Foto: Pavel Jiřík ml.
Anketa mezi zástupci pražských klubů: Dohraje se sezona? A jak jste spokojení s výsledky voleb?
04.05.2021

Anketa mezi zástupci pražských klubů: Dohraje se sezona? A jak jste spokojení s výsledky voleb?

Na Valné hromadě Pražského fotbalového svazu už to naznačil předseda Dušan Svoboda. A mezi kluby v Praze v tomto směru vládne názorová shoda: „Soutěže se nedohrají.“ Je začátek května, definitivní rozhodnutí ještě nepadlo, ale že to směřuje ke konci, kdy se soutěže ani podruhé v řadě nedokončí, se rovná takřka jistotě. O názor na tuto situaci v amatérském fotbale jsme požádali několik zástupců klubů z celého spektra soutěží. Položili jsme jim tři otázky a zde jsou jejich odpovědi.

1. Amatérský fotbal stále marně vyhlíží restart. Předseda PFS Dušan Svoboda na 25. Valné hromadě PFS řekl: „Podle posledních informací z Ministerstva zdravotnictví nebude s největší pravděpodobností možné dokončit ani tento soutěžní ročník. Budeme rádi, pokud se nám co nejdřív podaří obnovit aspoň tréninkový proces a život v jednotlivých klubech.“ Jak tento stav vnímáte ve vašem klubu?

2. Pokud se tato slova stanou skutečností, jaké budou vaše další kroky směrem k novému ročníku soutěží?

3. Jak hodnotíte výsledek volební Valné hromady PFS?

Vladimír Kubert, místopředseda Motorlet Praha (ČFL)
1. Současnou situaci nelze vnímat jinak než jako velice problematickou a zároveň nešťastnou. Amatérský sport prakticky stojí půl roku, v letošním roce se dokonce zatím neodehrál jediný zápas. Nejhorší byly okamžiky, kdy jsme museli přistoupit k uzavření areálu… Stávající stav naštěstí umožňuje alespoň tréninky většího počtu skupin na sportovišti, přesto však stále nejsme tam, kde bychom si všichni přáli být. Domníváme se, že momentálně je již dostatek důkazů o bezpečnosti venkovního sportování. Proto považujeme trénink celých týmů za minimální požadavek, na který by měla Vláda ČR přistoupit. Amatéři, a zejména děti, návrat fotbalu potřebují.

2. Vše závisí na podobě vládních opatření. Pokud bude možné organizovat přátelská utkání, rádi bychom v měsíci květnu a červnu odehráli přiměřený počet zápasů. Návrat do plného režimu však nechceme uspěchat, musíme vnímat, že pauza byla skutečně dlouhá. Uvažujeme, že bychom s kluby z okolí uspořádali miniligu jako v minulém roce.

3. Výsledky Valné hromady PFS hodnotíme kladně. Věříme, že nově zvolený Výkonný výbor naváže na práci svých předchůdců a zároveň přispěje k dalšímu progresu v našem fotbale. Dle našeho názoru současné složení Výkonného výboru lépe reflektuje pyramidu pražských klubů, když jsou zastoupeny profesionální kluby, střední kluby i menší oddíly. Radost máme ze zvolení předsedy našeho klubu pana Rudolfa Blažka. Přejeme všem zvoleným zástupcům hodně štěstí a energie, která bude při práci pro pražské fotbalové prostředí jistě potřeba.

Pavel Stehlík, sekretář Meteor Praha VIII (divize)
1. Souhlasíme.

2. Začneme se na něj připravovat.

3. Respektujeme jej.

Evžen Pospíšil, sekretář Sokol Královice (Pražská teplárenská přebor)
1. Nezbývá, než vyčkat a vydaná rozhodnuti respektovat.

2. Až to půjde, tak zahájíme přípravu. Nesouhlasíme však s dřívějším zahájením nové sezony již v průběhu července - i když stále budou jistá omezení, tak budou chtít hráči s rodinami na dovolené, proto nejde od začátku července trénovat.

3. Výsledky vrcholového vedení dopadly dle našeho očekávání. Věříme, že zástupci velkých klubů berou svou misi jak pomoci amatérskému sportu a amatérským klubům v Praze, a ne naopak.

Aleš Sládek, sekretář SK Ďáblice (1. A třída, skupina A)
1. S tím, že se ročník letos opět nedokončí, jsme se už smířili, bylo nám to jasné podle vývoje situace. Co se týká tréninků, snažíme se je obnovit v rámci možností. V době, kdy bylo téměř vše zakázáno, někteří naši trenéři dělali pro děti tréninky on-line. Není to sice to pravé, ale alespoň trochu drželi děti u sportu a byli s nimi v kontaktu. Zájem o trénování je, máme jenom trávu a UMT, takže se musíme omezit, abychom se v rámci platných povolení na hřišti všichni vystřídali.

2. Rychle se se všemi sejít a zjistit aktuální stavy - bohužel se bojím, že se nám všichni hráči na trávník nevrátí. Zatím to naštěstí vypadá na malý úbytek. Vzhledem k blížícímu se termínu odevzdávání přihlášek do soutěží, je nutné dát dohromady všechny týmy.

3. Hlavním výsledkem valné hromady je nový výkonný výbor - my osobně se členy výboru moc do styku nepřijdeme, pro mě vedení Pražského fotbalového svazu je prezentováno dvojicí Vitovský - Šebková a s těmi se mi spolupracuje velmi dobře, a jak řekl předseda, od Franty Vitovského má všechny informace. Nové tváře ve výboru určitě v této nelehké době přinesou něco nového, zajímavého pro nás, malé kluby, takže uvidíme - ukažte se.

