Volby 2021: Od „Gottova“ překvapení k celkové stabilitě
15.04.2021

Volby 2021: Od „Gottova“ překvapení k celkové stabilitě

Pražský fotbalový svaz čeká 25. Valná hromada, na které se bude volit vedení na další čtyřletý cyklus. Vše opět směřuje k tomu, že 21. dubna 2021 bude počtvrté v řadě potvrzený v roli předsedy Dušan Svoboda, který v hlavním městě úřaduje na pozici šéfa více než 11 let.

Byla to největší a opakující se otázka před letošními volbami: najde se někdo, kdo by vyzval na souboj Dušana Svobodu? Odpověď je potřetí v řadě stejná – nenajde. Do včerejší uzávěrky kandidátek nikdo takový nebyl.

Naposledy tak měl současný vládce fotbalové Prahy protivníka při volbách v roce 2010 v Jindřichu Rajchlovi. Od té chvíle byl vždy jednohlasně zvolený. Při volbách v roce 2017 se dokonce volilo aklamací, tedy veřejnou volbou. Jasný důkaz o tom, že Praha necítí potřebu měnit to, co funguje.

Finanční zajištění, roky bez jakýchkoliv skandálů, granty na podporu mládeže, nejvyšší nárůst členské základny z celé země, spousty projektů jak pro mládežníky, tak pro trenéry, fungující webové stránky i více než 100 čísel časopisu Pražský fotbalový speciál.

Roky pod Svobodou přinesly Praze celkovou stabilitu a kontinuální práci. Od jeho nástupu před více než 11 lety s ním ve Výkonném výboru PFS spolupracuje bez přestávky pět mužů: Michal Fischer, Tomáš Cigánek (oba jsou členy VV PFS už od roku 2002), Jiří Ulrich, Karel Horčík a Michal Šrámek. Po prvním volebním období se přidali ještě Karel Klíma a Václav Sailer, v posledních čtyřech letech osmičku doplnil Richard Beneš, který už před svým zvolením působil v několika komisích PFS. K tomu je nutné připočíst i Františka Vitovského, dlouholetého sportovního ředitele soutěží Pražského fotbalového svazu.

Většina ze současného výkonného výboru bude kandidovat znovu (kromě Michala Šrámka), velké změny se čekat nedají. Není pro ně ani zásadní důvod. I když na nějakou výměnu dojít může. Výkonný výbor je devítičlenný - jedno místo patří předsedovi, na dalších osm by mělo být 14 kandidátů. „Současný výkonný výbor v čele s panem Svobodou hodnotíme převážně kladně. Udělalo se plno výborné práce, ať už v podpoře klubů, jak po stránce finanční (granty), tak metodické (komise mládeže). Na druhou stranu se domníváme, že částečné ,okysličení‘ ve výkonném výboru by nebylo vůbec na škodu. Příchod nových lidí by přinesl nové myšlenky, nové nápady a projekty, což by mělo PFS zase posunout dál v jeho podpoře klubů,“ napsal za FC Zličín člen jeho výkonného výboru Marek Müller.

Dá se čekat, že Praha udrží nastolený kurz a volby proběhnou hladce, bez hádek a napjaté atmosféry. Ostatně ve stejném duchu byly už předešlé dvě volební valné hromady.

Připomeňme si, jak šel čas s Dušanem Svobodou v pozici nejvyššího muže fotbalu v metropoli.

Leden 2010 – Klíčový moment pro následující roky a Svobodovu pozici v rámci Prahy. Valná hromada v budově VŠE na Jižním Městě byla před začátkem v zákulisí poměrně vyhrocená. Zájem o post, který po 12 letech opouštěl Václav Chvála, byl velký. Do voleb šla trojice Dušan Svoboda, Jindřich Rajchl a Petr Voženílek. Posledně jmenovaný před hlasováním dobrovolně odstoupil, 107 delegátů své hlasy v tajné volbě rozdělilo následovně: Svoboda 58, Rajchl 49. Velmi těsný souboj!

„Slyšel jsem, že je Praha rozdělená na dva nesmiřitelné tábory. Já jsem v pražském fotbale nepůsobil, většinu lidí jsem na svých schůzkách v rámci kampaně viděl poprvé, takže je mojí výhodou, že nemám žádné předsudky, nejsem účasten žádných půtek a soubojů. Od dnešního dne přestaneme termín dva tábory používat, Praha bude jednotná,“ říkal Svoboda před volbou. A po ní už žertoval: „Děkuji všem, připadám si jako Karel Gott, který si chodí pro Zlatého slavíka a pak říká, že to nečekal. Já také ne.“

Tehdejší volbu přivítal i odcházející Chvála. „Jsem rád, že je to Dušan Svoboda. Může Prahu posunout ne o jeden, ale o několik kroků dál,“ uvedl.

