Foto: Lukáš Fabián
Musíme se maximálně zasadit o to, aby venkovní sportování dětí bylo až to poslední omezení, říká nový člen vedení svazu Kubr

Musíme se maximálně zasadit o to, aby venkovní sportování dětí bylo až to poslední omezení, říká nový člen vedení svazu Kubr

Když se řekne Aritma, napadne znalce pražského fotbalu nejspíš právě jeho jméno: Tomáš Kubr ve vokovickém klubu hrál, trénoval, teď je jeho sportovním ředitelem. I díky tomu, že má zkušenosti ze všech pozic, se rozhodl kandidovat do výkonného výboru Pražského fotbalového svazu, kam byl zvolen. V jaké oblasti by se chtěla nejvíce realizovat pátá z nových tváří ve vedení PFS?

Jaká byla vaše hlavní motivace, že jste se rozhodl kandidovat do VV PFS?
Hlavní motivací bylo doplnit strukturu vedení fotbalu v Praze o zástupce středně velkého klubu, který má stejně blízko jak k menším klubům, tak k těm profesionálním.

V čem cítíte svojí hlavní sílu? V jaké oblasti byste se chtěl v rámci VV PFS nejvíc realizovat?
Díky mému mnohaletému působení ve fotbale, kdy jsem prošel od aktivního hraní, trénování všech věkových kategorií, funkcionaření a řízení klubu, jsem měl možnost poznat všechny sféry klubové kopané. Tyto nyní mohu využít a podělit se o nabité zkušenosti ve prospěch růstu pražského fotbalu. Ve své funkci bych chtěl poskytnout komplexní náhled na trénování a hraní všech věkových kategorií a zároveň všech výkonnostních skupin. Nesmíme zapomínat na menší a střední kluby, vnímat jejich problémy a vytvořit tak široké a silné fungující základy, bez kterých nebude a ani nemůže dlouhodobě fungovat profesionální fotbal.

Jak jste z pozice sportovního ředitele divizního oddílu vnímal činnost a fungování PFS pod předešlým vedením?
Podle mého názoru vedení, výkonný výbor a zaměstnanci PFS odváděli velmi dobrou práci, je na čem stavět a není důvod k zásadním změnám. V několika předchozích rozhovorech pro web fotbalpraha.cz jsem vyzdvihoval práci celého sekretariátu pod vedením Františka Vitovského.

Jaká by podle vás měla být priorita PFS v nejbližší době, potažmo v celém volebním období?
V první řadě bude nutné pomoci obnovit tréninkový proces v jednotlivých klubech. Priorita VV PFS musí být snaha o návrat k normálu, aby všichni mohli trénovat a hrát zápasy. Nejsem takový optimista v tom, že od léta bude vše fungovat bez problémů a pandemie zmizí. Může se stát, že nebude povoleno hrát zápasy, využívat klubové zázemí, nebo bude omezen počet sportujících. Ale musíme se maximálně zasadit o to, aby venkovní sportování dětí bylo až to poslední omezení, které naši zákonodárci nařídí. Protože sportování, a venkovní především, je tou nejlepší prevencí proti nemoci.

Kluby kromě fungování PFS zajímá i to, jak budou zástupci PFS volit na Valné hromadě FAČR. Známí už jsou tři kandidáti. Koho a proč by podle vás měli zástupci PFS volit?
Letošní volební valná hromada FAČR bude velmi důležitá a proto doufám, že všichni kandidáti na předsedu přijdou představit svůj program na VV PFS. Nepochybuji o tom, že všichni kandidující mají jen ty nejlepší úmysly a chtějí pomoci českému fotbalu. Pro mě osobně bude důležitá nejen tvář předsedy, ale hlavně tým lidí, kteří se mají podílet na vedení našeho fotbalu a jejich profesní zkušenosti v dané problematice.



Související články