Radek Trhlík, předseda SK Střešovice (1. A třída, skupina B)
1. V současné době již není nejhorším faktorem vlastní uzavření, omezení sportovní činnosti, neboť vidíme jasně, že nadchází začátek konce této vlny omezení. Zdaleka nejhorší dopady má tragický postup orgánů veřejné moci (opakované podávání nepravdivých, nepřesných, zavádějících informací, rušení a změny vyhlášených povolení atd.), a také kolaborace zástupců amatérských sportovců při vyjednávání s vládou. Mnohem intenzivněji se věnují lobbingu za profesionální sport a jsou v tom nepoměrně úspěšnější.

2. Pokusíme se v maximální možné míře, dané platnými omezeními, využít zbývající čas ukončené sezony a ve spolupráci se sportovci a rodiči sestavit letní tréninkové plány, navazující na termínové listiny FAČR a PFS pro podzim 2021, zohledňující všechny nestandardní podmínky. Budeme věřit, že dalších následných změn ovlivňujících naše plány (například změny v termínech letních prázdnin?) bude málo, nebo žádné.

3. Výsledky voleb do VV PFS byly zajímavé, ve většině případů velmi těsné. Rozhodovaly jednotky hlasů. Odevzdaných a následně neuznaných jich bylo více než 11%, což je opravdu unikátní. První věcné hodnocení bude možné učinit na základě vystoupení zástupců PFS na volební valné hromadě FAČR, pokud k němu budeme mít informace.

David Hejduk, sekretář ABC Braník (1. A třída, skupina B)
1. Vzhledem k tomu, že naše áčko je již podruhé na prvním místě s velikou nadějí na postup do přeboru, byli bychom samozřejmě rádi, kdyby se alespoň podzimní část sezony dohrála. Na druhou stranu chápeme situaci a uvědomujeme si, že zdraví je nejdůležitější a jsme smířeni s tím, že o postup se budeme muset poprat do třetice v příští sezoně. Pevně věříme, že ta se již odehraje kompletní a do budoucna už nás snad žádná podobná pandemie nepotká. Daleko více než nepostup áčka nás trápí předlouhá pauza v tréninku ve všech kategoriích, zejména těch nejmladších. Myslíme si, že to na dětech určitě zanechá stopy a budeme se s tím muset všichni nějak vyrovnat. Je nám také líto kluků ročníku 2002 napříč všemi kluby, protože jim byla odepřena poslední sezóna v dorostu a čeká je o to těžší postup do dospělých kategorií. Jediným kladem v této situaci je tak záchrana našeho týmu gentlemanů 40+ ve druhé lize.

2. My jsme hlavně rádi, že se konečně rozběhly tréninky a věříme, že už se nezastaví. Zatím to u nás nevypadá na velký úbytek hráčů, čehož jsme se obávali, takže všichni musí pořádně potrénovat, abychom do nové sezony vstoupili v co nejlepším stavu. Hned, jak to bude možné, začneme si domlouvat pro všechny kategorie přáteláky a snad si ještě v této sezóně nějaké zahrajeme. Možná využijeme tuto dobu k přesunu hráčů do vyšších kategorií, ve kterých budou působit od nového ročníku. Ještě jsme to však do detailů neřešili, čekáme na oficiální stanovisko ohledně této sezony, pak se uvidí.

3. V našem klubu jsme s výsledkem volební valné hromady spokojeni. Jsme rádi, že Dušan Svoboda pokračuje ve své funkci i v dalším období. Do výkonného výboru byli až na jednoho zvoleni všichni kandidáti, kterým jsme i my dali svůj hlas, takže za nás je volba dobrá. Přejeme tímto všem staronovým i novým členům vedení PFS hodně štěstí a pevné nervy do jejich práce.

Michal Babka, sekretář Avia Čakovice (1. B třída, skupina A)
1. Víceméně jsme to očekávali. Ač chceme, aby se fotbal rozjel, nedovedeme si teď představit, že by se sezona teď narychlo dohrávala.

2. Dát zpět dohromady kádry ve všech věkových kategoriích, a pokud to bude možné, odehrát pár přípravných zápasů.

3. S prací pana Svobody jsme spokojeni, tudíž kladně. Jsme zvědaví, jak se zapojí noví členové výboru z ligových klubů.

Michal Drahota, Sokol Lochkov (2. třída, skupina A)
1. Vidíme to stejně, je to realita. Na dohrání soutěží je málo času. Když se dívám na návrat dětí na tréninky, tak je potřeba určitě něco natrénovat a v klidu se připravit na další sezonu. U mužů, obzvlášť starších kluků, bych byl opatrný. Tam se stane vážné zranění po tak dlouhé době hned.

2. Zatím ani nevíme, jaké věkové kategorie přihlásit do nového soutěžního ročníku. Uvítali bychom přihlášení družstev do nového ročníku v co nejpozdějším termínu. Měli jsme dobré starší žáky, teď z nich bude mladší dorost. Jestli vůbec budeme mít starší žáky, zatím nevíme. Pokud to situace dovolí a proběhne trochu příprava, tak bychom v červnu rádi odehráli několik přípravných zápasů ve všech kategoriích. Máme v plánu uspořádat v našem areálu letní sportovní kempy a soustředění pro naše děti.

3. Uvidíme zda-li se zlepší vnímání těch menších klubů jako je ten náš. Na tom by mohl nový výbor zapracovat. Vadí mi rádoby povyšování některých větších klubů, než jsme my. Když k nám občas přijede takový tým, tak se chovají, jako kdyby dorazil Real Madrid. Soustředíme se hlavně sami na neustálé vylepšení našeho areálu a podmínek pro naše fotbalisty.