Foto: Lukáš Fabián
Vím, co děti oslovuje. Chtěla bych se věnovat mládeži, říká nová tvář ve vedení svazu Klíčová

Vím, co děti oslovuje. Chtěla bych se věnovat mládeži, říká nová tvář ve vedení svazu Klíčová

Je jedinou ženou a jednou z pěti nových tváří ve výkonném výboru Pražského fotbalového svazu: Renáta Klíčová z Hájů dostala na 25. Valné hromadě PFS důvěru delegátů stát se členkou vedení. V něm chce zúročit hlavně svoje zkušenosti v oblasti práce s mládeží.

Jaká byla vaše hlavní motivace, že jste se rozhodla kandidovat do VV PFS?
Mojí hlavní motivací je aplikovat všechny naše dobré projekty, které vytváříme v našem klubu FC Háje, po celé Praze, v ostatních amatérských klubech, a tím získat nové malé fotbalisty zapálené pro tento sport. A musím také přiznat, že to byl „hec“ od mých spolupracovníků z klubu. (úsměv) Věřím, že moje práce bude přínosná pro celý region.

Byla jste jedním ze dvou jmen, které před volbou podpořil Dušan Svoboda. Překvapilo Vás to?
Ano, překvapilo mě to, že jeho podpora byla tak velká. Na druhou stranu jsem v to doufala a vyslala si přání, aby to tak bylo.

V čem cítíte vaší hlavní sílu? V jaké oblasti byste se chtěla v rámci VV PFS nejvíce realizovat?
Svou největší sílu cítím ve zkušenosti, kterou s fotbalem mám. Již dvacet let pracuji s dětmi a mládeží v klubu. Profesí jsem pedagog, takže vím, co děti oslovuje, co mají rády, jak chtějí, aby se s nimi mluvilo. Prošla jsem několika mládežnickými kategoriemi, udělala si trenérskou licenci, ale nejdůležitější je vnímat děti jako partnera při splnění cílů. S mými zkušenostmi bych se ve VV PFS chtěla věnovat mládeži, spolupracovat s komisí mládeže a vytvářet mládežnické projekty. Propojit kluby Prahy a středních Čech. A hlavně šířit dobré jméno fotbalu, přesvědčit veřejnost, že lidé, kteří v amatérském fotbalu pracují, mají správné sportovní zájmy.

Jak jste z pozice členky výkonného výboru Hájů a vedoucí přípravek vnímala činnost a fungování PFS pod předešlým vedením?
Fungování PFS hodnotím pozitivně, je mnoho započatých projektů, které bude dobré rozšířit a pokračovat v nich. Velký přínos předešlého vedení je získávání dotací. I v tomto trendu je potřeba pokračovat, protože podpora amatérských klubů touto formou je velmi důležitá.

Jaká by podle vás měla být priorita PFS v nejbližší době, potažmo v celém volebním období?
Podle mě jsou to čtyři priority: 1. získávání financí, 2. náborové akce na trenéry a podpora nových trenérů, 3. zajištění co nejlepší infrastruktury, 4. získávání nových členů, tedy zapojení co nejvíce dětí do fotbalu.

Kluby kromě fungování PFS zajímá i to, jak budou zástupci PFS volit na Valné hromadě FAČR. Známí už jsou tři kandidáti. Koho a proč by podle vás měli zástupci PFS volit?
Znám jména všech momentálních kandidátů. Nyní se chci podrobně seznámit s jejich programem a představou, co s fotbalem zamýšlí. A pak v červnu zvolit to nejlepší. Jak už bylo několikrát zmíněno, červnová volba je pro fotbal moc důležitá.



Související články