Březen 2013 – Před volbami se po Praze říkalo, že proti Svobodovi by mohl kandidovat jen blázen. Nenašel se žádný vyzyvatel, všech 95 delegátů volilo Svobodu. „Práce výkonného výboru snese přísná měřítka. Svaz je po všech stránkách stabilizovaný. Myslím, že se nemáme za co stydět. Zásadní věci se podařily. A to je jeden z důvodů, proč jsem se rozhodl kandidovat znovu. Nebavilo by mě jít do nějaké funkce jen proto, abych jim měl. Chtěl bych dotáhnout nějaké další projekty,“ plánoval Svoboda. „Díky těm třem rokům jsem pochopil fotbal v celé jeho šíři. Nebude jednoduché pokračovat, protože na začátku se roste dobře. Před třemi roky byla atmosféra na valné hromadě velmi bojovná a třaskavá. Dnes necítím rivalitu a napětí, nedělíme Prahu na pravý a levý břeh, neřeší se, kdo jde s námi a kdo proti nám. To je pro Prahu ta nejdůležitější zpráva.“

Březen 2017 – Opět bez protikandidáta, opět nebylo co řešit. Všech 92 delegátů zvedlo ruku pro Svobodu. „I když jsem neměl protikandidáta, tak jsem velice rád, že volba byla jednohlasná. Velice vám děkuji za důvěru,“ prohlásil Svoboda. „Svaz se pod mým vedením vydal nějakou cestou, která je možná trochu jiná než v ostatních krajích. Zásadní je otázka růstu členské základny a zkvalitňování podmínek a zabezpečení amatérských klubů. Vše se dá vždycky realizovat rychleji a lépe, ale v zásadě je to směr a téma, které snad lidé kolem fotbalu v Praze oceňují. Udělali jsme několik projektů a mám pocit, že výsledky nám dávají odpověď, že dávají smysl.“

Zatímco na začátku svého mandátu nebyl Svoboda veřejnosti vůbec známý, protože z pozice člena představenstva Sparty mediálně téměř nevystupoval, dnes ve svých 46 letech patří k nejmocnějším mužům českého fotbalu. Roky je ve vedení Sparty, je dlouholetým členem Výkonného výboru Fotbalové asociace ČR a jako šéf řídí FORTUNA:LIGU. Jeho názory jsou často slyšet.

Ač můžete v kuloárech na jeho adresu občas zaslechnout kritiku, která se dost často týká čtyř sestupujících týmů z Pražská teplárenská přeboru, má v Praze extrémně pevnou pozici. Z předchozích let je čitelné jeho zaměření: podpora mládežnických projektů, důraz na další nárůst členské základny, celková podpora fotbalové infrastruktury v hlavním městě. V tomto trendu chce pokračovat.

Ale kluby čekají i něco jiného. Třeba FC Tempo, které se v posledních letech dává jako vzor za příkladnou práci s mládeží, přes svého místopředsedu a sekretáře Libora Koubka vzkazuje: „Zásadním bodem pro nás je, aby se PFS připojil k očistě fotbalu zejména správnou volbou na Valné hromadě FAČR. Aby nevolil osoby spojené v minulosti s Romanem Berbrem, ale podpořil kandidáty, kterým jde o fotbal, nikoli o vlastní prospěch.“


ZÁKLADNÍ INFORMACE
25. Valná hromada Pražského fotbalového svazu
Koná se 21. dubna od 16 hodin (prezence od 15:15 hodin) v Top Hotelu Praha (Blažimská 1781/4, Praha 4). K účasti na 25. řádné volební Valné hromadě PFS je nutno mít splněno několik podmínek, které vyplývají ze stanov, které byly schváleny na VH PFS dne 10. 2. 2016 a jejich znění bylo odsouhlaseno VV FA ČR jako statutárním orgánem hlavního spolku dle ustanovení článku 15 odst. 4 Stanov Pražského fotbalového svazu: „Zástupcem klubu na Valné hromadě je člen statutárních orgánů těchto členských klubů nebo jimi písemně zmocněná osoba, která je členem Asociace. Zmocnění musí být opatřeno úředně ověřenými podpisy.“ V případě, že nebude možno z veřejného rejstříku nebo dodaných listin ověřit oprávněnost účasti zástupce klubu na Valné hromadě, není možná jeho účast jako delegáta s právem hlasovat.

Potřebné oficiální dokumenty i návrh programu Valné hromady najdete ZDE

Všichni delegáti budou informováni ohledně povinností vyplývajících z protiepidemiologických nařízení vlády ČR, které bude nutné splnit pro účast na VH PFS. Pokud by se VH PFS nemohla uskutečnit ve shora uvedeném termínu z důvodů vyhlášených omezení v souvislosti s pandemií covid-19, upozorňujeme kluby, že navržený program jednání je dále platný. Nový termín jednání by v takovém případě byl oznámen pouze uveřejněním na Úřední desce PFS.

Tento článek vyšel v časopisu Pražský fotbalový speciál, který se věnuje výhradně volbám 2021. Stáhnout si jej můžete ZDE