Foto: Lukáš Fabián
Svoboda se stal počtvrté v řadě předsedou Pražského fotbalového svazu. Výkonný výbor má pět nových členů
21.04.2021

Svoboda se stal počtvrté v řadě předsedou Pražského fotbalového svazu. Výkonný výbor má pět nových členů

Potřetí v řadě nenašel protikandidáta, volba předsedy Pražského fotbalového svazu na 25. Valné hromadě tak byla pouze formalitou: i ve čtvrtém volebním období za sebou se jím stal Dušan Svoboda, který v Praze vládne už od ledna 2010. Ve výkonném výboru bude spolupracovat s pěti novými tvářemi. Je mezi nimi i jedna žena.

Svoboda, který byl v minulých dvou volebních obdobích zvolený jednohlasně, od zástupců pražských klubů dostal opět velmi silný mandát. Z 90 přítomných delegátů pro něj zvedlo ruku 87 z nich, tři - včetně Svobody - se zdrželi hlasování. „Udělám vše pro to, abych vás nezklamal a další čtyři roky sloužil ku prospěchu Pražského fotbalového svazu,“ řekl Svoboda po volbě.

Ještě před tím promluvil k delegátům v obsáhlejší řeči. „V rámci Prahy se hraje fotbal pořád na hřišti, nebyly tady žádné aféry, žádné kauzy, nikomu není systematicky ubližováno. O postupech a sestupech se rozhoduje na hřišti, ne před soutěží. V různých krajích a okresech se volby sledují on-line, Prahu nikdo neřeší. A to z důvodu, že se Praha nedělí na nějaká křídla, všichni se můžete svobodně rozhodnout, koho volit, stejně jako v minulosti. To považuji za důležité,“ vyzdvihnul Svoboda, který by chtěl posílit zastoupení Prahy ve strukturách FAČR, zaměřit se na fotbalovou infrastrukturu v hlavním městě, vytvoření speciálního grantového programu pro talentovou mládež, pracovat na dalším růstu členské základny, kvalifikovaných trenérů, ale i počtu rozhodčích. „Jsou pro fotbal stejně důležití jako hráči a trenéři,“ upozornil Svoboda.

Právě v tomto ohledu plánuje zapojení bývalých elitních rozhodčích do činnosti pražské Komise rozhodčích. „Musíme se snažit přivést lidi k rozhodcování. Bývalí sudí mají co dát a přinést,“ uvedl Svoboda.

Zároveň přednesl smutnou zprávu pro fotbalovou veřejnost v Praze. „Podle posledních informací z Ministerstva zdravotnictví nebude s největší pravděpodobností možné dokončit ani tento soutěžní ročník,“ řekl Svoboda. „Budeme rádi, pokud se nám co nejdřív podaří obnovit aspoň tréninkový proces a život v jednotlivých klubech.“

To už bude úkol i pro nový Výkonný výbor. O osm míst se ucházelo 14 kandidátů.

„Pokud by to bylo na mně, byl bych rád, aby měl výkonný výbor 12 nebo 13 členů,“ uvedl Svoboda, který poprosil delegáty o podporu pro svého letitého místopředsedu Michala Fischera, ale také pro jedinou ženu na kandidátce, Renátu Klíčovou z Hájů. „Vždycky jsem se snažil o to, aby byla Praha v různých směrem průkopníkem, snažíme se nastavovat nové trendy. Byli bychom první kraj, který by měl ve svých řídících strukturách dámu. O to bych vás chtěl požádat, ale je to samozřejmě vaše svobodná vůle.“

Klíčová dostala v prvním kole 43 hlasů, zvolení jí uniklo o tři hlasovací lístky. Právě počet 46 hlasů byl vstupenkou do výkonného výboru. Do toho se v prvním kole dostali: Michal Fischer (67 hlasů), Jiří Vrba (57), Karel Horčík (51), Rudolf Blažek (51), Darek Jakubowicz (48) a Tomáš Cigánek (46).

Pod čarou zůstali Karel Klíma (45), Tomáš Kubr (43), zmiňovaná Renáta Klíčová (43), Jiří Ulrich (38), Václav Sailer (30), Richard Beneš (28), Jaroslav Moudrý (22) a David Kopec (15).

Deset hlasovacích lístků z 90 bylo špatně vyplněno, takže propadly.

Muselo se tak do druhého kola, v němž bylo potřeba zvolit zbývající dva členy. Těmi se stali Klíčová a Kubr. Oba dostali shodně 45 hlasů.

Výkonný výbor tak prošel poměrně razantní změnou, své posty kromě Svobody uhájili pouze Fischer, Horčík a Cigánek. Z vedení svazu vypadl Michal Šrámek, který nekandidoval, dále pak čtveřice Klíma, Sailer, Ulrich a Beneš.

Novými tvářemi jsou Vrba (Slavia), Blažek (Motorlet), Jakubowicz (Bohemians 1905), Kubr (Aritma) a Klíčová (Háje).

Volili se také členové Odvolací a revizní komise. Ta bude pracovat ve složení: Pavel Volf, Svatopluk Malina, Lukáš Michl. Náhradníkem je Viktor Junek.

Na 25. Valné hromadě byly zároveň předány Ceny dr. Václava Jíry, které jsou udělovány osobnostem, co se významně zasloužily o rozvoj českého fotbalu. Plakety si odnesli Jiří Rychtařík, Jakub Ruml a Radomír Sokol.