Foto: Pavel Jiřík st.
Nešťastné řešení, přál jsem si, aby se hrály mistráky, říká kouč Vltavínu Freisler

Nešťastné řešení, přál jsem si, aby se hrály mistráky, říká kouč Vltavínu Freisler

Konec, hotovo, odpískáno. Amatérské fotbalové soutěže se už druhým rokem po sobě nedohrají. Trenér třetiligového Loko Vltavín Tomáš Freisler je nemile zaskočený, že se už na jaře nebude o mistrovské body hrát. „Jsem zklamaný, protože si myslím, že je to nešťastné řešení a šlo to celé řešit jinak,“ říká v otevřeném rozhovoru. Zároveň si uvědomuje složitost a vážnost situace během pandemie koronaviru.

Až to situace dovolí, šel byste do mistrovských zápasů?
Za sebe říkám, že si myslím, že se mělo hrát. V každém případě jsou zápasy o body lepší než jen trénink. Zaznívala spousta argumentů, proč nehrát, jako třeba to, že béčka mohla během pandemie trénovat a hrát, zbytek klubů ne. Já to vnímám jinak.

Ale podmínky byly radikálně odlišné třeba od toho, co mohli dělat vaši svěřenci, ne?
Jasně, že měli výhodu, mohli se hýbat a připravovat na hřišti. Chápu, že se to někomu nemusí líbit, ale já jsem to třeba bral tak, že jsem měl radost, že ti kluci sportovali. Teď bychom si s nimi zahráli a co by se stalo? Někdo by vyhrál, jiný prohrál. A v konečném důsledku by třeba někdo sestoupil. Nic horšího by se nestalo. Fakt jsem chtěl, aby se hrálo. Vždyť béčka jsme si ve třetí lize odsouhlasili, tak co. A až situace dovolí a půjde to, tak stejně budeme hrát do konce června přáteláky.

Hrál byste za dodržení hygienických opatření a bez diváků?
A proč by na zápasech nemohli být diváci? Vždyť jsme na daleko lepších číslech než třeba loni v září. Tady se prostě hodil sport do jednoho pytle a neřešilo se, zda jde o fotbal nebo házenou. A to se nebavíme o mládeži, tam je to rozhodnutí nepochopitelné. Bude mít obrovské následky, z hlediska psychicky, budou i obézní a bez pohybu v době, kdy se mají učit lásce ke sportu.

Čekáte tedy, že to bude mít do budoucna vážné dopady?
My už to vidíme teď. Mladí nám nevyjdou do vyšší kategorie, a tak řešíme, co bude s naším béčkem. Myslím, že situace dopadne na celý fotbal, ze strany sportu měl být daleko větší tlak na vládu.

Chcete naznačit, že je béčko Vltavínu v ohrožení?
Samozřejmě chci, aby zůstalo béčko zachováno, ale je tady i ta druhá varianta. Musí se myslet na to, že když nemáte tolik hráčů, tak jdete vlastně do rizika. Nikdy nemůžete nutit mládež k tomu, aby u fotbalu zůstala, a ti kluci můžou skončit z ničeho nic, i vzhledem k té době, jaká je. Když se to stane a soutěž nedohraje, je tu vysoká pokuta. Ale znovu říkám, chci, aby béčko zůstalo zachováno, a když budu mít dostatečný kádr v áčku, vždycky uvolním lidi, aby šli za rezervu hrát.

Mluvíte o možném nedokončení soutěže z důvodu nedostatku hráčů, ona se ale nedohrála už dvakrát celá třetí liga...
To je velký průšvih. Z áčka ale nemám žádné indicie, že by chtěl některý z fotbalistů skončit. Jen jeden hráč je na Slovensku, bude tam studovat, ale tam bych řekl, že to není dopad pandemie koronaviru, ale spíše shoda náhod.

Jak složité to bylo a je s přípravou?
Od chvíle, co to situace dovolila, jsme trénovali po dvojicích. Drželi jsme se toho, že budou mistráky, ale to teď padlo. Takže dojde k určitému omezení, abychom se - řekněme - udrželi nějak v provozu. Ale pozor, kluci chtějí trénovat a hrát. Situace byla samozřejmě nová a nepříjemná i pro mě, dělám fotbal celý život, nikdo nic podobného nezažil.

Připravený ale musíte být na to, že priorita pro amatérského fotbalistu bude zaměstnání a rodina, že?
To je jasné, proto bych řekl, že se do stoprocentního tréninkového zatížení dostaneme až v červenci. Ale když situace dovolí, určitě bychom rádi odehráli nějaké přáteláky. Je to fakt složité, hráče vlastně od loňského března na něco připravujete a výsledek... Kluci trénují, ale prakticky nevědí na co.

Dají se vůbec v téhle situaci řešit posily?
Určitě ano, to musíme řešit. Tlačím na vedení, že je třeba tým doplnit. Byly tam nějaké odchody a také máme zdravotní trable, kdy je několik hráčů po křížácích dlouhodobě mimo. Moje představa je mít v kádru osmnáct hráčů plus dva brankáře.

Na co hráče nalákáte? Na soutěž, co se dva roky po sobě nedohrála?
Tak v tomhle směru je ohledně amatérského fotbalu situace všude stejná. A na třetí ligu kluky nalákáte pořád. Samozřejmě budeme pošilhávat po fotbalistech z béček, kluby z vyšších soutěží mají kádry velké.

O souboje se sparťanským béčkem možná přijdete...
Víme o tom, že má Sparta B zájem hrát druhou ligu. Uvidíme, jak to bude. Ono se vůbec čeká, jak to všechno dopadne ve druhé lize.

Jak vůbec snáší situaci váš nový asistent Foldyna? Přišel a s týmem toho moc nestihl. Sedlo si všechno dobře?
Stihli jsme dva mistrovské zápasy a byl konec. Musím říct, že Aleš je fajn kluk, opora, sedli jsme si skvěle. Zvládá to výborně, fakt mi pomáhá.

Proslýchá se, že by ČFL měla odstartovat už na konci července. Co na to říkáte?
Slyšel jsem to a jsem zvědavý, proč tomu tak má být. Vždyť hráči řeší dovolené, chtějí být s dětmi, s rodinami, počítám s tím, že první týden v červenci ještě budou mít volno. Nejsme profesionální klub, čekal by nás navíc i pohár. Jestli se začne takhle brzy, bylo by to určitě hodně složité.