročník. Pauza kvůli pandemii byla strašně dlouhá a připravit kluky na nový ročník vyžaduje minimálně čtyři až pět týdnů. Středeční vložená kola se mi také moc nelíbí. Týmy, které nemají širší kádry, tím mohou trpět (zranění, pracovní povinnosti, studium). Chápu, že se tím chce docílit odehrání více zápasů, ale já bych to spíš směroval do jarní části.

Pavel Gregor, Admira B
1. Vzhledem k faktu, že jsme toto rozhodnutí očekávali, jednalo se vlastně o formalitu. Nyní uděláme krátký tréninkový blok a pokud to půjde, sehrajeme i nějaká přátelská utkání. Pak krátkou pauzu a následně klasickou letní přípravu do mistrovských zápasů.
2. Začátek soutěže respektujeme. Všichni věříme, že příští ročník proběhne normálně, ale je jistě dobré, odehrát co nejvíce zápasů v příznivém letním období.

Josef Marek, Královice
1. Reakce nebyla nijak překvapující. Myslím si, že to bylo rozumné a jediné možné řešení. Budeme trénovat do konce června dvakrát týdně. Do nového ročníku soutěže bychom chtěli kádr udržet a hlavně doplnit o nové hráče. Věřím, že v příštím ročníku budeme hrát ve vrchních patrech tabulky, jak je u Královic pravidlem!
2. Začátek soutěže takto brzy mi přijde jako totální hovadina. Nevidím důvod, proč začínat v půlce prázdnin. Už minulý rok mi to přišlo zbytečně brzy, začínat 8. srpna. Nejsme profíci a spoustu hráčů, ale i rozhodčích, budou mít dovolené. Za mě osobně to není dobrý nápad.

Karel Jeřábek, Újezd Praha 4
1. S nastalou situací se musíme poprat. Tréninkový proces jsme zahájili okamžitě, jak to bylo možné, i přes různá omezení a nařízení. Naším cílem je, aby se současná situace neprojevila jak v současnosti, tak hlavně do blízké budoucnosti odlivem hráčů - jak z kategorie dospělých, tak hlavně u mládeže.
2. Předpokládaný začátek nového ročníku má logiku, ale snad nebudeme muset hrát fotbal 10 na 10, tak jak už jednou bylo nařízeno.

Jan Kozel, Viktoria Žižkov B
1. Dává to smysl po všech stránkách, i když za náš tým můžu říct, že jsme se snažili využít tuto nepříznivou dobu na sto procent, na soutěž jsme chtěli být připravení a vytvořili jsme super partu pro boj o potenciální záchranu v soutěži. Všichni z týmu jsme v této době odváděli maximum, toho si cením nejvíc. Doufám, že kluci budou pokračovat v naší nastavené práci a budou si plnit svoje fotbalové i nefotbalové cíle a sny. My jsme s realizačním týmem působení v klubu sice ukončili, ale i nadále věříme, že poctivá práce má v českém fotbalovém prostředí stále své místo. K otázce na plány do nejbližších dnů a startu nové sezony mohu pouze říct, že se těším na nové výzvy a zkušenosti s tím spojené.
2. K této otázce bych dodal pouze přání, aby se covidová situace brzy uklidnila a svět se pomalu vrátil do normálu.

Miroslav Vašut, Zličín
1. Reakce na ukončení soutěže byla klidná. Krátce se mi mihly některá naše utkání, zvlášť ta vydařená. Náš nejbližší program - dva tréninky v týdnu a do konce června chceme sehrát tři až čtyři přípravná utkání.
2. Nový ročník vnímám tak, že velkou zodpovědnost mají moji hráči. Už jsme spolu o tom mluvili, přeji si, ať se všichni v červenci hlásí do přípravy, „dovolené" bylo dost. Chtěl bych, aby mužstvo bylo dobře připravené, abychom si fotbal užili a ne hrát hned od druhého kola o záchranu.

Vladimír Pokorný, Vyšehrad B
1. S ukončením sezony jsme počítali. Momentálně trénujeme třikrát týdně a chystáme kádr na novou sezonu.
2. Termínovou listinu neřešíme. Hlavní je, aby se vše vrátilo do normálu.

Josef Světlík, Dukla Jižní Město
1. Budeme do konce května trénovat, pak si dáme kratší pauzu a začneme se připravovat na nový ročník.
2. Bereme to jako realitu, uvidíme, jak se bude dát připravit, jestli to bude jen formou tréninkových jednotek, nebo už i přípravných zápasů.

Petr Procházka, Hostivař
1. Vzhledem k dlouhodobé epidemické situaci jsem toto stanovisko očekával, tudíž jsem překvapen nebyl. Samozřejmě bych dohrání soutěži uvítal. Aktuálně máme naplánovány dva tréninky týdně. Dále i přípravné zápasy (Háje, Újezd P-4, Dobříš), tak doufám, že se je podaří uskutečnit.
2. Termín mistrovských zápasů se mi zdá šibeniční. Vzhledem k začátku letní přípravy. Uvidíme, jak se budeme prvních 14 dní scházet. Co se týče středečních termínů (mistrák, pohár), obávám se, zda budou mít hráči možnost se opakovaně uvolnit z práce.

Michal Šimánek, Uhelné sklady
1. Tak s ukončením soutěže se dalo počítat. Pro nás je to o to lepší, že jsme byli na chvostu a paradoxně nám to pomohlo, že se kluci po zranění, kterých jsme měli moc, a podle toho to také vypadalo, dávají do kupy a hlavně, že nesestupujeme. Plány máme takové, že se scházíme na tréninku dvakrát týdně a plánujeme už i nějakou přípravu. Snad se vše povede a budeme připraveni na nový ročník.
2. Ze začátku soutěže v tento termín nejsem nadšený. Určitě někdo bude na dovolených, což už jsem i pár signálu dostal. Co se týče vložených střed, tak si myslím, že to bude problém nejen pro nás, ale i pro ostatní týmy. Kluci chodí do práce, a co si budeme povídat, v této době je přednější než fotbal. Nikdo neví, jestli se nebude situace na podzim opakovat. Tak z tohoto hlediska jsem zvědav, jak se vše zvládne.

Viktor Pařízek, Třeboradice
1. Ukončení soutěže bylo v současné situaci jediným možným řešením, podle mého názoru spravedlivým řešením, neboť jsem nebyl zastáncem dohrání pouze poloviny soutěže. Naše plány jsou vcelku jednoduché: trénujeme dvakrát týdně do poloviny června, přípravu začneme na začátku července.
2. Bude to velmi náročné a obavám se, že pro některá mužstva nereálné, protože bude potřeba mít široký kádr, který ne všechna mužstva mají. Dalším problémem bude začátek soutěže. Myslím, že po této složité době se všichni těší na dovolenou, načerpat sílu, energii, takže začátek přípravy bude velmi složitý. Nechci ale vidět vše černě, a proto doufám, že to společně zvládneme.

Jan Rajnoch, Motorlet B
1. Ukončení soutěže jsme očekávali, tudíž jsme zvolil květen a červen jako předpřípravné období, kdy jsme všechny kategorie posunuli už do dalšího ročníku. Tedy nejstarší dorostenci už trénují s béčkem a někteří hráči B-týmu s áčkem. Trénujeme třikrát týdně, máme naplánováno několik přípravných utkání, která se odehrají, pokud to situace dovolí.
2. S plánem začít dříve nemám problém, hlavně, ať už se hraje, i když chápu, že některé kluby to vzhledem k dovoleným hráčů asi moc nepřivítají.